Aktuális

Kiderült, hol keresik a legtöbb pénzt az országban

A bértérkép szerint hatalmas szakadék tátong Magyarország egyes régiói között.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján összeállított bértérképről egyértelműen kirajzolódik az ország keleti és nyugati megyéi közötti különbség – írja a Blikk.

A lista végén Szabolcs-Szatmár-Bereg megye található, ahol az átlagkereset a 165 ezer forintot sem éri el. Nem meglepő módon a skála másik végén Budapest áll, ahol 299.859 ezer forintos átlagkereset jellemző. Győr-Moson-Sopron megye a második 252.498 ezres átlaggal, emellett csupán Komárom-Esztergom és Fejér megye az, ahol az átlagbér meghaladja a 230 ezer forintot.

A főváros elsősége várható volt, Budapest ugyanis az ország gazdasági központja, itt a legtöbb a vezetői, menedzseri pozíció, de sok nagy cég központja is itt található. Természetesen ugyanitt a megélhetés is többe kerül, elég csak a fővárosi albérletek áraira gondolni: míg Budapesten egy szoba átlagos bérleti díja 65 ezer forint, az Ingatlan.com felmérése szerint, addig Debrecenben, Miskolcon vagy Pécsen ugyanez 35 ezer forintba kerül.

Azonos szakmán belül akár 40 százalékos eltérés is lehet az ország egyes régiói között (Fotó: iStockphoto)

„Hiába a magasabb bér, az osztrák határ közelsége miatt az élet is egyre drágább a nyugati régiókban” – idézi a Blikk Rudi Pétert, a Silver Fox Hungary munkaerőpiaci szakértőjét.

Érdekesség, hogy ennek ellenére Zala megye 187.147 forintos átlagával csupán 40 forinttal van jobb helyzetben, mint Borsod-Abaúj-Zemplén, ahol 187.107 az átlagkereset.

A KSH adataiból az is kiderül, hogy még az azonos szakterületen belül is jelentős eltérések lehetnek: míg tavaly Budapesten a pénzügyi, biztosítási területen dolgozók átlagosan 434 ezer forintos havi fizetésre számíthattak, ugyanezért a munkáért Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében csupán 161 ezer forintos átlagbért fizettek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top