Otthon

Eladó egy 70 éve lakatlan szellemváros Ausztráliában

Egykor a gyöngyhalászat központja volt, ma már csak ketten lakják.

A koronavírus-járvány miatt nemrég ismét bevezetett járványügyi korlátozások láttán bizonyára sokan szeretnének valami eldugott, nyugis környékre költözni, ahol nem kell maszkot húzni, ha kilépünk a lakásból és ahol el lehet bújni egy picit a világ elől.

Az összes fenti feltételt teljesítni az Ausztrália nyugati részén található Cossack nevű városka. Pontosabban szellemváros, mert bár egykor az ausztrál gyöngyhalászat egyik központjának számított a település, ahol több mint ezren dolgoztak, ma mindössze két lakója van.

Eladó egy komplett ausztrál szellemváros

Cossack egykor a gyöngyhalászat központja volt, ma mindössze két lakója van (Fotó: Australia’s Guide)

A várost Walter Padbury ausztrál pionír alapította, aki 1863-ban itt terelte a partra haszonállatait. Először Tien Tsin Harbournak hívták a települést, a Padbury által használt hajó neve alapján. A Cossack nevet 1871-ben kapta, miután 1871-ben a városba látogatott Frederick Weld az ausztrál állam akkori kormányzója, a HMS Cossack nevű hajón. 1895-re pedig már közel 60 gyöngyhalász-hajó horgonyzott a városka partjainál.

Az iparág később azonban közeli Broome városába tette át a székhelyét, ezzel pedig megpecsételődött a település sorsa. A nagyobb hajók eleve ki sem tudtak kötni, 1910-ben pedig a kikötőt is a szomszédos Point Samsonba költöztették, ezzel pedig megkezdődött a lakosság elszivárgása is. Cossack végül a XX. század ötvenes éveiben ürült ki teljesen, napjainkban csak egy házaspár él itt, akik egy kávézót üzemeltetnek a turisták számára.

Várost vegyenek!

A Metro brit napilap számolt be róla, hogy az ausztrál kormány most a teljes települést elárverezi. A kikiáltási árról egyelőre nincs szó, az azonban biztos, hogy egy több mint 22 hektáros területről van szó, amelyen 12 műemléki védettséget élvező épület áll.

A sikeres pályázótól azt várják, hogy felpörgesse a környéken a fenntartható turizmust, kifejezetten ügyelve a hosszú távú környezeti hatásokra.

Két éve egy vadnyugati szellemvárost kínáltak eladásra, Olaszországban pedig több elnéptelenedő kis faluban kínálnak ingatlanokat, akár 1 euróért.

Még több szellemváros és elhagyott épület az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top