nlc.hu
Otthon

Tanulást segítő appok kamaszoknak

Appok, amik segítenek a tanulásban, ha már úgyis a telefonjába bújik mindig a gyerek

A legtöbb kamasz főleg csetelésre és kikapcsolódásra használja a telefonját, pedig vannak olyan hasznos appok is, amikkel a tanulásban is segíthetnek maguknak.

Érthető, ha egy tini nem feltétlenül a tanulásra akar koncentrálni minden percben, és a telefonját inkább a szórakozásra és a barátokkal kapcsolattartásra akarja használni. De azért érdemes bemutatni neki a következő tanulást segítő appokat, mert komoly támaszt jelenthetnek számára is a mindennapokban, legyen szó tantárgyi támogatásról, koncentrációról vagy jegyzetelésről.

Határidőnapló helyett

Az iskolások ma már nem annyira kézzel, határidőnaplóban szeretik vezetni a teendőiket, és jegyzetelni is szívesebben fognak a telefonjukon, mint papíron (már ha olyan suliba járnak, ahol ezt engedik). Az egyik legjobb alkalmazás erre az Evernote, ami jegyzetelésre, emlékeztető beállítására is alkalmas, felírhatja a gyerek benne a házi feladatot, dolgozatok időpontját, és készíthet to do listát is, ha nagyon tudatosan osztaná be az idejét. Hasonló célt szolgál az Any.do app is, ami annyiban több az Evernote-nál, hogy csoportmunkát is tud kezelni, közös felületen tudnak az osztálytársak dolgozni benne egy-egy feladaton, és az alkalmazáson belül még csetelhetnek is egymással. Ezzel az appal új szintre lép a közös tanulás.

Nyomkodás ellen

A tanulássegítéshez tartozik az is, hogy megtanítsuk a gyereknek beosztani az idejét és azt, hogyan koncentráljon a feladatára meghatározott ideig. Ez azt jelenti többek között, hogy ne nyomkodja a telefonját órákon, tanulási időben, és ne kapja fel rögtön, ha csippan egyet – azaz ne hagyja, hogy a telefon elterelje a figyelmét a tanulásról, mert különben a végtelenbe nyúlik egy fél órás feladat is. Ehhez remekül használható app a Forest, amiben beállíthatunk egy időzítőt – az iskolai óra 45 percét például -, ezzel elültetünk egy fát, ami egészen addig nőni fog, amíg nem nyomkodjuk a telefont. Ha viszont megszakítjuk az időzített időszakot, azaz nyomkodni kezdünk ahelyett, hogy a feladatra koncentrálnánk, akkor meghal a fa és sírni fogunk. Van olyan gimnázium, ahol ezzel az alkalmazással sikerült leszoktatni a tanulókat az óra alatti telefonozásról, mert még a legelszántabb telefonfüggők lelke sem bírja el, hogy kinyírjanak egy virtuális fát.

Az AntiSocial nevű app kicsit más szempontból közelít a túl sok nyomkodás felé: megmutatja a gyereknek, hogy mennyit használja másokhoz képest a közösségi oldalakat – és ettől jó eséllyel a gyerek a szívéhez kap, mert nyilván túl sokat. Az alkalmazás segítségével blokkolni is lehet a telefonon lévő appokat, hogy megvédje magát tőlük a gyerek, de ezt annyira nem szokták kedvelni a kamaszok, könnyen kényszerítve érezhetik magukat, ami akár még több dacból elkövetetett nyomkodáshoz vezethet, úgyhogy csak óvatosan ezzel az appal.

Kamaszlány tankönyvekkel és telefonnal

Appok, amik segíthetnek a tanulásban (Kép: Getty Images)

Tantárgyi segítség

Természettudományok

A Khan Academy egy kicsit talán kilóg a sorból, mert a telefonos app angol nyelvű még csak, de annyira széleskörű segítség a gyerekeknek, hogy érdemes a számítógépen regisztrálni a magyar nyelvű oldalon. Az alkalmazás atyja, Salman Khan egyébként az unokatestvérének találta ki a távoli, videós okotatást, ám aztán az egész világon elterjedt az oktatóprogram, és a járványnak köszönhetően már magyarul is elérhető. A nonprofit szervezetek által fenntartott online oktatási rendszer ingyenes, szakértők által összeállított feladatokból áll, és főleg a matek és természettudományok területén jelent segítséget.

Matek

A matekban jól jöhet még, ha a Photomath nevű alkalmazást is letölti a kamasz a telefonjára, ugyanis ez az app alkalmas arra, hogy azokat az egyenleteket és képleteket elmagyarázza, amiben a szülők már felső tagozat óta nem nagyon tudnak segíteni. Az app kézzel írt egyenleteket is fel tud dolgozni, majd lépésenként átvezeti a folyamaton a gyereket, hogyan tud eljutni a megoldáshoz. Ugyanígy matekban, csak épp a geometriában nagy segítség lehet a Geometria app, ami a geometriai alakzatok területének kiszámításában verhetetlen – márpedig ez egy olyan anyag, amibe sok esetben beletörik a gyerekek bicskája.

Irodalom és nyelvtanulás

Az irodalom tantárgyhoz nehéz appot találni, de azért a Magyar Elektronikus Könyvtár Kötelező olvasmányok nevű alkalmazása segítség lehet minden iskolás számára. Az appban hangoskönyvben – ezt különösen értékelni fogják a gyerekek – és ebook formátumban is megtalálhatók a kötelező olvasmányok, teljesen ingyen. Aki pedig a nyelvtanuláshoz keres segítséget, az bőven válogathat az alkalmazások között. Elég, ha a két legismertebbet letölti a gyerek a telefonjára: a Duolingot és a Busuu-t, hogy milliónyi társával együtt fejlessze a nyelvtudását. A Duolingóban az alapoktól kezdheti a tanulást, gyakorlást, míg a Busuu inkább azoknak ajánlott, akik már valamennyire tudnak az adott idegen nyelven, csak nincs kivel gyakorolniuk, mert több mint 60 milliós közösség várja, hogy a tagjai egymással cseverésszenek online.

Magántanár helyett

A magyar fejlesztésű FiveUP ugyan előfizetéses rendszerben működik, ám azt ígéri havi 1499 forintért, hogy képes a magántanárokat kiváltani a felső tagozatos gyerekek számára, és ebben az esetben sokkal olcsóban jövünk ki vele, mintha különórákat fizetnénk. Az app megálmodója, Alíz kétgyermekes anyuka, aki az online oktatás során ébredt rá, hogy szülőként nem mindig tud segíteni a felsős gyerekeinek, akik amúgy állandóan a telefonjukat akarják nyomkodni. Logikus volt, hogy ha ennyire a telefonon élnek, hasznukra lehetne egy app, ami segít nekik a tanulásban, gyakorlásban, ezért találta ki végül az anya a FiveUP appot. „Anthony Sheenard (Kincsem írója) segítségével egy érdekes történetet rejtettek az alkalmazás mögé, ami megoldott feladatok alapján bontakozik ki. A feladatok megírásához szaktanárok segítségét kérték, így készült el a több, mint 20.000 feladatból álló gyakoroló alkalmazás, amit már több, mint 5000 gyermek használ” – olvashatjuk a honlapon.

Az online oktatásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top