Könnyed lélegzet
Szponzorált tartalom

Eddig valószínűleg rosszul fújtad az orrod, mutatjuk a helyes technikát!

Egyáltalán nem mindegy, hogy fújod az orrod! Nem vagy tisztában a helyes technikával? Eláruljuk, hogy csináld!

A megfázást legtöbb esetben a különböző vírustörzsekhez tartozó vírusok okozzák, a leggyakoribb az orrnyálkahártya gyulladásáért felelős rhinovírus és az RSV.

A megfázás tünetei rövid, két-három napos lappangási idő után jelentkeznek. Az orrnyálkahártya gyulladása miatt nyákos orrfolyás következik be, előbb vízszerű, majd sűrűbb váladékkal. A tüsszögést enyhe torokfájdalom, köhögés kísérheti.

A megfázás szinte minden esetben az orrnyálkahártya kóros mértékű megduzzadásával, azaz orrdugulással jár. A tüneteket súlyosbítja, hogy a normális esetben az orron át „lélegző” melléküregek (arc- és homloküreg) ilyenkor nem tudnak szellőzni, rövid idő alatt lecsökken bennük a nyomás. Ekkor érezzük úgy, mintha „az egész fejünk tele lenne váladékkal”, és az érzékenyebbeknél fejfájás is jelentkezhet.

A közönséges nátha a legtöbb esetben néhány nap alatt kezelés nélkül is megszűnik. Sokféle orrcsepp, orrspray, illetve gyógyhatású készítmény áll rendelkezésre a megfázás tüneteinek enyhítésére, legtöbbjük vény nélkül kapható. Azonban ne feledkezzünk meg egy apróságnak gondolt, de annál fontosabb feladatról: az orrfújásról.

Nem mindegy, hogyan fújjuk ki az orrunk!

Ha hatásosan akarjuk eltávolítani a felgyűlt orrváladékot, akkor egyszerre csak az egyik orrjáratot fogjuk be, amíg a másikat kifújjuk. Ha nem így teszünk, a váladék nem fog kifelé igyekezni, hanem éppen ellenkezőleg, a keletkező negatív nyomás miatt a melléküregek irányába fog vándorolni, majd ott besűrűsödve további problémákat okozhat. Tehát hajtsuk előre a fejünket, majd a zsebkendővel és ujjainkkal fogjuk be az egyik orrlyukat, a másikat pedig erőteljesen, de inkább többször újrakezdve fújjuk ki, amíg a lehető legalaposabban ki nem tisztítottuk belőle a váladékot. Ezután jöhet a másik orrlyuk. Csak orrfújás után cseppentsünk az orrunkba, vagy fújjunk bele orrsprayt! Ezek használatával a náthás betegség során csökkentjük az orrnyálkahártya duzzanatát.

Fontos! A gyerekeket semmiképp se hagyjuk szipogni, hiszen az orrváladék könnyen az orrmelléküregekbe vagy a középfülbe juthat, ami szövődmények megjelenéséhez vezethet (arcüreggyulladás, középfülgyulladás).

Gyakran a felnőttek sem tudják jól fújni az orrukat. Egyesek szégyellik, emiatt éppen csak megtörlik orrukat, mások az orrcseppeket használják rosszul: előbb csöppentenek, utána fújják ki az orrukat.

Miért fontos, hogy helyesen fújjuk ki az orrunk?

A rendszeres, alapos orrfújás eltávolítja az esetlegesen felgyülemlett baktériumokat a váladékkal együtt, és az orrjáratok – akár ideiglenes – felszabadításával is véd a szájon át vett levegő másodlagos betegségeket, bakteriális felülfertőződéseket okozó hatása ellen.

Tipp: Előzzük meg a bajt: testmozgással, a vitaminban gazdag étkezéssel, elegendő alvással és stresszmentes életmóddal sokat tehetünk magunkért és az egészségünkért.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top