Otthon

Nem arra születtél, hogy fizesd a számlákat, majd meghalj

Pedig sokan így élnek. Lehet, te is magadra ismersz.

Hó végéhez közeledve különösen aktuális az a publicisztika, amelyet a Bouvet Caféblogon találtunk.

Nem arra születtél, hogy fizesd a számlákat, majd meghalj. Pedig sokan így élnek. Lehet, te is magadra ismersz. Lehet, te is csalódottságot, szomorúságot érzel, ha eléd tolom most ezt a tükröt. Mert nagyon sokan érintettek ebben. Akiknek így néz ki a hónapjuk:

A hónap 1–5. napján már várod a fizetésed. Elsején reménykedsz, volt már rá példa, hogy megjött. Másodikán emlegeted a legutóbbi hónapot, amikor ilyenkor már megvolt. Harmadikán már nagyon kész vagy, és óránként nézel rá a netbankodra. Negyedikén az összes főnököd összes felmenője csuklik, pedig tudod, zömmel negyedikén érkezik a fizetés. Ötödikén konstatálod, hogy a munkád megérdemelt „jutalma” már a számlán van. és néhány inkasszó le is emelte egy részét.

Ötödikén tömegközlekedéshez bérletet kell venned, mert lejár. A hónap 6-15. napján kifizetsz minden csekket rangsorolva. Vannak a lejártak, a nagyon sürgősek és a ráér-még-egy-két-napot típusúak. Bevásárolsz és lyukakat tömködsz. A gyereknek új iskolatáska kell, neked a nagy kiszerelésű mosópor is drága, kutatod az akciókat. 

Illusztráció: iStock

A hónap 22. napján kézhez kapod a nyolcadikán kiállított és 12-én postára adott telefonszámla-csekkedet, amelyen a határidő 25-e. Ez a „fizetési határidő” nevű elnevezés a magyar nyelvben valami állati sajátságos értelmű dolog. Nem azt jelenti ugyanis, ami a neve. Nem a fizetési határidő számít ugyanis, hanem az, hogy a pénzed azon a napon már ténylegesen és lekönyvelve legyen a szolgáltatónál. A 22-én kézhez vett, 25-i fizetési határidejű csekket, ha aznap befizeted, amikor a levél megjött, már akkor is késel. A szolgáltató nem packázik veled, minden hónapban rád terheli a 900 forintos késedelmi kamatot. Inkasszóra nem akarod állítani, mert bár olcsóbb lenne, de kinek van 25-én már pénz a számláján?

A poszt második fele, amelyben ígérjük, pozitív gondolatok is megfogalmazódnak, a Bouvet Caféblogon olvasható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top