nlc.hu
Meghitt percek

Jégtemplom a Magas-Tátrában

Káprázatos jégtemplom épült Tarajkán, több mint 12 méter magas

A jégkatedrálishoz 10 kamionnyi jeget használtak fel, és egy mínusz 8 fokra hűtött sátorban húzták fel.
jégtemplom

Már látogatható Szlovákia téli attrakciója, a magas-tátrai jégkatedrális. Az Ótátrafüred felett található Tarajkán a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozások ellenére is megépítették a látványosságot. Ezúttal a szentpétervári Krisztus Feltámadása katedrálisról mintázták az alkotást – számolt be a hirek.sk.

A jégtemplom 10 kamionnyi elsőosztályú jégből épült. Ez 1880 jégtömböt, 225 tonna jeget jelent. Minden egyes tömb 120 kilós, ezeket illesztették össze, hogy aztán kifaraghassák a részleteket és a szobrokat. Ebből épültek a legmagasabb tornyok is. Idén a 12 métert is meghaladta az építmény magassága. 

A templomot szlovák és cseh szobrászokból álló, 30 fős csapat építette fel 5 hét alatt. Az eredeti, neobarokk-klasszicista stílusú katedrális rengeteg ikont és apró részletet tartalmaz. A jégkatedrális díszítőelemeire is jellemző az aprólékos kidolgozottság. A színes torony kihangsúlyozására külön figyelmet fordítottak a tervezők. A kupolákat vízsugárral vágott, szerves műanyagból készítették, nagyon sok kézimunkát igényelt. Ezeket kézzel csiszolták és festékekkel fújták le.

Az idén 8. alkalommal megépített látványosság – amely egy mínusz 4 és mínusz 8 fok közé hűtött iglusátorban várja a látogatókat húsvétig – több százezer érdeklődött vonz. A pandémia miatt a turisták csak szigorú óvintézkedések betartása mellett látogathatják a jégtemplomot.

Kiemelt kép forrása: Hirek.sk – videó

Hangolódj az adventre az nlc-vel!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top