nlc.hu
Gasztro

Ezt kéri reggelire II. Erzsébet

II. Erzsébet 70 éve ugyanazokat az egyszerű ételeket kéri reggelire

Hetven éve tartó uralkodása során II. Erzsébet nem változtatott a reggelizési szokásain, ugyanazokat az egyszerű ételeket kéri.

II. Erzsébet királynő konyhájában világszínvonalú séfek dolgoznak, és nehéz elképzelni, hogy ne jussanak hozzá bármilyen alapanyaghoz, a brit uralkodó mégis ugyanazzal a pár egyszerű étellel kezdi a napját immár 70 éve.

Az étkezőben többféle gabonapehely van kikészítve műanyag tárolódobozokban, a királynő kedvence a Special K. fajta. II. Erzsébet szereti még a pirítóst lekvárral – a Wilkins and Sons a kedvence –, teából pedig a Twinings angol reggeli teáját kortyolgatja.

II. Erzsébet brit királynő

II. Erzsébet királynő évtizedek óta nem változtat a reggelizési szokásain (Fotó: Jacob King / POOL / AFP)

Darren McGrady séf – aki korábban több mint tíz évig dolgozott a királynő személyes szakácsaként – azt mondja, a fényűző ételek csak kivételes alkalmakkor kerülnek terítékre. Őfelsége szereti a rántottát füstölt lazaccal és reszelt szarvasgombával, de annál spórolósabb, hogy szarvasgombát rendeljen. Ezért ezt a fogást csak karácsonykor élvezi, amikor ajándékba küldik neki a méregdrága gombát.

Sok éven át azt pletykálták a királynőről, hogy minden este megiszik egy száraz martinit. De 2021 októberében már arról számoltak be, hogy felhagyott ezzel a szokásával. A királyi sommelier, Demetri Walter azt mondta, a martini nem tesz jót Erzsébet ízületeinek, de azért teljesen nem száműzte az életéből az alkoholt.

A vacsora mellé továbbra is elfogyaszt egy pohár bort, de nagyon válogatós az évjáratokat illetően. Napközben gint és Dubonnet nevű boralapú, édes likőrt fogyaszt, ezek a kedvenc alkoholos italai, ahogy a kettőből készült koktél is is nagy favorit nála. 

(Mirror)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top