nlc.hu
Gasztro

Olcsó téli leves receptek

3 kiadós téli leves, ami felmelegít, akár egy meleg paplan

Barátságtalan téli időben, amikor rövidek a nappalok, köd van, napfény nincs, semmi sem esik olyan jól, mint egy tál finom, forró leves.

Amikor kislány voltam, rendszerint próbáltam megúszni a családi ebédeknél a levest, mert attól tartottam, elveszi a helyet az étkezés lényegi része elől. Mára bezzeg megfordult a helyzet: azt szoktam mondani, ha leves van, minden van. A nyári, gyümölcsből készült levesekkel ugyan nem tudok mit kezdeni, egyrészt mivel nem vagyok igazán édesszájú, másrészt mivel a leves egyik fő attribútuma ízlésem szerint az, hogy sós. 

Ilyenkor télen aztán kiélhetem magam. Sokszor előfordul, hogy hétvégén sem főzök egytálételeket vagy készítek sülteket, hanem inkább valami gazdag levest teszek az asztalra, ami tulajdonképpen főfogásnak is beillik, esetleg valami desszert, és jól is van mindenki. A most következő három téli leves azért nagyon jó, mert nem tartoznak a drága ételek közé, és ha nagyobb adagot készítünk belőlük, simán tölthetjük magunkba napokig a cseppfolyós életenergiát. 

Frankfurti leves

Hozzávalók:

1 közepes fej kelkáposzta
5 szem krumpli vagy csicsóka
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 pár (frankfurti) virsli
2 deci tejföl
1 evőkanál liszt
1 teáskanál köménymag
olívaolaj

őrölt bors
őrölt pirospaprika

Elkészítés:

Olajat hevítünk a leveses fazék alján, benne üvegesre pároljuk a felaprított vöröshagymát. Közben a káposztaleveleket megmossuk, csíkokra vágjuk. Ha a hagyma üveges, mehet rá egy kanál pirospaprika és a köménymag. Vigyázzunk, ne égessük meg a paprikánkat, mert keserű íze lesz. Épp csak keverjük át az olajon, majd mehet rá a felcsíkozott káposzta, só, bors és a fokhagyma, valamint 2 liter víz. 

Forraljuk fel, majd vegyük alacsonyabb fokozatra a tűzhelyet, és főzzük a levest úgy 45 percen át. Miközben fő, pucoljuk meg és kockázzuk fel a burgonyát (vagy csicsókát) és karikázzuk fel a virslit.

Ha a káposzta markánsabb erei is nagyjából megpuhultak, adjuk a leveshez a burgonyát és főzzük benne azt is puhára. Ha szükséges, sózzuk újra. Közben a lisztből és a tejfölből készítsünk habarást. Ha a krumpli megfőtt, mehetnek a fazékba a virslikarikák is.

Végül habarjuk be a levest, forraljunk rajta még egyet és már tálalhatjuk is.

A frankfurti leves isteni kaja, a gyerekek is szeretni szokták. (Fotó: Profimedia)

A frankfurti leves isteni kaja, a gyerekek is szeretni szokták (Fotó: Profimedia)

Palócleves

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma
40 dkg sertéshús
4 szem burgonya
40 dkg zöldbab
3 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
1 evőkanál fűszerpaprika
2 deci tejföl
1 evőkanál liszt
1 csokor kapor

bors
olíva olaj

Elkészítés:

Az apróra vágott vöröshagymát az olajban üvegesre pároljuk, s hozzáadjuk a felkockázott húst. Mikor a húsfalatok minden oldala fehéredésig sült, az ételhez adjuk az átnyomott fokhagymát, a köményt és a pirospaprikát. Felöntjük úgy két liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, míg a hús nagyjából megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a zöldbabot és a felkockázott burgonyát. Amíg fő, a tejfölből és a lisztből habarást készítünk, hozzáadjuk a felaprított kaprot is. Ha a zöldségek is puhák, a leveshez adjuk a kapros habarást, még egyet forralunk rajta, és el is készült. Ha esetleg extrázni akarjuk a palóclevesünket, tálaláskor levesbetétként tegyünk minden tányérba két füstölt fürjtojást. Egészen mennyei, vendégváró ételként is megállja a helyét.

Aki nem szereti a kaprot, el is hagyhatja a receptből. Használhat helyette petrezselymet. (Fotó: Nosalty)

Aki nem szereti a kaprot, el is hagyhatja a receptből. Használhat helyette petrezselymet (Fotó: Nosalty)

Lencsegulyás

Hozzávalók:

5 dkg füstölt szalonna
30 dkg felkockázott sertéshús vagy egy szál felkarikázott kolbász
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 sárgarépa
2 fehérrépa
2-3 babérlevél
1 evőkanál pirospaprika

őrölt bors

Elkészítés:

A lencsét előző este beáztatjuk.

A kockára vágott szalonnát megpirítjuk, a felaprózott vöröshagymát rádobjuk a zsiradékra és üvegesre fonnyasztjuk. Ezután a kockára vágott húst is hozzáadjuk, fehéredésig sütjük. Ha ez megvan, jöhet hozzá a lencse és a felkockázott répa és az őrölt paprika. Felöntjük kb. két liter vízzel, hozzáadjuk a babérlevelet, a sót, a borsot, s felforraljuk. Aztán mérsékeljük alatta a tüzet, és időnként megkavarva, kóstolgatva, komótosan addig főzzük, amíg minden alkotóelem megpuhul.

Aki szeretne, tehet bele levesbetétként csipetkét vagy tésztát, de betét nélkül is tökéletesen megállja a helyét ez a sűrű leves. Tálaláskor tejföllel kínáljuk.

Ki mondta, hogy csak újévkor lehet lencselevest enni? (Fotó: Profimedia)

Ki mondta, hogy csak újévkor lehet lencselevest enni? (Fotó: Profimedia)

Van még egy csomó téli receptötletünk:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top