nlc.hu
Otthon

Őszi ajtódíszek

Kopogtat az ősz – 10 mutatós, őszi ajtódísz

Megérkezett az ősz, ezzel együtt pedig eljött az ideje az ajtódísz lecserélésének is. Akár magad készíted el az őszi díszkoszorút, akár készen vásárolod, némi ispiráció nem árthat...

Ezt a minimalista ajtódíszt különösebb kézügyesség nélkül is elkészítheted. Elég hozzá egy nagyobbacska fémkarika, melyre rögzíts egy-két szárított- vagy művirágot és egy őszi színvilágú masnit.

Őszi ajtódísz

(Fotó: Etsy.com / CreationsByJoyBelle)

A narancsszínű, csepp alakú termésburkokkal rendelkező, szárított lampionvirág az őszi dekorációk egyik legláványosabb eleme lehet, koszorúba kötve is igazán tetszetős.

Őszi ajtódísz

(Fotó: Getty Images)

A színes, őszi levelek gyakorlatilag tálcán kínálják magukat, hogy az őszi kopogtatókoszorút velük dekoráljuk ki.  Mutatós, ha csak egyféle fa nagyjából megegyező méretű leveleit használod…

Őszi ajtódísz

(Fotó: Getty Images)

De vegyes fajtájú és színárnyalatú levelekből is készülhet a dekoráció.

Őszi ajtódísz

(Fotó: Getty Images)

A jellegzetesen őszi alkotórészek közé akár néhány nyáriasabb elemet is becsempészhetünk, például szárított rózsákat.

Őszi ajtódísz

(Fotó: Etsy.com / DreamAccessoriesUK)

A koszorúra szánt faleveleket többféle módszerrel is előkészítheted, hogy szebbek és tartósabbak legyenek:

  • Az egyik lehetőség a vasalás: a faleveleket tedd sütőpapír, zsírpapír vagy papírtörlő közé, majd a biztonság kedvéért még egy törölközőt is teríts rá, majd vasald ki!
  • Ha nem teljesen lapos leveleket szeretnél, hanem az a cél, hogy megőrizzék természetes formájukat, hajlékonyságukat, sütőpapírba vagy zsírpapírba csomagolva tedd be őket a fagyasztóba néhány órára!
  • Némileg macerásabb, de kiválóan tartósít a glicerines fürdő: 1 : 2 arányban keverj össze glicerint és vizet, majd pár napra áztasd be ebbe a leveleket. Miután kivetted a folyadékból, hagyd kicsit megszáradni, és már használhatod is.

Sőt! Bár kevéssé szokványos megoldás, de akár a nyaraláskor gyűjtött kagylók is felkerülhetnek az őszi ajtódíszre, a lényeg, hogy színvilágban harmonizáljanak a koszorú többi részével.

Őszi ajtódísz

(Fotó: Etsy.com / FRICollection)

Élénk színű bogyókból – például csipkebogyóból, tűztövisből – is igen pazar kopogtatókoszorú köthető. Bár az eredeti bogyók kevésbé tartósak, azonban már meglehetősen élethű imitációk is kaphatók.

Őszi ajtódísz

(Fotó: Etsy.com / ElegantWreath)

Ez a teljes egészében őszi termésekkel borított koszorú viszont kifejezetten időtálló darab, amit akár évekig újra és újra elővehetsz ebben az évszakban.

Őszi ajtódísz

(Fotó: Etsy.com / Oaze)

  • A kopogtatókoszorúk elkészítéséhez különféle koszorúalapok közül választhatsz. A szalma, vessző vagy a moha koszorúalapok a legideálisabbak, hiszen már önmagukban is dekoratívak, így egyáltalán nem baj, sőt mutatós is, ha részben fedetlenül maradnak. A hungarocell, illetve tűzőhab koszorúalapokat azonban célszerű a teljes kilátszó felületükön beborítani.
  • A díszítések kötözéssel, tűzéssel vagy ragasztással, illetve ezek párhuzamos alkalmazásával is felkerülhetnek a koszorúra.
  • A tűzéshez célszerű tűződrótot használni: ezekkel a különféle méretű és vastagságú kivitelben, viszonylag olcsón beszerezhető eszközökkel a legegyszerűbb rögzíteni a szárított virágokat, leveleket. Szárral nem rendelkező termések, illetve nagyobb elemek rögzítésére nem alkalmas.
  • Ha ragasztással dolgoznál, felejtsd el a papírragasztókat, háztartási ragasztókat! Mindenképp ragasztópisztolyra lesz szükséged. Bár a használatához nem árt egy kis gyakorlás, de hamar bele lehet jönni.

A bájos dísztökök is elmaradhatatlan elemei az őszi dekorációknak, többek között az ajtódíszeknek is. 

Őszi ajtódísz

(Fotó: Getty Images)

Ezen a koszorún az ősz sárgás-narancsos és a tél deres árnyalatai már egyszerre vannak jelen. Egészen addig aktuális marad, míg elő nem kerülnek a karácsonyi dekorációk.

Őszi ajtódísz

(Fotó: Etsy.com / FRICollection)

Még több őszi dekoráció

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top