nlc.hu
Aktuális

Takarítók vigyáznak a gyerekekre a tanárhiány miatt

Van olyan iskola, ahol takarítók vigyáznak a gyerekekre a tanárhiány miatt

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint pedagógiai asszisztenseket és takarítókat is beküldenek az osztályokba, hogy pótolják az oltatlan tanárokat.
Maszkot viselő tanárnő az osztályteremben

Az állami fenntartású iskolákban a 78 ezer pedagógus 1 százaléka nem vette fel a kötelező oltást, így ők januártól nem taníthatnak, fizetés nélküli szabadságra küldik őket. További 3 százalék egészségügyi okból oltatlan, 1 százalék miniszteri mentesítéssel rendelkezik, további 1 százalék pedig betegállományban van, illetve vár mentesítési kérelme elbírálására. Vagyis összesen a tanárok 94 százaléka van beoltva.

Iskolánként persze nagyok az eltérések. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi tagja, Nagy Erzsébet a Spirit FM Partvonal című műsorában azt mondta: van olyan megyei jogú város, ahol bedől a két tannyelvű oktatás, mert az angoltanár már meg is szüntette a jogviszonyát – írja az ATV.hu.

Van olyan intézmény, ahol sajátos nevelést igénylő gyerekekkel foglalkozó pedagógusok dolgoznak, de 50 főből 20 fő nincs beoltva, és a helyettesítésüket meg kell oldani. Nagy Erzsébet szerint nagy probléma, hogy a kiesett pedagógusok óráit az oltott tanárok között osztják szét, kifizetetlenül. Olyanról is értesültek, hogy szakképesítés nélküli pedagógiai asszisztenseket küldenek be az osztályokba, vagy takarítók vigyáznak a gyerekekre.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a műsorban arról beszélt, hogy Baranya megyében az egyetemtől kértek segítséget a tanárhiány miatt, Vas megyében pedig egyes iskolákban harmad- és negyedéves főiskolásokkal próbálják pótolni a kiesett pedagógusokat.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Pixabay/Alexandra_Koch)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top