Mindennapok

A tudatos gondolkodást és életmódot meg kell tanulni

A szabad akarat nem párosul alapból tudatos gondolkodással, azt meg kell tanulni.

Emberként szabad akaratunk van, azt tehetünk, amit szeretnénk (nyilván az alapvető normákat betartva.) Szabad akaratunk teszi lehetővé, hogy úgy éljünk, azt együnk, igyunk, azt engedjük be az életünkbe vagy épp nem, amit-akit akarunk, vagy épp nem akarunk. Mindezeknek persze következménye lesz, de az egy másik téma.

Csakhogy a szabad akarat nem párosul alapból tudatos gondolkodással, azt meg kell tanulni. Mit jelent az, hogy “tudatos gondolkozás” – gondolkodom, az már tudatos nem? Sajnos nem. Tudatos gondolkozás például, hogy bár szeretném és megtehetek XY dolgot, de valójában, a lelkem mélyén tudom, hogy az nekem nem jó, nem helyes, így mégsem teszem meg.

A jóga és a tudatos gondolkodás (fotó: Pixabay)

A jóga és a tudatos gondolkodás (fotó: Pixabay)

  • Fent maradhatnék ma éjfélig, de tudom, hogy holnap korán kelek, így lefekszem hamar.
  • Nehezemre esik elcsendesedni, relaxálni, meditálni, mégis megteszem napi 5 percben, mert tudom, hogy minél nehezebben megy, annál fontosabb, hogy foglalkozzak vele.–
  • Megehetném ma is azt a zacskó csipszet/kekszet/csokit, megihatnám a napi 4. kávém, mégsem teszem. Elhagyok egyet, megeszem csak a felét. És nem áltatom magam azzal, hogy az igazából egészséges.
  • Jól esne, de nem szívom el azt az utolsó szál cigit, mert tudom, hogy ártalmas.
  • Nehéz elindulni, de mégis elmegyek futni/jógázni/bicajozni/edzeni, mert tudom, hogy ezzel is  teszek magamért, az egészségemért.
  • Edzés után nem rohanok teleenni magam mindenféle kajával/nem szívok el egy doboz cigit és áltatom magam azzal, hogy hát én edzem, nekem lehet.

Ezek csak egyszerű, mindennapi példák, de szerintem látható, mi a különbség gondolkodás és tudatos gondolkodás között. A tudatos gondolkodás gondolataink, szokásaink, mintáink felülírása, fejlesztése, ami által egy sokkal kiegyensúlyozottabb, testil-lelkil élet érhető el. Ha szeretnéd tovább olvasni Kata okfejtéseit, kattints a yogawithkata.cafeblog.hu oldalra!

Olvasnál még a tudatos gondolkodásról és életmódról?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top