nlc.hu
Otthon
Virágos rét lett a terített asztalból!

Virágos rét lett a terített asztalból!

A virágminták évek óta nem mennek ki a divatból, télen-nyáron élvezhetjük üdítõ látványukat. Miért pont a tavasz legfontosabb ünnepét fosztanánk meg e szépséges díszektõl? Ennek szellemében készültek el a "virágos rétek"!





Ennek szellemében kreatív munkatársaink virágos réteket képzeltek el terítéknek, mindenki a maga stílusában, kedvenc színeit használva. Az ezer árnyalatban pompázó jácintok, tulipánok, nárciszok és krókuszok is mind arra inspirálnak, hogy tarka mezőt varázsoljunk az ünnepi asztalokra. Az ötletek segítenek megtalálni a leginkább hozzánk illőt, legyünk bár romantikára hajlók, a letisztult formákat kedvelők vagy a modern megoldásokat keresők.


 




Vidám harmónia



A különböző vastagságú, puha filc újra hódít, visszafogottabb és élénkebb színeivel megannyi lehetőséget kínál a díszítésre. A letisztult formájú virágok egyszerűsége a skandináv stílust idézi, amelyet azonban a vidám színek variálása tesz igazán lendületessé. Talán ez a teríték készül el a leggyorsabban, hiszen a pillanatok alatt kivágott virágfejek néhány öltéssel összevarrva önálló tárgyakká válnak, arra várva, hogy főtt tojást ültessünk rájuk, vagy éppen a poharat díszítsük velük.
 

Asztalközép és tojástartó



Alapanyagok, kellékek egy négyszemélyes teríték elkészítéséhez:
• sablonok
• színes vastag filclapok (fűzöld, sárga, narancssárga, piros, kék, fehér)
• 25 cm törtfehér barkácsfilc (140 cm széles)
• színes hímzőfonal
• olló, hímzőtű, körző, illanós filc
• fehér gyertyaviasz
• talpas kanóc
• barna tojások







Kattints a képre!

Az elkészítés menete:

1. A rét és a fűcsomók
A zöld filcből vágjunk ki egy 30 cm átmérőjű kört a rétet imitáló asztalközép alapjául, ezenkívül még néhány 8,5 cm-es kört a kis fűcsomóknak, amelyekre a tojásokat ültetjük. A körök szélét vagdossuk be 1 cm mélyen, viszonylag sűrűn, majd kissé borzoljuk össze a „fűszálakat”. Ha egyenként megpödörjük a rojtokat, még lazábban fognak állni.







Kattints a képre!
2. A tarka virágok
A mellékletben található minták alapján készítsünk sablont a virágról. Tegyünk egymásra egy nagyobb és egy kisebb (A1-2 és B1-2 vegyesen), eltérő színű virágot, helyezzük a fűcsomóra, illetve az asztalközépre. Dupla szállal, fölülről öltsük át a három réteget. Alulról öltsünk vissza, és egyszerűen csomózzuk meg a szálakat. A végét vágjuk le. Az asztalközépre kerülő virágok közepébe a tojássipkánál leírtak szerint rögzíthetünk egy-két bibeszálat is.








Kattints a képre!
Szalvétagyűrű


A mellékletben megadott mintáról készítsünk sablont, helyezzük a filcre, és illanós filctollal rajzoljuk körbe. Vágjuk ki a formát, a két jelölésnél vágjuk be az anyagot, majd akasszuk egymásba a végeket. Két sárga filccsíkot keresztben tegyünk egymásra, helyezzük a kisebb virágra, majd az egészet a szalvétagyűrű virágára. A tojás-tartónál leírt módon öltsük össze színes fonállal az anyagrészeket úgy, hogy a virágfejeket kissé elforgatva igazítsuk egymásra.


Tojássipka

Hajtsuk félbe a vékonyabb filcet, majd sablon alapján vágjuk ki a tojássipka két oldalát. Dupla szállal, fércöltésekkel varrjuk össze, mint a pohárfogónál (a 14. oldalon). A szálvégeket egyszerűen csomózzuk össze az anyag szélén. Vágjunk ki két virágot (B2); illesszük közéjük a tojássipka csúcsát, két-két sárga csíkot tegyünk a közepükre, és néhány öltéssel varrjuk össze.


Pohárfogó

Az elkészítés menete:








Kattints a képre!
1. Összeállítás

Szabjunk a vékony barkácsfilcből egy kb. 5×20 cm-es csíkot, fogjuk a pohárra, és gombostűzzük össze úgy, hogy szorosan simuljanak a pohár falára. A csík mérete a pohár formájától függően változhat. Dupla szállal, fércöltéssel varrjuk össze az oldalát, a fonalból legalább 6 cm-es darabot hagyva az elején. Ha elkészültünk, az egyik szálat mindkét oldalon húzzuk vissza, és csomózzuk össze a filc szélénél.








Kattints a képre!
2. Rojtozás

Vagdossuk be sűrűn az anyagdarab szélét, kb. 2-3 mm-re megközelítve a varrásvonalat. Borzoljuk kissé össze a rojtokat.










Natúr gyertya


Természetes szépségüket mutatják a barna tojáshéjakba öntött fehér gyertyák, különösen jól mutatnak a tarka asztaldekorációk között. A natúrszínű tojások egyik végére fúrjunk kis lyukat, és óvatosan tördelve a széleit tágítsuk ki a nyílást kb. 1 forintos nagyságúra. Ne legyen ennél nagyobb, mert csak így lesz tojásdad alakú a gyertyánk! Távolítsuk el a tartalmát, mossuk ki és szárítsuk meg a héjat. Állítsunk bele egy talpas kanócot, majd olvasszunk fel viaszgranulátumot és töltsük fel a viasszal. (A 11. oldalon részletesen
leírtuk a tojáshéjakba való gyertyaöntést.) Hagyjuk megdermedni a viaszt. Ha már teljesen megkeményedett, tördeljük tovább a tojáshéjat, hogy még inkább láthatóvá váljon a benne lévő viasztojás.




A



A teljes díszítés megvalósítható 4800 forintból.
lapanyagok, kellékek:

• vastag filclapok (30×45 cm, 4 mm vastag), 590 Ft (Kreatív Hobby, Bázis Kreatív)
•  barkácsfilc, 120 Ft/A4 (Alkotó Kuckó)
• viaszgranulátum, 240 Ft/csomag (Színes Ötletek Boltja)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top