nlc.hu
Aktuális

Jon Venables börtönben marad

Börtönben marad Jon Venables, aki 10 évesen brutálisan meggyilkolt egy kétéves kisfiút

Venables feltételes szabadlábra helyezési kérését elutasították.

A 41 éves Jon Venables, aki mindössze 10 éves volt, amikor 1993-ban brutálisan megkínozta és megölte a kétéves James Bulgert, még legalább két évet börtönben fog tölteni, miután visszautasították kérelmét a feltételes szabadlábra helyezésre. Az ítélet, miszerint Venables továbbra is veszélyt jelent a társadalomra, óriási megkönnyebbülést jelent áldozata családjának.

Venables és társa, Robert Thomson sokkolta a világot, amikor barbár módon meggyilkolták Jamest, miután 1993-ban észrevétlenül ellopták anyja mellől egy Bootle-i bevásárlóközpontból, az angol Merseyside megyében. A szörnyű és embertelen bűntett idején mindössze 10 évesek voltak az elkövetők, ezért mindkettőjüket kevesebb mint nyolc év után szabadon engedték. Külön szomorú az esetben, hogy míg a vonatsínekhez hurcolták James-t, ahol megkínozták, 38 ember látta a gyerekeket, de csak kettő állt meg megkérdezni, nincs-e baj. Nekik azt hazudták, hogy James az öccsük, aki elveszett, és most hozzák a rendőrségről, azért vannak horzsolások az arcán. Míg a szintén 41 éves Thompson nem követett el újabb bűncselekményt, Venablest kétszer is visszakerült börtönbe, mert pornográf képeket készített gyerekekről.

Kym Morris, James édesanyjának, Denise Fergusnek a szóvivője azt nyilatkozta a Mirrornak: „Ez az a nap, amelyre Denise évek óta várt. A lehetőség, hogy szabadon eresztik, félelmetes volt, hiszen tudtuk, hogy megint kárt okoz. Most ünneplünk, és köszönjük a feltételes szabadságra bocsátó bizottságnak a helyes döntést.”

Venables két év múlva újra kérvényezheti a feltételes szabadlábra helyezést – de lehet, hogy soha nem lesz esélye a szabadulásra, ha új igazságügyi reformokat vezetnek be, ami azt jelentené, hogy a visszaeső súlyos bűnelkövetők börtönben maradnak.

jon venables és áldozata, James Bulger

Jon Venables és áldozata, James Bulger (Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top