nlc.hu
Gasztro

5 konyhai trend, amit érdemes felülbírálni

5 konyhaberendezési megoldás, ami csak a katalógusokban mutat jól

A katalógusokban és a bemutatótermekben gyönyörűen tudnak mutatni egyes lakberendezési megoldások, de néhányat semmiképpen nem ajánl otthonunkba a szakember.
Konyha, sütő, nő főz

A konyha berendezésének alapszabályait jól ismerjük: ne tegyük a hűtőt közvetlenül a tűzhely mellé, álljon rendelkezésre általános és funkcionális világítás egyaránt – és a többi.

De biztosan kőbe vésett szabályok ezek? Georgina Wilson sokszoros díjnyertes belsőépítész, a Georgina Wilson Associates alapítója és vezetője. Az ausztráliai Sidney-ben él, és több mint húsz éve foglalkozik otthonok és üzlethelyiségek belső tereinek tervezésével.

A szakember sok kis trükköt oszt meg a TikTok-oldalán, érdemes szemezgetni a feltöltött videói között. Öt gyors tipp következik a szakértőtől azoknak, akik a konyhájukat gondolják éppen újra.

1. Az új aranyháromszög

A konyhai „aranyháromszöget” a hűtőszekrény-gáztűzhely-mosogató hármasaként ismertük meg, avagy legyen lépésnyi, karnyújtásnyi távolságra a három egymástól. A szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy ne ragadjunk bele a 1950-es évek irányelveibe: a tanácsa szerint valójában a mosogató-szemetes-mosogatógép háromszögre van szükségünk a gördülékeny munkához. A hűtő és a gáztűzhely egész nyugodtan lehet kicsit arrébb is.

Tipp: Ha belegondolunk, a konyhai előkészületekhez vagy elpakoláshoz praktikusan valóban ezeket a területeket használjuk egyszerre, és míg a hűtőhöz oda tudunk lépni, hogy kivegyünk/betegyünk valamit, addig a zöldség-, gyümölcs-, tojáshéjakkal vagy koszos/vizes edényekkel nem akarunk mászkálni. Jobb, ha a szemetes és mosogatóblokk kézközelben vannak.

2. A divatos függőlámpák valójában nem praktikusak

Bármennyire is sokszor találkozunk ezzel a megoldással képeken és bemutatótermekben, ne tegyünk függőlámpákat a konyhasziget fölé – tanácsolja a belsőépítész. Véleménye szerint úgy fog így kinézni a konyhánk, mintha egy melegen tartó pult lenne benne, akár az éttermekben. A mi tapasztalataink is azt bizonyítják, hogy a konyhaszigetek fölé belógatott lámpák akár zavarhatnak is a munkában, fizikailag sem jó, hogy belógnak, illetve árnyákot vethetnek.

Tipp: A spotlámpák fókuszáltan világítanak, és oda is irányíthatjuk a fényüket egy-egy területre.

@askanarchitect

5 Things I’d Never Do As An Architect: Kitchen Edition Pt 2 #homerenovation #kitchenrenovation #architecture

♬ original sound – Georgina Wilson

3. A 3 perces mosogatás titka

Georgina Wilson egyedi tanácsa, hogy a háztartási mosogatógép helyett ő a nagykonyhait javasolja. Mint mondja, ez a mosogatógép drágább, de ahelyett, hogy (akár) órákig menne a gép, a vendéglátóhelyeken alkalmazott ipari géppel háromperces egy menet.

Tipp: Itthon 320 ezer forintnál indulnak ezek a berendezések, és vannak köztük kombinált nagykonyhai gépek, amelyek alkalmazhatók pohár- és tányérmosóként is.

4. A fiókok értékesebbek

A szekrényekkel szemben a fiókok rakodóterében tudunk hatékonyabban pakolni és rendszerezni.

Tipp: Ha kihasználjuk a különböző méretű, kihúzhatós fiókok kapacitását, akár feleslegessé is válhatnak a felső szekrényeink.

5. A konyhaszigetet nem kell megreformálni

A legújabb dizájntrendek szerint a konyhaszigetbe építik a mosogatót, ne adj’ isten a főzőlapot. A belsőépítész óva int ettől. A konyhasziget fő funkciója, hogy plusz felületet nyújt a konyhai előkészítéshez, illetve látványos plusz tálaló lehet, ha vendégek érkeznek hozzánk.

Tipp: A konyhaszigetbe ne akarjuk eszközöket építeni, e célra tökéletes a fal menti konyhabútor. A konyhasziget mutatós térelválasztó, amely funkcióját tekintve a konyhához és az étkezőhöz egyaránt becsatlakozhat. Ne akarjunk belőle tévéműsorokba illő bemutatókonyhát építeni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top