nlc.hu
Aktuális

Fagylaltdrágulás

600 forint lesz egy gombóc fagyi, a sütemények ára is elszabadul

Nagyon elszáll a közkedvelt nyári csemege ára.
fagyi

Drágul a fagylalt, nagyjából 10 százalékkal kerül majd többe, mint tavaly. Egy gombócért akár 600 forintot is elkérhetnek majd idén nyáron – ezt mondta a Tényeknek Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.

Sőt a sütemények is drágábbak lesznek, mert drasztikusan emelkednek az alapanyagárak (például a kakaó világpiaci ára az egekben van), és nőttek a közüzemi- és a bérleti díjak is. A cukrászdákban a legtöbbet még mindig a mentes, a vegán és a paleo sütikért kérnek el, ezek 1390 forintnál is többe kerülhetnek.

A cukrászatok egyébként nehéz időszakon vannak túl, a koronavírus-járvány ugyanis visszavetette a forgalmat, ami a legtöbb helyen csak mostanra normalizálódott.

Tavaly amúgy még 500 forint volt egy gombóc fagyi átlagára, akkor 2022-höz képest 10-15 százalékos drágulás volt, elsősorban az energiaárak emelkedése miatt. 

A jégkrém is már szinte luxuscikknek számít, tavaly a duplájára emelkedett az egy évvel korábbi árához képest, mivel a fagylaltkészítéshez szükséges alapanyagok ára a duplájára nőtt. „A cukor euróalapú ára az idei első negyedévben 26 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbinál, a búza esetében a drágulás 65 százalék, a pálmaolaj 79, a napraforgóolaj 136, a vaj 60, a tejpor 62, a műanyag alapanyag 42, a papír alapanyag 40, a tengeri szállítás 215, a közúti szállítás pedig 29 százalékkal nőtt” – sorolta akkor a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke, Sánta Sándor. Az elszabadult energiaárak mellett ráadásul az orosz–ukrán háború is éreztette a hatását ezen a területen: többek között az üvegpoharakba töltött fagylaltokhoz szükséges üveg beszerzése is nehézkessé vált, miután a háború sújtotta országban 7 üveggyár is leállt.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top