Már az ókori görögök is tudták, hogy a gofri egy mennyei csemege. Akkor még forró vaslapon sütögettek különböző ostyákat. Majdnem ezer évvel később, egy kézműves alakította ki a különleges bordákkal ellátott eszközt, amiben aztán kisüthették a tésztát. A világ számos országát meghódító belga gofri 1964-ben lett igazán népszerű, amikor bemutatták a New York-i világkiállításon. Míg az Egyesült Államokban a gofrit ropogósra sütik, juharsziruppal és bacon szalonnával eszik, addig Belgiumban csoki, gyümölcs és fagyi kerül mellé. Nálunk még mindig a puhább tésztájú gofri hódít, amihez legszívesebben Nutellát, lekvárt fogyasztunk.
Hozzávalók
- 2 bögre búzaliszt
- 1 teáskanál só
- 4 teáskanál sütőpor
- 2 evőkanál kristálycukor
- 2 nagy tojás
- 1 ½ csésze tej
- ⅓ csésze vaj
- 1 teáskanál vaníliakivonat (ha épp nincs, elhagyható)
- ⅓ bögre olaj
Így készül
- Keverd össze alaposan a gofri száraz hozzávalóit, tehát a lisztet, a sütőport, a kristálycukrot és a sót!
- Válaszd szét a tojások sárgáját és a fehérjét!
- A tejet melegítsd fel, a vajat olvaszd meg!
- A tojásfehérje kivételével egy másik edényben (tehát ne rögtön a szárazakhoz add) öntsd össze a folyékony hozzávalókat, tehát a tojássárgáját, a tejet, az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot, majd kézi habverővel ezt is keverd el!
- A száraz és a folyékony hozzávalókat – kivéve még mindig a tojásfehérje – ezen a ponton már egyesítheted. A keveréssel viszont légy óvatos, maradjon még kissé darabos a tészta.
- A gofrisütőt időközben már bekapcsolhatod, hogy rendesen felforrósodjon.
- A tojásfehérjét gépi habverő segítségével verd kemény habbá! Ezt követően, vigyázva, hogy a hab minél kevésbé törjön össze, add hozzá a tésztához!
- A keveréket ne habverővel (kézivel sem), hanem egy spatula vagy nagyobb fakanál segítségével, kíméletesen forgasd össze, de továbbra se keverd túl folyékonyra, maradjon sűrűbb a tészta, ez kell ugyanis ahhoz, hogy a sütést követően kívül ropogós, belül viszont omlós-levegős legyen a végeredmény.
- A gofrisütőt enyhén olajozd meg, úgy, hogy lehetőleg mindenütt érje a formát, de ne üljön meg benne!
- A tésztát úgy adagold a gofrisütőbe, hogy minél egységesebben kitöltse a formát, de sehol ne dagadjon magasabbra a peremnél, pláne ne folyjon túl!
- Süsd a gofrikat a gép használati utasításában javasolt ideig! Sütés közben lehetőleg ne nyitogasd a masinát!
- Az elkészült gofrikat magában, porcukorral, öntettel, tejszínnel és/vagy gyümölcsökkel tálald!