nlc.hu
Otthon

Destruktív kézimunka a francia királyi udvarban

A francia királyi udvar hölgyei hobbiból szabdalták szét a saját ruháikat és bútoraikat

Az ancien régime végnapjaiban bizarr divathullám söpört végig Franciaországon, majd egész Európán, és számtalan tönkretett ruhadarabot, lakástextíliát, faliszőnyeget és egyebet hagyott maga után.

XVI. Lajos francia király uralkodásának idején különös hóbort ütötte fel a fejét a versailles-i udvar nemes hölgyei (és némely urai) között: az ún. parfilage, amit mondjuk kibogozásnak lehetne fordítani (a továbbiakban pedig az egyszerűség kedvéért és azért, mert mindennek kell egy magyar név, parflizásnak fogjuk nevezni). Maga a tevékenység afféle fordított vagy destruktív kézimunka volt: vagyis az ezt gyakorlók gondosan kibogozták és eltávolították az arany- vagy ezüstszálakat a fonatokból, csipkékből, rojtokból és aranyhímzésekből, amelyek a kor számos elegáns ruhadarabját és bútorszövetét díszítették. Ennek a műveletnek tulajdonképpen semmiféle gyakorlati haszna (vagy mondhatnánk: értelme) nem volt, legfeljebb annyi, hogy az így visszamaradt nemesfémszálakat afféle trófeaként el lehetett rakni.

Ez általában társasági időtöltés volt, mivel leggyakrabban a barátok és a családtagok körében gyakorolták. A legbuzgóbb parfileuse-ok, azaz  a parflizást művelő hölgyek nagy összejöveteleket, szalonokat és partikat szerveztek, amelyeken a vendégek kedvükre bogozgathatták az aranyrojtokat, és közben zavartalanul cseveghettek bármiről, hisz ez a fajta kézimunka (vagy inkább babrálás) nem igényelt komoly elmélyülést. Ezek a parfilage-partik még a különböző divatőrületekre amúgy is fogékony Marie Antoinette királynő és a francia udvar legelőkelőbb hölgyei körében is igen népszerűnek számítottak. 

XVI. Lajos, Franciaország királya (forrás: Wikipedia)

XVI. Lajos, Franciaország királya (Forrás: Wikipedia)

A parflizás egy idő után annyira elterjedt Franciaországban, hogy az 1770-es évek közepére sok lelkes kibogozó egyszerűen kifogyott a fémszálak eltávolítására szolgáló tárgyakból. A kereslet olyannyira megnőtt, hogy néhány vállalkozó kedvű üzletember olyan nemesfémszálakkal átszőtt kellékeket kezdett gyártani, amelyek kizárólag arra voltak jók, hogy szétszedjék őket: ezeket a pantinoknak hívták, ami franciául zsinegekkel mozgatható bábot, gyermekjátékot jelent, illetve átvitt értelemben olyan személyre is használják, aki döntésképtelen, jellemtelen vagy befolyásolható. Szóval a pantin végső soron megfelelő névnek tűnt egy olyan tárgy számára, amelynek egyetlen célja, hogy végül megsemmisítsék. A művelethez egy éles, hegyes ollóra és egy zsebkésre volt szükség, de sokan orsót is vittek magukkal, hogy arra tekerjék fel a kihúzott fémszálakat. A hölgyek eleinte a saját háztartásaikban fellelhető szerszámokat használták erre a célra, aztán később, ahogy egyre terjedt a divat, megjelentek a dizájnos kis táskába csomagolt, míves kidolgozású és meglehetősen drága parfli-készletek is a piacon.

A parflizással foglalkozó arisztokrata hölgyek többsége kezdetben kedvtelésből művelte ezt a furcsa tevékenységet, vagy azért hogy nyilvánosan mutogathassa kecses és ügyes kis kacsóit. Amikor azonban a francia forradalom anyagilag is kezdte megviselni a francia arisztokratákat, a parflizás sokuk számára nélkülözhetetlen pénzforrássá vált. Legalábbis egy korabeli szerző szerint egy szorgalmas és elszánt parflizó annyi finom nemesfémet tudott magának kibogozni, hogy évente akár 250 livre-re is szert tehetett, ha munkájának gyümölcsét eladta egy aranyművesnek vagy ékszerésznek. Nem véletlen, hogy ma is számos olyan korabeli ruhadarabot, lakástextíliát, faliszőnyeget és egyebet találni, amelyekből teljesen hiányoznak azok az arany- és ezüstszálak. Időnként egyébként az is előfordult, hogy nyilvános társasági eseményeken – mondjuk egy színházi páholyban – bizonyos hölgyek orvul kiszedegették a nemesfémszálakat a mellettük ülő úriember ruhájából, majd gyorsan elszeleltek, mielőtt fény derült volna a rongálásra.

Elegáns angol hölgy és úr 1785-ben (forrás: Wikipedia)

Elegáns angol hölgy és úr 1785-ben (Forrás: Wikipedia)

A hóbort hamar túljutott Franciaország határain, és szinte minden európai udvarban felütötte a fejét hosszabb-rövidebb időre: 1790 körül Angliában is megjelent a francia forradalmi terror elől menekülő arisztokratákkal együtt. Itt drizzling néven lett ismert. A parflizási divat egész sokáig tartotta magát, majd nagyjából a Napóleoni háborúk idején szinte teljesen megszűnt ez a gyakorlat. Az utolsó kitartó parflizó (egyben az egész műfaj egyik legismertebb alakja) egy férfi volt, Lipót szász-koburg-saalfeldi herceg (később I. Lipót néven belga király), aki első felesége, Sarolta Auguszta walesi hercegnő 1817-ben bekövetkezett halála után kattant rá a bogozgatásra, és valóságos megszállottá vált: szinte mindenhová magával vitte a teknőspáncélból készült parflidobozát, annak ellenére, hogy ekkorra a legtöbb ember már nem művelte ezt a bizarr hobbit, legalábbis nyilvánosan biztos nem. I. Lipót viszont még állítólag királyként sem tudott leszokni róla, és élete végéig buzgón vagdosta, tépkedte és csévélgette az arany- és ezüstszálakat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top