A húsvéti sütemények sora végtelen: hiszen a legtöbb sütemény megállja a helyét az ünnepi étkezőasztalon húsvétkor is. Persze a legautentikusabb húsvéti sütemény a répatorta, ami mascarponekrémmel nyakon öntve az igazi. A hagyományos recepteken túllépve, készíthetünk egészen meghökkentő húsvéti süteményeket is, és olyanokat is, amelyekhez már kell némi konyhai előképzettség. Persze ezekkel a különleges díszítésű húsvéti süteményekkel garantált lesz a siker is.
Citromos és márványkuglóf: a legfinomabb húsvéti sütemények
Citromos kuglóf színes cukormázzal
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 25 dkg cukor
- 7 egész tojás
- 1 cs sütőpor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1-1,5 dl olvasztott zsír
- 1 dl langyos víz
- 3 lime leve
- 2 citrom reszelt héja
Dekoráció:
- 12 dkg porcukor
- fél citrom leve
- színes dekorcukor
Elkészítés:
- Tojásokat kettéválasztjuk és a sárgáját kikeverjük a cukorral. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a vizet és a folyós zsírt, majd ezzel is jól elkeverjük.
- A sütőporral elkevert lisztet adagonként hozzászitáljuk és belekeverjük.
- Ezután kerül bele a három lime kifacsart leve, és a kezeletlen vagy alaposan megtisztított citromok reszelt héja. Majd az egészet simára keverjük.
- A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan a kuglóf masszájához keverjük, vigyázva, nehogy a hab nagyon összetörjön.
- A masszát a kivajazott, kilisztezett kuglófformába töltjük és 170 fokos sütőben készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy ragad-e még a tészta belseje. Ha nem, elkészült a citromos kuglóf.
- A formából kivéve, rácson, hagyjuk kihűlni, közben elkészíthetjük a mázat.
- A porcukrot elkeverjük a citrom levével, hogy egészen sűrű ragacsot kapjunk. Rácsorgatjuk a mázat a kihűlt kuglóf tetejére, megszórjuk színes dekorcukorral, vagy pici kis tojáscukrokat nyomkodunk bele. És máris egy újabb gyöngyszemmel bővült a húsvéti süteményválasztékunk.
Márványkuglóf
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 cs vaníliás cukor
- 8 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 cs szárított élesztő
- 1 tojássárgája
- 6 dkg olvasztott vaj
- 2,5 dl tej
- 10 g keserű kakaópor
- csipet só
Elkészítés:
- A tojássárgáját, az olvasztott vajat, a meglangyosított tejet összeöntjük, belekeverjük a porcukrot és az élesztőt. Hagyjuk pihenni 10 percet.
- Közben egy másik tálban elkeverjük a lisztet, a reszelt citromhéját, a vaníliás cukort és a csipet sót, majd a tojásos keverékhez adjuk.
- A tésztát összedolgozzuk, 5 percet dagasztjuk, és két részre szedjük.
- Az egyik adag tésztát összegyúrjuk a kakaóporral, és mindkettőt hagyjuk pihenni legalább 1 órát, hogy a duplájára keljenek meg.
- Ha megkeltek, kinyújtjuk olyan hosszúságúra, hogy a kuglófformát körbeérjék, és a kivajazott, kilisztezett formákba tesszük egymásra. Alul a kakaós, felül a sima tészta.
- Újabb egy órát hagyjuk kelni, majd 180 fokos sütőben megsütjük.