nlc.hu
Otthon
Egy ruha – többféle stílusban

Egy ruha – többféle stílusban

Az egyenes vonalú ruha és a tunika elkészítése roppant egyszerû, kezdõ varrónõk is nekiláthatnak. A könnyû összeállítás mellett most azt is megmutatjuk, hogyan variálhatjuk az olcsó anyagú ruhát.

Az összeállítás elkészítését lépésről-lépésre nyomon követheted a Praktika júliusi számában. A díszítésről, az egyénivé varázsolásról itt olvashatsz!






Ahogy tetszik…

Ha már van egy sima vonalú, könnyű lenvászon ruhánk, miért ne varrnánk további hasonló darabokat – más és más színben, különböző díszítéssel? Szinte minden alkalomra – munkába, kikapcsolódáshoz, strandra, de akár az esti partihoz is – találunk könnyen elkészíthető, egyéniségünket leginkább tükröző mintát és textildíszítési technikát. Akár az egzotikus ornamentikát, akár a színes virágokat vagy a keleties hangulatot idéző motívumokat választjuk (írhatunk ránk jellemző, kedvenc idézetet is!), biztos, hogy a sokszor bosszantó “ruhatalálkozó”  ebben a viseletben garantáltan elmarad. Az általunk kitalált és kipróbált díszítéseket mellékletünkben megtalálják.


Hasznos tanácsok a mintázáshoz


• A textíliát – főleg a természetes alapú len- és pamutvásznakat – szabás és mintázás előtt mindenképpen avassuk be (nyomkodjuk alaposan forró vízbe!), mert az első mosáskor 1-2 cm-t is összemehet. A beavatott anyagba a festék is jobban felszívódik.
• A ruha részeit még mintázás előtt szabjuk ki a szabásminta szerint, hogy ne kelljen az anyagot feleslegesen, teljes széltében díszíteni. A motívumok helyét is könnyebben tudjuk tervezni így, és kényelmesen festhetjük meg vagy ragaszthatjuk fel a mintákat. Ha elkészültünk, elkezdhetjük a ruha összeállítását. • Ruhánk alapanyagául természetes vagy kevert szálú anyagot válaszszunk. Mivel a festékeket és a dekupázsragasztót is vasalással vagy gőzöléssel – magas hőfokon – kell fixálni, a műszálas anyagok nem alkalmasak az ilyen típusú dekorálásra.
• Ha készen vásárolt ruhát szeretnénk utólag díszíteni, ügyeljünk arra, hogy a varrásvonalakra, szűkítőkre ne kerüljön motívum, mert az nem lesz egyenletes és szép.







Stencilezéssel:  Egzotikus virágok romantikusaknak

A stencilezéshez egy A3-as méretű előlapfóliára lesz szükségünk. Erre alkoholos filctollal rajzoljuk át a mellékletben található mintát, majd vágjuk ki sniccerrel. A sablont helyezzük a textíliából kiszabott részekre, és rögzítsük ragasztószalaggal, hogy ne csússzon el. Szivacsecsettel óvatosan hordjuk fel a textilfestéket a mintára. Fontos, hogy sűrű festéket használjunk, mert a híg anyag könnyebben a sablon alá folyik. Ez a motívum önmagában vagy függőleges sorba rendezve is jól mutat, de akár a ruha teljes felületét is mintázhatjuk vele. Miután a festék teljesen megszáradt, a használati utasítás szerint vasalóval fixáljuk az anyagra.


Dekupázstechnikával: Elefántcsapat kalandvágyóknak

Indiai hangulatot idéznek a színes szalvétákból kivágott elefántok, amelyeket dekupázstechnikával rögzítettünk a kiszabott textílián. A kifejezetten textilekhez használható ragasztót ugyanúgy vasalással fixálhatjuk, mint a textilfestékeket. Így a minta mosható is lesz, bár csak a kézi mosás ajánlott. A kívánt mintát vágjuk ki a szalvétából, húzzuk le a felső, mintás réteget, majd ragasztóval kenjük be a tervezett helyét az anyagon. Helyezzük rá a motívumot, és a felületét kenjük át még egyszer. Használjunk puha ecsetet. Amikor a ragasztó megszáradt, vasaljuk át a mintákat kb. 3 percig (vagy a használati utasítás szerint) az anyag hátoldala felől. Az orientális hatást az arany és vörös selyemszalagok, farkasfogak tovább erősítik.






Kontúrozással: Plasztikus virágok bohémoknak


A puffadós festékek és a színes 3D kontúrok csőrös tubusai lehetővé teszik, hogy pár perc alatt szebbnél szebb mintákat rajzoljunk a textíliákra, vagy akár egy kész ruhára is. Húzzunk egyszerű virágmintákat, köröket vagy hullámvonalakat a festékkel, és hagyjuk megszáradni. A festék típusától függően fixáljuk a motívumokat az anyag hátoldaláról vagy az elejéről úgy, hogy 5-10 cm távolságból, vasalóval gőzöljük a festéket.  


Maszkolással: Klasszikus geometrikus minták

Kitakarásos technikával szabályos csíkos, kockás és egyéb geometrikus motívumokat készíthetünk. A ruha középvonalától jobbra és balra 45 fokos szögben ragasszunk fel maszkolószalag-csíkokat, különböző távolságra egymástól. Két szalag közti területre szivacsdarabbal vigyük fel a különböző színű textilfestékeket. Miután a festék megszáradt, húzzuk le a szalagot és vasalással fixáljuk a mintát a festék használati utasítása szerint.


Textilfilccel: Idézetek lírai személyiségeknek

Egy szép idézet kalligrafikus kézírással szemet gyönyörködtető látvány ¬ bár-hol is legyen. Ha a verssor a ruhánkon jelenik meg, biztosak lehetünk abban, minden tekintet  megakad majd rajta. A szavakat vágott hegyű textilfilccel írjuk az anyagra, és a többi textilfestékhez hasonlóan vasalással fixáljuk. A papírra írt sorokat (vagy a mellékletből kimásolt idézetet) helyezzük a textília alá, és másoljuk át a filctollal. Ha túl vastag a vászon, és nem tűnnek át rajta a betűk, az írást tükörfordításban fénymásoljuk le, átvasalható jelölőceruzával húzzuk át a kontúrokat, vasaljuk az anyagra, majd töltsük ki a betűket a textilfilccel.


Alapanyagok, kellékek:

• lenvászon, 990 Ft/m (Stock Méteráru)
• muszlin, 980 Ft/m (Winter és Társa)
• textilfesték, 480 Ft 
• textilfilc, 460 Ft (Színes Ötletek Boltja)
• textildekupázs-ragasztó, 660 Ft/50 ml 
•  puffadós textilfesték, 578 Ft/25 ml (Pannoncolor)
• átvasalható jelölőceruza, 790 Ft (B+Zs Stúdió) 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top