nlc.hu
Kényes kérdések

Visszatérő hüvelyfertőzés

Ne keseredj el: van segítség a visszatérő hüvelyfertőzésre

Időről-időre visszatér az életedbe az intimfertőzés? Mi áll ennek a hátterében? Mi a megoldás? Kézenfekvőbb, mint azt gondolnád.

Az első és legfontosabb, hogy semmiképp se kezdjünk öndiagnózisba, mert alaposan félrekezelhetjük saját magunkat, és csak tovább ronthatunk a helyzeten!

Ezek állhatnak visszatérő hüvelyfertőzések hátterében, így érdemes kerülni!

Ha felborul a hüvelyflóra természetes egyensúlya, és túlzottan elszaporodnak a hüvelyben élő Candida gombák, akkor gombás hüvelyfertőzésről beszélünk. Akkor beszélhetünk visszatérő gombás hüvelyfertőzésről, ha az évente több mint négy alkalommal jelentkezik. Sokszor  nem megfelelő életmód: rosszul szellőző fehérnemű, stressz, túlzásba vitt intimhigiénia áll a háttérben.

Intimfertőzés gondok

Fotó: Getty Images

Túlzásba vitt intimhigiénia

A gyakori intim mosakodással, hüvelyöblögetéssel, intim tusfürdőkkel megváltoztatjuk a hüvely normál pH-ját, ideális savasságát. Emellett fizikailag lemossuk a hüvely faláról a védelmet adó tejsavbaktérium-flórát, így a kórokozók könnyedén elszaporodhatnak újra és újra.

Stresszes életmód

A túlhajszoltságtól, stressztől gyengül az immunrendszerünk védekezőképessége, valamint a vércukorszint is megemelkedik. Ezek mind a kórokozók könnyebb szaporodásának kedveznek. Így felborulhat a hüvelyben a belső rend, és ekkor nagyon gyorsan jelentkezhetnek a bakteriális hüvelyfertőzés kellemetlen tünetei.

Menstruáció vagy szex = visszatérő hüvelyfertőzés?

A krónikusan visszatérő hüvelyi panaszok hátterében visszatérő bakteriális eredetű hüvelygyulladás (bakteriális vaginózis, BV), is állhat ami akár minden menzesz után jelentkezhet. Ennek magyarázata az, hogy ilyenkor az egészséges savas hüvelyi pH az enyhén lúgos vegyhatású menstruációs vér jelenléte miatt megváltozik, és ez a káros baktériumok szaporodásának kedvez. (Többek között ezért is fontos a gyakori tampon/betétcsere.)

Akinek nem elég erős a saját Lactobacillus flórája ahhoz, hogy ezt visszaszorítsa, annál BV alakulhat ki.

Hüvelyi antibiotikummal kezelhető ez a fertőzés, a tünetek (híg, szürkés-fehéres, kellemetlen halszagú hüvelyfolyás) enyhítésében pedig ennek megkezdésig is segítenek a tejsavat és glikogént tartalmazó gélek vagy hüvelykúpok. De nem lehet elégszer hangsúlyozni: fontos a hüvelyflóra helyreállításáról vagy fenntartásáról is gondoskodni, mert ez segít a fertőzések kiújulásának megakadályozásában, így ezek a készítmények megelőzés céljából is használandók!

A fentiek igazak lehetnek együttlét után is, mert az ondó is lúgos kémhatású, tehát megváltoztatja a hüvelyi pH-t. Ezért ha együttlét után a fenti tüneteket gyakran tapasztalod, akkor használjatok inkább óvszert.

Túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás

A túlzott alkoholfogyasztás kedvez a baktériumok elszaporodásának. A hangsúly legyen a mértékletességen!

Mit tehetünk megelőzésképpen?

A már említett életmódbeli tényezőkre való odafigyelés mellett az intimfertőzés – legyen az bakteriális vagy gombás – kezelésénél fontos, hogy a kórokozók célzott elpusztítása mellett kellő figyelmet fordítsunk a hüvely normál baktériumflórájának visszaállítására is. Ha ezt elmulasztjuk, a fertőzések könnyedén visszatérhetnek.

A megfelelően megválasztott hüvelyflóra-regeneráló készítmények (hüvelyi probiotikumok) a hüvely baktériumflórájának és savas kémhatásának helyreállításával képesek védelmet nyújtani a fertőzések kiújulása ellen is.

A cikk a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

Tudj meg többet a testedről!

(Nyitókép: Getty Images/Jasmin Merdan)

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top