nlc.hu
Gasztro
Főzőlevek újrafelhasználása: ezért ne öntsd ki a tészta, krumpli és más zöldségek főzőlevét!

Te is kiöntöd a zöldségek, tojás és tészta főzőlevét? A főzővíz értékesebb, mint gondolnád!

Értékek a fazékban.

Még az igazán takarékosan élők körében sem igazán elterjedt a főzővizek újrahasznosítása – pontosabban továbbhasznosítása. Egyszerű pedig a képlet, a főzés során értékes anyagok oldódnak ki az élelmiszerekből, amelyeket a további ételek készítésétől a takarításig számos kreatív módon hasznosíthatunk.

Olyan ötleteket hoztunk, amelyek újabb ajtókat nyitnak meg a főzésben, és még a lelkiismeretünknek is jól fog esni, hogy nem a lefolyóba öntjük a főzés során keletkező leveket.

Nem csak a sonka főzőleve, a lencse és bab leve is érték

Húsvétkor széles körben elterjedt szokás a sonka főzőlevét újrahasznosítani lencselevesben vagy lencsefőzelékben. Sőt, sokan a sonka levében főzik meg a húsvéti tojásokat is.

Sokan nem tudják azonban, hogy önmagában a lencse és a szárazbab leve is értékes alapanyag (figyelem, nem a konzervekről van szó). Az előzetes áztatást igénylő hüvelyesek első levét érdemes kiönteni, ebben áznak ki azok az enzimek, amelyek a nehéz emésztésért felelősek. Ha a lencse vagy a bab főzővizét nem pároljuk el a főzés során, érdemes leszűrve tovább főznünk vele tartalmas leveseket, egytálételeket, curryket vagy húsos ragukat, amelyeknek kellemes, mély alapízt kölcsönöz. Lencséből és babból is készülhet tehát alaplé.

Növényeink örömére: a tojás főzőleve

A tojás héjáról köztudott, hogy tele van kalciummal. Sok kutyatartó ad tojást héjastul az ebnek, kihasználva a jótékony hatásait. A tojás hája valójában más ásványi anyagokban is gazdag, emberi fogyasztásra mégsem ajánlanánk. Szobanövények számára azonban kiváló tápoldat – vegyszerek nélkül. Ráadásul a víz klórtartalmától is megszabadulunk a főzés során. A klór ugyanis szobahőmérsékleten gáz, a vízben pedig úgynevezett illékony oldott anyag, amitől a forralással megtisztítjuk a vizet. A meszes tojáshéjakból kioldódott értékes tápanyagokkal dúsított vizet viszont házi tápoldatként hasznosíthatjuk növényeink locsolásához. Hagyjuk kihűlni a vizet, és locsoljuk meg vele a virágföldet.

Tojások főzőleve

A meszes héjak kifőnek / Fotó: orinoco-art, Getty Images

Az olasz konyha szerelmeseitől is tudhatjuk, hogy a tészta főzőleve érték

Köszönhetően a népszerű olasz főzőműsoroknak vagy akár az olasz konyháért rajongó Jamie Olivernek, itthon is viszonylag sokan ismerik már a titkot, hogy a tészta főzőleve nem kidobandó. Legalább egy-két merőkanállal érdemes kivennünk belőle, hogy a frissen főzött tészta szószához adjunk belőle. Ennél azonban sokoldalúbb a tészták főzőleve: krémleveseket és főzelékeket gazdagíthatunk vele sima víz helyett.

Pro tipp

Kenyér- és pizzatészta lágyításához használhatunk tésztafőzőlevet. Hogy bármikor rendelkezésre álljon a főzőlé, fagyasszuk le. Ehhez szűrjük le a főzővizet, és öntsük jégkockatartóba. A lehető leghasznosabb, ha egy-egy kockát belepattintva tudunk gazdálkodni a mélyhűtött lével.

Krumpli főzőleve

A tészta főzőlevéhez hasonló a krumplié is. Levesek, főzelékek, mártások teljesen természetes állományjavítója, a krumpliból kifővő keményítőnek köszönhetően. Krémességet és egyfajta „vastagságot” ad a zöldséges és húsos raguknak is. A krumplit főzhetjük héjában és hámozva is.

Zöldségek levét a jégkockatartóba

Legyen az brokkoli, karfiol, zellergumó, sárgarépa, fehérrépa vagy más zöldség főzőleve, minél redukáltabb, annál jobb lesz zöldségalapléként. Csak egy-egy zöldség főzőleve is értékes önmagában, illetve több zöldségé együtt is. Ha minél kevesebb lében koncentrálódik minél több zöldség íze és tápanyagtartalma, annál erősebb lesz természetes ízfokozóként. Ha nem használjunk el azonnal, szűrjük le, és fagyasszuk le kisebb, egy-két decis adagokban vagy jégkockatartóban.

Brokkoli főzőleve

Brokkoli főzőleve / Fotó: Nenov, Getty Images

A savanyúságok leve: krumplisalátától a Bloody Maryig

Ismerünk olyan elvetemült savanyúságkedvelőket, akik a befőttes üvegben megmaradó levet kiisszák, ha elfogyott az uborka belőle. A savanyúságok levéről általában véve elmondható, hogy a igazi ízbombák. Legyünk kreatívak: számos ételhez remekül passzol a cukros-ecetes íz, esetleg egy kis kaporral, gyöngyhagymával, mustármaggal (sok savanyúságnak tartalmazza ezt a leve). Tehetjük őket savanykás salátákba, hideg krumplisalátába, paradicsomsalátába, uborkasalátába, vinaigrette jellegű salátaöntetekhez, sőt akár egy kis savanyítást igénylő levesekbe is. Ne legyünk szívbajosak, ha nem zavaros, jó állapotú a lé, újra felhasználhatjuk uborka, almapaprika, zöldpaprika vagy más zöldségek marinálásához, savanyításához. Ne feledjük, hogy a cukros-ecetes közeg kiváló páclé is, fehér húsok, halak vagy akár tofu pácának is alkotóeleme lehet.

Haladó versenyzőknek egy pro tipp: az extrém ízvilágú, paradicsomos-uborkás vodkakoktélt, a Bloody Maryt is ízesíthetjük vele.

A gombák áztatóleve

Legvégül nem egy főzőlevet ajánlunk, hanem egy áztatólevet. A szárított gombák igazi ínyencségek. Ha főzni szeretnénk a szárított vargányával, szegfűgombával, siitakével, trombitagombával vagy fafülgombával, vissza kell hidratálnunk őket. Egy tál vízbe kell tenni a gombákat, amelyek 20-25 perc alatt vizet szívnak magukba, és megpuhulnak. Ilyenkor a rutinosak félreteszik az áztatólevet, és a gombák erdős-földes ízében gazdag folyadékot felhasználják egy jó gomba- vagy más zöldséglevesbe, vagy ragulevesbe. Kiváló rizottókhoz is a fehérbor mellé alapléként, valamint húsok mellé készülő mártásokba, amelyeknek ízmélységet ad.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top