nlc.hu
Gasztro
Hétvégi menü fűszeres finomságokkal

Hétvégi menü fűszeres finomságokkal

Nem tudod még, mit főzz a hétvégén? Segítünk! E heti hétvégi menünk egy igazi fűszeres menüsor, fahéjjal, gyömbérrel, bazsalikommal, rozmaringgal sütünk-főzünk reggeltől estig, és garantálhatjuk, hogy minden fogás isteni finom lesz.

Vannak hétvégék, amikor nem kívánjuk a húst, csak egy jó vega hétvégi menüre vágyunk, máskor a klasszikus családi receptek vagy épp a halak uralják a hétvégi menüt, ma viszont a fűszereké a főszerep, mert egy ilyen szürke őszi hétvégén igazán ránk férnek a friss fűszeres ízek. 

Körtés-fahéjas zabkása

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 2 pohár víz
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 1 db körte
  • 1 pohár zabpehely
  • ízlés szerint méz
Kategóriareggeli
Elkészítési idő15 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A zabpelyhet a vízzel együtt kis lábasba öntjük és közepes lángon, néha megkevergetve sűrűre főzzük. Még melegen hozzákeverjük a mézet és csipetnyi őrölt fahéjjal ízesítjük. Pár percig hűlni hagyjuk. Közben meghámozzuk és felkockázzuk a körtét, bőségesen megszórjuk vele a tálkákba adagolt zabkását, és őrölt fahéjjal hintjük meg.

 

 

 

Sütőtökkrémleves amarettóval

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 2 dl főzőtejszín
  • 4 cl amaretto likőr
  • 1 db (sonka- vagy kanadai sütőtök) sütőtök
Kategórialeves
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A sütőtököt a szokásos módon megsütjük, majd a héjáról lekaparva egy lábosba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, majd felfőzzük, sóval, cukorral ízesítjük, és hozzáadjuk a tejszínt. Összeforraljuk, rúdmixerrel pürésítjük, ha szükséges, átszűrjük. Hozzáadjuk az Amarettót, de azzal már nem főzzük tovább. Tálalásnál tökmagolajcseppekkel díszítjük.  

 

Fehérboros-rozmaringos csirkecomb

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízesítéshez só
  • 4 db csirkecomb
  • köretnek karfiol
  • köretnek brokkoli
  • 3 szál rozmaring
  • ízesítéshez citrom
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 1 dl tejszín
  • ízesítéshez őrölt bors
  • köretnek sárgarépa
  • 5 dl (olaszrizling) fehérbor
  • 3 dl húsleves
Kategóriavacsora
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A csirkecombokat félbevágjuk, és besózzuk. A rozmaringot leszárazzuk, kissé összeaprítjuk. Magas falú serpenyőben olajat forrósítunk, és beletesszük a combokat. Hirtelen megpirítjuk mindkét felét. Ha szép barnák a combok, megszórjuk a rozmaringgal, egyszer átpirítjuk, és felöntjük a borral. 2-3 dl húslevet öntünk rá, lefedjük, és lassú tűzön puhára pároljuk. Nagyon kevés cukorral, fehér borssal és pár csepp citromlével ízesítjük. Miután megpuhultak a combok, a tejszínnel összeforraljuk. A zöldségeket külön vízben félpuhára főzzük, és a csirkecombokhoz keverjük.

 

Tipp: nagyon jól megy hozzá a gomba és a paradicsom is, bátran variálhatjuk a zöldségeket!

 

Lágy csokoládétorta kandírozott gyömbérrel

Hozzávalók 6 személyre:

  • 70 g liszt
  • 2 csipet só
  • 3 db tojás
  • 120 g + diónyi (a forma kikenéséhez) vaj
  • 200 g étcsokoládé
  • 170 g porcukor
  • 60 g kandírozott gyömbér
Kategóriadesszert
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A sütőt 180 °C-ra (gázsütőben 6-os fokozat) előmelegítjük. A kis darabokra vágott vajat és csokoládét a cukorral és a sóval 1-2 perc alatt megolvasztjuk a mikrohullámú sütőben. Beleszitáljuk a lisztet, simára keverjük, és egyenként jól eldolgozva, hozzáadjuk a tojásokat.

 

Beleforgatjuk a vékony csíkokra vágott gyömbért, amiből előzőleg félreteszünk egy keveset a díszítéshez. Kivajazunk egy tűzálló formát, beleöntjük a masszát, és 20 percig sütjük a sütőben. Akkor jó, ha a közepébe szúrt késre rátapad a krémes csokoládé.

 

Hűlni hagyjuk, és tálra borítjuk. Kandírozott gyömbércsíkokkal díszítjük.

 

Expressz paradicsomos tészta bazsalikommal

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 csokor bazsalikom
  • 4 db paradicsom
  • 20 dkg spagettitészta
Kategóriavacsora
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Vizet forralunk a tészta főzéséhez. A paradicsomokat megmossuk, a szárvégét kivágjuk, majd turmixba dobjuk. A bazsalikomleveleket lecsipkedjük, és a paradicsommal, valamint a reszelt fokhagymával leturmixoljuk, közben hozzáöntjük az olajat, így sűrű, krémes szószt kapunk. Sózzuk, borsozzuk, a tésztával összeforgatva tálaljuk.

 

 

Még több hétvégi menü az NLCafén, ha inkább mást főznél:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top