nlc.hu
Otthon

Amit tudnod kell, ha napelemet szeretnél a házadra

4+1 fontos kérdés, ha napelemet tervezel az új (vagy régi) házadra

Egyre több ház tetején jelennek meg a napelemek, ezért körbejártuk a legfontosabb kérdéseket a témával kapcsolatban.

Akár környezettudatosságból, akár gazdasági megfontolásból dönt valaki a napelemek mellett, tény, hogy a megújuló energia egyre fontosabb szerepet tölt be az életünkben. Magyarországot földrajzi és éghajlati adottságai ideálissá teszik a napenergia kiaknázására, különösen, hogy az elmúlt évek, évtizedek időjárási változásai arra utalnak, hogy a jelenlegi, 2200-2400 órányi napsütés csak gyarapodni fog a jövőben. A napelemek alkalmazása tehát egyre jobb döntés lesz, mielőtt azonban valaki belevágna egy hasonló projektbe, nem árt tisztázni a legfontosabb kérdéseket.

Létezik olyan napelem, ami nem ormótlan tábla?

A jó hír, hogy létezik! A Terrán Generon napelemes tetőcserepeknek hála, elfelejthetjük a tető síkjából kilógó, óriásplakát-méretű napelemtáblákat, amelyek beépítése körülményes, cserébe pedig megnehezítik a tető karbantartását, nem kívánt árnyékot vetnek a lakás vagy a kert bizonyos részeire vagy egyszerűen csak elcsúfítják az építész látványtervein még olyan vonzó megjelenésű ingatlant. A minőségi betonból készülő tetőcserepekbe integrált szolárcellákhoz nincs szükség külön tartószerkezetre, ráadásul az ezekkel megtervezett ház pontosan ugyanúgy fog kinézni, ahogyan elképzeltük.

Mennyire bonyolult a beépítés?

Semennyire, hiszen nem utólag kell kiokoskodni, hogy hova kerüljön a napelemtábla, hanem már az építkezés – vagy már meglévő ház esetén a tetőfelújítás – során a helyükre kerülnek a szolárcellás betoncserepek, így nem kell külön szakembert, szerelőt fogadni és a meglévő terveket módosítani. A legjobb hír pedig, hogy a Terrán Generon cserepekhez nincs szükség a tető áttörésére, nem kell megbontani a tetőszerkezet statikai egységét és azon gondolkodni, hogyan lehet megoldani a szakszerű vízzárást a tető áttörése környékén, hiszen a napelemes tetőcserepekkel két legyet üthetünk egy csapásra! Ráadásul, a Terrán segítséget tud nyújtani a cserepek beépítését és bekötését végző szakember felhajtásában is.

Nem drágább ez így?

A Terrán Generon tetőcserepek egyszerre oldják meg a tetőfedés és a napelemes rendszer beszerelésének problémáit, az előnyök sora pedig itt még nem ért véget! A szolárcellás betoncserepek teljesítményének köszönhetően egy átlagos méretű, négy fős családi otthon energiaszükségletét már 300 darab Terrán Generon napelemes cserép fedezi, ami azt jelenti, hogy csak a tetőzet 15-20 százalékát kell ezekkel borítani. Az integrált rendszernek köszönhetően így a későbbiekben sem jelent problémát a tető karbantartása, egy vihar vagy más ok miatt megsérült cserepek cseréje sem.

Mennyibe kerül?

Nehéz konkrét árat mondani, hiszen ez jelentősen eltérhet az adott épület függvényében, ezért érdemes inkább azt nézni, hogy arányaiban mit jelent, ha az építtető vagy a leendő háztulajdonos napelemes tetőcserepekkel szeretné megoldani új otthona energiaellátását. Egy átlagos magyar háztartás havonta körülbelül 8600 forintot fordít a villanyszámlára (230 kWh nappali áramfelhasználás mellett). Ezt egy megfelelő tájolású Terrán Generon tetőrendszerrel fedett épület képes fedezni, aminek a kiépítése – teljes körű kivitelezéssel, ügyintézéssel, illetve a rendszerhez nélkülözhetetlen inverterrel – körülbelül bruttó 1,97 millió forintba kerül. Egy új ház építésénél ez jellemzően az összeberuházás 1 százalékát sem éri el, ha pedig a régi tetőt korszerűsítjük, felújítjuk, általában akkor sem haladja meg a tervezett költségek 10 százalékát. Természetesen, ahogy feljebb említettük, ez az összeg csak közelítés, hiszen minden épület más, de ezzel a nagyságrenddel érdemes kalkulálni.

Rendkívül fontos szempont azonban, hogy a Terrán Generon napelemes tetőcserepek költségére nem szabad különálló költségként tekinteni, mivel a telepítés a későbbiekben megtérül, onnantól fogva pedig minden hónapban a zsebünkben marad a rendszer által megspórolt energiaköltség. A gyártó ráadásul húszéves garanciát vállal a termékeire, így kijelenthető, hogy a tulajdonos a beruházás után évtizedekig megspórolhatja a villamos energia árát.

Mi van, ha elköltözöm?

Remélhetőleg senki sem hagyja el a szép új – vagy újonnan felújított – otthonát pár éven belül, azonban, ha valaki befektetésként tekint a Terrán Generon szolárcellás cserepek beépítésére, érdemes azzal kalkulálni, hogy az innovatív tetőrendszer hozzáadott értékként beépíthető az ingatlan eladási árába. Egyrészt azzal, hogy az utólag telepített napelemtáblák helyett szép és egységes képet mutat az eladásra kínált ingatlan, másrészt, az energetikai szempont sem elhanyagolható, amely azonnali és kézzelfogható versenyelőnyt jelent az épület eladása során.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top