Otthon

Egyhavi fizetést spórolhatunk meg a vízen

Évente akár száz köbméter vízzel fogyaszthatunk kevesebbet, ha a család a fürdés helyett a zuhanyozást választja, hívja fel a figyelmet a víziközművek kampánya.

Egyhavi fizetést spórolhatunk meg a vízen„Az emberek többsége manapság a vizet olyan evidenciának tekinti, mint a levegővételt, ezért felhasználásakor sem figyelnek oda a takarékosságra – olvasható a Tudatos Vízfelhasználó kampány hírében. – A magyarok többsége a napi tisztálkodás során többségében a fürdést választja, ami átlagban 150-250 liter vizet is igényel, addig zuhanyzással akár 70 liter víz is megtakarítható.”

A fürdés és a zuhanyozás közötti különbség
éves szinten akár 25 000 liter, illetve 18 750 forint is lehet személyenként. Egy négytagú család esetében ez 75 000 Ft évente.

50 éve talán fürdőszobánk sem lett volna

Magyarországon és Európa vezető országaiban évszázadokig luxus volt a fürdés, a fürdőszobák is csak a 19. század végén jelentek meg a hazai nagy-, illetve középpolgári lakásokban. 1960-ban a magyar lakások csupán 17,5 százalékában volt fürdőszoba, a vízvezeték-hálózat széles körű kiépítésével azonban gyorsan behoztuk lemaradásunkat. Ma már nem ritka az olyan ház, ahol több fürdőszoba van, az elmúlt ötven évben pedig széles körben elterjedtté vált a napi fürdés is.
 
„Az ivóvízbázisunk védelmének fontossága, a felszín alatti és feletti vízkészletünk megóvása sajnos csak az aszályok, árvizek idején kerül előtérbe, de ahogy megszűnik a baj, a figyelem is apad” – írják. Az öt regionális víziközmű-szolgáltató, a DMRV, a DRV, az ÉDV, az ÉRV és a TRV Zrt ezért oktatókampányt indított annak érdekében, hogy a mindennapokban is tartsuk szem előtt, milyen értéket jelent a víz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top