Gasztro

Jövő: rovarokból nyomtatják a sült pizzát 3D-ben a robotok

A kutató szerint erre alig 20 évet kell várnunk.

A tésztát ugyanis a rovarok belsejéből készítik, a húst és a sajtot laboratóriumi körülmények közt „tenyésztik”, a pizzát pedig lézerrel sütik meg. Minden Tom Cheesewright jövőkutató jóslata, aki a fogást „pizza 2039”-nek nevezte el. A pizza 2039 persze nem sütőben sül, egy nyomtató dobja ki magából 3D-ben, és természetesen 
robot szolgálja fel az étteremben. Cheesewright szerint 20 év múlva a konyhában teljesen mást jelent majd az a szó, hogy alapanyag. A rovarok konyhai hódításában szinte biztos, a pizzatésztának szerinte maximum a 20-25 százaléka lehet igazi lisztből. 

Képünk illusztráció / Fotó: Profimedia

Kétségtelen, hogy a tudósok világszerte aggódnak a túlzott fogyasztás miatt, és nemegyszer mondták már, hogy az étkezésünket át kell alakítani, ha nem akarunk túl nagy károkat okozni a bolygónknak. „Közel állunk ahhoz, hogy kereskedelmileg elérhető legyen a laboratóriumi hús és sajt – mondta Cheesewright. – Egy pizza pedig könnyedén elkészíthető lesz olyan összetevőkből, amik soha nem láttak napot, és nem természetes módon növekedtek.” A kutató szerint mindez ráadásként a világ gasztronómiájának is jót tehet, tengernyi új íz jöhet be a képbe. 

A pizza 2039-ről a Big Bang UK Young Scientists & Engineers Fairen esett szó. 

(via TheSun)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top