nlc.hu
Kincskeresők

Ingyen vs. olcsó holmi

Ha ingyen van, az már gyanús? Miért vonzóbb az olcsó használt holmi, mint az ingyen elvihető?

Lecsapnál az online piactéren egy ingyenesen meghirdetett holmira? Vagy inkább azokat keresed, amikért fizetni kell?

Háromgyerekes anyaként rendszeresen használom az online piactereket, nemcsak vásárlásra, hanem eladásra is, így gyakorlottnak tartom magam, ha arról van szó, hogy használt holmit válasszak vagy áruljak. Már jó ideje felfedeztem azt az érdekes trendet, hogy ha ingyenesen hirdettem meg valamit, akkor nehezebben vitték el, mint ha valamilyen minimális áron raktam fel a hirdetésben. Miért van ez vajon?

„Mi baja van?”

Legyen szó gyerekruháról, bicikliről vagy egy franciaágyról, az ingyenes hirdetés minden esetben gyanakvó vásárlókat hozott. Általában az első kérdésük az volt az adott holmiról feltett hirdetésnél, hogy „Mi baja van?”, azaz rejtett hibára gondoltak egyből és arra, hogy valamilyen titok lappang az ingyenesség mögött, ami csak később derülne ki, miután elvitték tőlem a cuccot. Természetesen nem volt szó sosem titkos, rejtett hibákról, csupán azért raktam fel ingyen, mert általában későn kaptam észbe és nagyon gyorsan kellett túladnom például egy gyerekágyon vagy más bútoron, mert már érkezett a helyére az új darab. Az ingyenességgel azt gondoltam, gyorsítok az „eladáson”, ám épp az ellenkezője történt: akkor sikerült csak eladni, ha nem ingyen, hanem alacsony áron tettem fel az adott holmit. És még az alacsony ár is sokaknál gyanút ébresztett, és azt hitték, valami átverés van a dologban.

Nemcsak én jártam már így, egy ismerősöm épp egy hónapja adta fel a használt mosogatógépéről az ingyenes hirdetést, amiért végül senki sem mert elmenni: „Nem volt annak a mosogatógépnek semmi baja, csak régebbi modell volt, a nagymamám hagyatékában maradt meg, de amúgy teljesen jól működött. Igazából segítségnek szántam, hogy hátha egy nem annyira jó anyagi helyzetben lévő ember rátalál a hirdetésre, és nekiadhatom, de nem ez történt. Sorra kaptam az olyan üzeneteket, hogy áruljam el, milyen rejtett probléma van vele, aztán pár nap után megadtam magam és inkább egy 10 ezer forintos árat raktam rá. Értem amúgy, hogy miért gyanús az ingyenes holmi, valószínűleg rossz tapasztalataik vannak az embereknek. Amikor pénzért raktam fel, ilyen olcsón, még aznap érte jöttek és elvitték a mosogatógépet.”

Online piactér

Ingyenes hirdetések (Kép: Getty Images)

Értékesebb, amiért pénzt adunk

Vajon miért vagyunk ennyire gyanakvóak, ha olcsó vagy ingyenes hirdetést látunk? A pszichológusok szerint nagyon egyszerű a válasz: értékesebbnek érezzük a megvásárolt holmit, ha fizettünk érte. Sőt, minél több pénzt fizetünk, annál értékesebb a szemünkben a megszerzett darab. Nemcsak a használt vagy a boltban vásárolt cuccokkal van ez így, hanem például egy kísérletből kiderült, hogy ha placebót adnak az embereknek, akkor kétszer nagyobb eséllyel fogja elmulasztani a fájdalmat, ha azt mondják rá, hogy sok pénzbe került, mint ha ingyen kapják. Egy másik kutatás során pedig arra derült fény, hogy egy eseményre, előadásra, koncertre is akkor mentek el többen, ha fizettek a jegyért és nem ingyenes rendezvényről volt szó.

Ez alapvetően azért működik így, mert a legjobbat szeretnénk mindenből, és azt tanultuk meg az életünk során, hogy mindennek ára van. Például a drága bor biztos finomabb vagy a drágább fülhallgató tuti sokkal jobban működik. Még akkor is tartja magát bennünk ez a hit, ha amúgy megvizsgáljuk mindkét árban lévő terméket és nincs különbség köztük összetevőkben, alkatrészekben, bármi másban, hanem teljesen ugyanolyanok, épp csak más márka van rájuk írva, és csak ez indokolhatja az árkülönbséget. Ha tehát sikeresen szeretnél megszabadulni a használt holmiktól az online piactéren, akkor ne ingyen rakd fel a hirdetést, hanem inkább jelölj egy ésszerű, de az átlagnál valamivel alacsonyabb árat, így szinte biztos lehetsz benne, hogy pár napon belül sikerül nyélbe ütni az üzletet.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top