Saláta mákos-majonézes öntettel
Hozzávalók az öntethez:
• 1 dl majonéz
• 3 kiskanál tejföl
• 3 kiskanál mandarin (vagy narancs) leve
• 1 kiskanál mustár
• 1 gerezd fokhagyma
• 2-3 kiskanál darált mák
A salátához:
• egy szelet sült hús (vagy főtt csirke)
• fél fej jégsaláta csíkokra vágva
• 2-3 evőkanál mazsola
• 3-4 evőkanál dió
• 3 mandarin gerezdekre szedve
• 1 paradicsom, felszeletelve
Tegyük egy tálba a saláta hozzávalóit: a jégsalátát csíkokra vágva, a paradicsomot felszeletelve, a sült húst felaprítva. Szórjuk rá a mazsolát, a diót, és adjuk hozzá a mandaringerezdeket. Keverjük össze, és locsoljuk meg az öntettel.
A mákos öntethez keverjük össze a majonézt a tejföllel, ízesítsük mustárral, a mandarin levével, az apróra vágott fokhagymával és a mákkal.
Mákos kölesfalafel, paradicsomszószban
A húsgombóc alternatívája lehet a fehérjében, kalciumban gazdag mákos falafel. A kölest már előző este is megfőzhetjük. Míg rotyog a paradicsomszósz és fő a spagetti, a sütőben elkészülnek a gombócok is.
Hozzávalók:
• 1 bögre főtt köles
• fél fej lila hagyma
• 3 evőkanál mák
• 1 kanál zsemlemorzsa
• 1 kiskanál őrölt fűszerkeverék (fahéj, szerecsendió, római kömény)
• só, bors
• 1 kanál petrezselyem
• napraforgóolaj a sütéshez
A paradicsomszószhoz:
• 1 fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 konzerv paradicsom, hámozott
• 1 kiskanál bazsalikom
• 1 kiskanál oregánó
• 1 kiskanál cukor
• 1 késhegynyi só
• kb. 2 dl víz
• 250 g spagetti
A kölest mossuk át, majd kétszeres mennyiségű vízben főzzük puhára és kásaszerűre. (Ezt akár előző este is elkészíthetjük.) Tegyük egy tálba a főtt kölest, adjuk hozzá az apróra vágott lila hagymát, ízesítsük fűszerekkel, mákkal, és szórjuk meg zsemlemorzsával. Formázzunk belőle gombócokat, és egy kevés olajjal meglocsolt tepsire téve, kb. 30 perc alatt süssük készre.
A paradicsomszószhoz kevés olajon pároljuk meg az apróra vágott hagymát. Adjuk hozzá a hámozott paradicsomokat, fűszerezzük bazsalikommal, oregánóval, sóval és borssal. Öntsük fel kevés vízzel, és főzzük össze sűrű szósszá. Tegyük bele a megsült mákos kölesgolyókat és tálaljuk spagettivel.
Mákos, citromos mini kuglóf
Hozzávalók a tésztához:
• 150 g cukor
• 150 g puha vaj
• 2 tojás
• 2 tojássárgája
• 150 g liszt
• 1 kis bögre joghurt
• 2 evőkanál citromlé
• 4 evőkanál darált mák
A citromos mázhoz:
• 100 g porcukor
• fél citrom leve
Keverjük krémesre a vajat a cukorral. Adjuk hozzá az egész tojásokat és a két tojássárgáját, majd a joghurtot. Forgassuk bele a lisztet és a mákot, és öntsük hozzá a citromok levét. A minikuglófformákat kenjük ki vajjal, szórjuk meg liszttel és kanalazzuk bele a masszát. 170 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 18-20 percig. Amikor megsültek a kuglófok, kenjük rájuk a citromos cukormázat. Ehhez keverjük krémesre a porcukrot a citrom levével.