nlc.hu
Gasztro

Tojásételek húsvétra

Tojásból lesz a csoda – mennyei tojásételek a húsvéti asztalra

A tojás a húsvét sztárja, éppen ezért hoztunk négy szuper receptet, amiben ez a hozzávaló a főszereplő. Ebédre, vacsorára és reggelire is érdemes bevetni ezeket a tojásos recepteket!

Póréhagymás quiche pancettával

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1.5 bögre liszt
  • csipetnyi só
  • 115 g vaj
  • 4 evőkanál (nagyon) hideg víz

A töltelékhez:

  • 85 gramm apróra kockázott pancetta
  • 3/4 bögre apróra vágott póréhagyma
  • 5 db tojás
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 /2 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál bors
  • 170 g reszelt, félkemény sajt
  • 1/4 teáskanál kardamom
  • apróra vágott petrezselyem
Póréhagymás quiche pancettával

Póréhagymás quiche pancettával (Fotó: Profimedia)

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 190 fokra.
  2. A lisztet és a sót öntsük egy tálba, adjuk hozzá a puha vajat és robotgéppel alaposon dolgozzuk össze. Folyamatosan adagoljuk hozzá a vizet, amíg a tésztánk össze nem áll. 
  3. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, formázzunk akkora kört belőle, hogy beleférjen a piteformánkba. Majd óvatosan, a sodrófa segítségével, illesszük a tésztát a formába, a túlfutó széleket késsel vágjuk le. Amíg összeállítjuk a tölteléket, a tésztát rakjuk a hűtőbe.
  4. Egy serpenyőt forrósítsunk fel, ebben 7-8 percig, közepes lángon pirítsuk meg a pancettát. Ha ropogósra sült, szedjük ki a szalonnát egy tányérra, óvatosan töröljük ki a serpenyőt, majd dobjuk bele a póréhagymát és pirítsuk 1 percig, majd ezt is szedjük ki a pancetta mellé.
  5. Egy tálban verjük fel a tojásokat, majd adjuk hozzá a tejfölt, a sót és a borsot. Alaposan keverjük össze. Végül öntsük bele a masszába a pancettát, a póréhagymát, a kardamomot, a petrezselymet, és a reszelt sajtot is.
  6. Öntsük a tojáskeveréket a tésztára, majd 40 perc alatt süssük ropogósra a quiche-t.  Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni.

Tojással töltött burgonyakosárka

Hozzávalók:

  • 500 gramm lehelet vékonyra szeletelt burgonya
  • 3 evőkanál vaj
  • 1/2 teáskanál fekete bors
  • 1/2 teáskanál rozmaring
  • 8 db tojás
  • 2 evőkanál tej
  • 1/4 teáskanál só
  • 10 vékony szelet bacon apróra kockázva (pirítsuk meg!)
  • 1 bögre cheddar sajt lereszelve
  • 2 evőkanál apróra vágott snidling
Tojással töltött burgonyakosárka

Tojással töltött burgonyakosárka (fotó: Profimedia)

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy 12 darabos muffinformát kenjünk ki vékony réteg olajjal.
  2. 2 evőkanál vajat olvasszunk fel, és keverjük össze a vékonyra szeletelt burgonyával. Adjuk hozzá a sót, a borsot és a rozmaringot, majd a fűszeres-vajas burgonyával béleljük ki a muffin formákat (nyomkodjuk az ujjunkkal a forma oldalához és aljához). Süssük 15 percig 180 fokon, majd vegyük ki a sütőből, és egy kanál segítségével nyomkodjuk le a megpirult burgonyát, majd további 5-10 perc alatt süssük ropogósra.
  3. A tojásokat keverjük össze egy nagy tálban, adjuk hozzá a tejet, csipetnyi sót, borsot és keverjük habosra. Egy serpenyőben olvasszunk fel egy evőkanál vajat, majd öntsük bele a tojást és süssük puhára. Vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a sajtot, a bacont és a metélőhagymát.
  4. Töltsük meg a tojással a burgonyakosarakat, szórjunk a tetejére egy kis sajtot, és körülbelül öt percig süssük őket 180 fokon, amíg a sajt meg nem olvad.

Pikáns tojássaláta

Hozzávalók:

  • 6 db tojás
  • 1/4 bögre majonéz
  • 1/2 evőkanál citromlé
  • 1/2 teáskanál só
  • fél citrom reszelt héja
  • 1/4 teáskanál bors
  • 1/2 fej lila hagyma
  • 2 evőkanál aprított kapribogyó
  • 1 evőkanál kapor
  • Francia baguette, vagy házi pita csipsz
Pikáns tojássaláta

Pikáns tojássaláta (Fotó: Profimedia)

Elkészítése:

  1. A tojásokat mossuk meg, és főzzük keményre. Ha megfőttek, vegyük le a tűzről, de további tíz percig hagyjuk még állni a forró vízben. Majd vegyük ki, hűtsük le, és hámozzuk meg a tojásokat. Vágjuk jó apróra őket.
  2. Egy habverő segítségével keverjük össze a majonézt, a citrom héját és levét, a sót és a borsot.
  3. Az apróra vágott tojást öntsük egy tálba, adjuk hozzá az felkockázott hagymát, a kapribogyót és a kaprot. Öntsük nyakon a majonézes öntöttel. Friss baguette-tel, vagy házi pita csipsszel a legfinomabb a tojássaláta.

Pesztós töltött tojás bacon ropogóssal

Hozzávalók:

A pesztóhoz:

  • 1/4 bögre friss bazsalikom
  • 3 evőkanál pirított fenyőmag
  • 1 teáskanál só
  • 1/4 bögre olívaolaj

A tojáshoz:

  • 6 db tojás
  • 3 szelet bacon (ropogósra pirítva)
  • 2 evőkanál pesztó
Pesztós töltött tojás bacon ropogóssal

Pesztós töltött tojás bacon ropogóssal (Fotó: Profimedia)

Elkészítés:

  1. A tojásokat főzzük keményre, majd miután megfőtt, hagyjuk további 10 percig a forró vízben állni. A kihűlt tojásokat hámozzuk meg, vágjuk ketté.  Óvatosan kanalazzuk ki a tojások sárgáját egy tálba, de vigyázzunk, hogy a fehérje ne sérüljön.
  2. A pesztóhoz a bazsalikomot, a fenyőmagot, a sót tegyük aprító-, vagy turmixgépbe és alacsony fokozaton kezdjük el aprítani, majd fokozatosan adagoljuk hozzá az olajat, addig, amíg a kívánt állagot nem kapjuk.
  3. A tojássárgáját egy villa segítségével keverjük össze a pesztóval, majd egy kanál, vagy egy habzsák segítségével töltsük meg a krémmel a tojásfehérjéket. A tetejét szórjuk meg pirított bacon darabokkal.

Menük húsvétra!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top