nlc.hu
Horoszkóp

Csökken a stressz, ha pár percig csendben vagy

Használd a csendet, növeli a kreativitást

A mindennapok során az ébredéstől kezdve rengeteg hanggal, zajjal szembesülsz. Nagy részét már megtanultad figyelmen kívül hagyni, de a tudatos csenddel fejlesztheted is magad.

Az utca zaja, bekacsolt rádió, állandó lejátszásra állított zenemegosztó, tévé – ezek mind állandó részei a napjainknak. Nem vagyunk tudatában, de ezt a rengeteg hangot, köztük egy csomó feleslegeset, az agyunk mind érzékeli. Aztán megszűri, és bizonyos hangokhoz hozzászokik. De amikor csend van körülöttünk, vagy csak a természet hangjai: az idegrendszer szinte fellélegzik, és olyan állapotba kerül, ami nagyon hasznos neked!

nő az erdőben

Fotó: Unsplash

Regenerálódnak az agysejtek

Napi két óra csendtől már elindul a hippokampuszban egy regenerációs folyamat. Új sejtek képződnek az agy azon területén, amely felelős a memóriáért, a tanulásért és az érzelmekért.

Kreatívabb leszel

Ha a pihenésed alatt, például olvasás, vagy kézműves tevékenység, esetleg pihentető főzés alatt nem kapcsolsz be plusz zajforrást, az agyad jobban pihen. Közben, és majd az alvás alatt is hatékonyabban dolgozza fel az egész napos információáradatot. Ettől javul a problémamegoldó képességed és növeli a kreativitásodat is.

Csökken a feszültség

Minél több és hangosabb zajban éled a mindennapjaidat, annál magasabb a véredben a stresszhormon szintje, ami a szervezet egészére kihat. Ugyanezek növelhetik a vérnyomást is. Néhány perc teljes csend már olyan hatással lehet, mint egy rövidebb meditáció.

Javuló agyfunkciók

Egyes kutatások a környezeti zajszennyezettség mértékét figyelve követték az iskolások teljesítményét. Az eredmények kimutatták, hogy a csendesebb környéken élőknek jobbak a nyelvi képességei, és idegen nyelvből is jobban teljesítenek.

Terápiás csend

Mindezek után már nincs más dolgod, mint bevezetni az életedbe a csendet. Tölts el pár órát hetente a természetben úgy, hogy közben nem beszélsz. Elkezdhetsz meditálni is, már 5-10 percnyi csendes légzésfigyelés is hatásos napi rutin lesz. Ha ennél nagyobb léptékű változást próbálnál ki, számos több napos meditációs elvonulás elérhető, amelyek egy részén a gyakorlatok után, vagy a nap bizonyos szakaszaiban tilos a beszélgetés: egész újfajta élményt jelent majd a hangos hétköznapok után.

(via brightside)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top