Gasztro

Nem mindegy, hogy mikor eszel

Ha fogyni akarsz, vagy tartani az egészséges testsúlyod, nem csupán az számít, hogy mit, de az is, hogy mikor eszel. Praktikus tanácsok.

Felkelés után 1 órán belül  

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Ha kihagyod a reggelit, nagy valószínűséggel egész nap kiegyensúlyozatlanul táplálkozol, és több kalóriát és telített zsírsavat tartalmazó ételt veszel magadhoz. A reggeli hiánya ráadásul a stresszhormonok termelődését is serkenti.

3-4 óránként  

A legtöbb ember napjában háromszor eszik és egyszer nassol, míg mások napi négy kisebb adag ételt részesítenek előnyben. Javítja a zsírégetést, ha 3-4 óránként eszel, mivel ez megakadályozza a felesleges inzulin termelődését, illetve az étvágyat és az anyagcserét szabályozó leptinek is dolgozni tudnak a szervezetedben. A legjobb, ha minden nap nagyjából ugyanakkorra időzíted az étkezéseidet.

Nem mindegy, hogy mikor eszel

Edzés előtt

Ha súlyzós edzésre mész, előtte mindenképp egyél, mivel energiára lesz szükséged, hogy optimálisan teljesíts.

Edzés után

Edzés után 45 percen belül tanácsos fogyasztanod valamit, ami szénhidrátokban gazdag, viszont nem tartalmaz sok zsírt. Ilyen például egy gyümölcsökből és fehérjeporból készült turmix.

Figyelj oda!

Amikor eszel, figyelj az ételre, rágd meg alaposan, és fogd fel egyfajta kikapcsolódásnak az étkezést. Lehetőleg ne tévénézés, számítógépezés vagy munka közben egyél!

Először a fehérjét!

Ha több különféle étel van a tányérodon, először azt edd, amiben a legtöbb fehérje van, így ugyanis hamarabb fogsz jóllakni.  

Lefekvés előtt 3 órával már ne!

Ha a lefekvést megelőző három órában eszel, az megemeli a testhőmérsékletet, növeli a vércukor- és az inzulinszintet, valamint megakadályozza a melatonin felszabadulását. Ezek a tényezők befolyásolják az alvás minőségét, illetve a pihentető alvás természetes zsírégető hatását. Ráadásul ha rosszul alszol, másnap jó eséllyel többet eszel a kelleténél.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top