nlc.hu
Otthon

Külföldi nyaraló vásárlása

Tényleg jobban megéri külföldön nyaralót venni? Utánajártunk

Az elmúlt években sokan döntöttek úgy, hogy a Balaton helyett inkább valamelyik tengerparti városban vásárolnak ingatlant, mondván, az olcsóbb. Megnéztük, tényleg így van-e.

A Balatonon nyaralni már nem olcsóbb, mint külföldön – ez tény. Nagyjából ugyanazon feltételek mellett – beleszámítva a benzin és repülőjegy költségét is – sok esetben egy határon túli vakációért sem kell mélyebben zsebbe nyúlni, mintha az ember a magyar tenger partjára látogatna. Épp ezért, akik befektetésben gondolkodnak, azoktól is azt hallani, hogy jobban megéri bármelyik tengerparti üdülővárosban nyaralót venni, mert a Balaton környéki ingatlanok ára olyan mértékben emelkedett a pandémia óta, hogy az a legtöbbeknek már megfizethetetlen.

Hogy ez mennyiben igaz, azt próbáltuk kideríteni. Az elképzelés a következő volt: kétszobás családi házakat kerestünk, mert ez nagyjából ideális egy négyfős családnak. Fontos szempont volt, hogy:

  • legyen olyan konyhája, ami főzésre alkalmas
  • a fürdőszoba használható állapotú legyen
  • gyalogosan is kényelmesen megközelíthető legyen a vízpart
  • Minden más, mint kert, kocsibeálló, medence csak bónusz, ezek nem voltak szempontok.

Ezen feltételek mellett kezdtük meg felmérni, itthon, illetve Horvátországban, Olaszországban és Görögországban mire lehet számolni árak tekintetében.

Mit ad a Balaton?

Már rögtön az első, felületes keresésnél egyértelművé vált, hogy hatalmas szakadék van a Balatonnál a vételárakban, ami még inkább szembeöltő, ha északi-déli viszonylatban nézzük meg az elérhető ingatlanokat. Gyakorlatilag a skálán a 13 milliós újraépítendőtől az erősen felújításra szoruló 25-35 milliós ingatlanokon át egészen a 450 milliós partmenti luxusig mindenféle variációt találni. Az még mindig igaz, hogy az északi part jóval drágább, de alapvetően, ha valaki nem szeretne felújítani, vagy csak minimálisan, és a víz közelsége is fontos szempont, az 50-70 millió forint között találhat ingatlant – ez a Balaton egészére nézve érvényes.

Balatonakarattya

Balatonakarattyai nyaraló (Képünk illusztráció – Fotó: Hernád Géza – Balaton retrospektív: egy hely, ahol megállt az idő)

A 20 millió forintos különbség nyilván nem az a kategória, ami nem oszt, nem szoroz, de itt leginkább a méretbeli különbségek dominálnak. Mert az rendben van, hogy kétszobás házról beszélünk, de nem mindegy, hogy összes lakóterület 32 négyzetméter vagy 60. Illetve, hogy rendelkezik-e azokkal a bónuszokkal – legalább egyel – amit fentebb írtunk. Vagy, hogy közvetlenül a part melletti utcában fekszik-e, netán 15 perc sétára vagy ugyanennyi autóútra.

Kiindulásnak ez már tökéletes volt, innentől kezdve elindíthattuk a keresést a legkedveltebb országok üdülővárosaiban, de nem voltunk egyszerű helyzetben, hiszen a kínálat határtalan, és összevetni az ingatlanokat igazi kihívásnak bizonyult.

Horvátország

Mivel a magyarok számára az elsődleges úti cél általában Horvátország, ezért a kutatás ide vezetett először. A déli rész legkedveltebb üdülővárosa, Dubrovnik került rögtön górcső alá a fenti koncepció tekintetében, és meglepő eredményeket hozott. Itt egy átlagos ház 300 és 500 ezer euró között mozog, ami nagyjából 100 és 200 millió forint közé lőhető be a mai árfolyamon. Dubrovnik nemcsak a magyarok, hanem angolok, olaszok és a szomszédaink számára is kedvelt turista célpont, ez indokolja a magas árfekvést, épp ezért ezen a területen egyértelműen nincs szó arról, hogy olcsóbb lenne ingatlant vásárolni, mint a Balatonon.

Északabbra haladva Makarska és Split környékét vizsgálva – nagyjából egy óra távra vannak egymástól, ezért számottevő különbséget nem reméltünk – már megfizethetőbb nyaralókra bukkantunk és a választék is határozottabban erősebben alakult. 135 ezer és 300 ezer euró között is lehet már kincseket találni, még ha némi felújítást is igényelnek, bár forintba átszámolva (51 milliótól felfelé) ezek sem feltétlenül az olcsó kategóriát képviselik, cserébe viszont közel van a tenger és elmondható, hogy nem egy lyukat kínálnak ennyiért, hanem egy élhető teret, akár 100 négyzetméterrel is.

Zadar

Zadarban már reálisabbak a lehetőségek (Fotó: Getty Images)

Trogir-Ciovo környékre is ezek az árak a jellemzőek, ugyanezzel a mérettel, viszont sokszor olyan kialakítással, hogy életvitelszerű ott tartózkodás mellett akár kiadásra is van lehetőség, ami megint más megvilágításba helyezi a vételárat. Ha valaki nem szeretne ennyire délre menni, akkor Zadar sem rossz választás, ez árban valahol Dubrovnik és Split között van. 400-500 ezer eurónál kezdődnek a valamirevaló otthonok, ugyanakkor a maximum a csillagos ég, akár az 1 millió eurót is elérheti a házak ára, úgyhogy érdemes lottózni.

Olaszország

Azoknak, akik kicsit messzebbre merészkednének, de továbbra is az Adria közelségére vágynak, Olaszország keleti oldala nyújt tökéletes célpontot. A csizma jobb oldalát vizsgálva, Velence környékén 500-700 ezer eurót (190-270 millió forint) kérnek el átlagosan egy házért, Rimini környékén azonban már megint magasabb összeggel kell számolni, cserébe nincs annyi turista, mint amennyit a gondolák városa vonz. Ezen a részen 600 ezer eurótól, azaz körülbelül 230 millió forinttól indulnak a házak. Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy nem lehet olcsóbban kifogni valamit, de ahhoz az embernek érdemes több ingatlanossal is tartania a kapcsolatot, mert láthatóan az alacsonyabb vételárú ingatlanok nem maradnak sokáig a piacon. Szemben az északi partszakasszal, délen, Bari környékén jobb kilátások vannak, 300 ezer euróért már nagyon klassz kuckókat találni, sok esetben teljes körűen felújítva, gyakorlatilag kulcsrakészen. De ez még mindig több mint 100 millió forint.

Ami a csizma déli szakaszát illeti, Szicília tartogat meglepetéseket. Az olasz maffiának titulált régióban 150-250 ezer euróért (57-96 millió forintért) 100 négyzetméteres házakat „dobnak az ember után”. Itt alapvetően a kocsibeálló, valamint a kert és a terasz része az ingatlanoknak, sőt, nem ritka a kettő vagy akár három fürdőszoba is. Viszont a szigetre átjutni autóstól csak kompos megoldással lehet, ami talán nem annyira vonzó benne.

Rimini

Rimini már inkább 2-3-szorosa egy balatoni ingatlannak (Fotó: Getty Images)

Nápoly, Salermo és az Amalfi-part környéke nem az átlagvásárló pénztárcájának való, a legtöbb ingatlan itt több millió eurós összegre rúg, ami lehet, hogy Mészáros Lőrincnek aprópénz, de másoknak szinte felfoghatatlanul magas összeg. Északabbra haladva a nyugati oldalon még Livorno környéke az, ami szóba jöhet, 300 ezer eurótól felfelé kínálják a paramétereknek megfelelő otthonokat, 450-500 ezer euróért vannak a partközeli, de legalábbis tengerparti kilátással rendelkező házak. Viszont a balatoni kínálatnak ezek még mindig sokszorosai.

Görögország

Ha valakit nem zavar, hogy a helyiek szinte alig beszélnek angolul, akkor Görögországot is választhatja. Mikonoszon és Szantorinin 450 ezer eurótól indulnak a parthoz közeli házak, de Korfun már egészen más a helyzet. Itt 60-80 ezer euróért (25-30 millió forintért) is lehet találni eladó ingatlanokat, hozzátesszük, hogy ezek nagy része azért felújítást kíván. De ha valaki hosszú távban gondolkodik, egy ilyen ingatlant – itt a 60-80 négyzetméteres házak az átlagosak – még néhány millió forint ráfordításával tényleg nagyon szépen fel lehet újítani. 100 ezer euró környékén már maximum csak egy tisztasági festést, vagy egyéni preferenciákat kell végrehajtani, ha pedig még egy picivel többet rászán valaki, megint csak egy kulcsrakész otthonnal gazdagodhat. Azt mondanánk, hogy 50 millió forintos költségvetéssel már érdemes szétnézni, ha valaki komolyan gondolja, főleg szezonon kívül. Olyankor akár még alkudni is lehet.

Santorini

Santorini? Ne is álmodj róla! (Fotó: Getty Images)

Kefalonia szigetére is ez érvényes. Itt ugyan kevesebb vételre váró ingatlanból lehet válogatni, de nagyon széles skálán mozognak az árak, ezért kiindulásnak ez sem rossz, de akárcsak a többi szigettel, itt is számolni kell az odajutással. Nem a legkönnyebben megközelíthető helyek közé tartozik. Ha valakinek az is szempont, hogy ne kelljen hajózni, akkor a part menti nagyvárosokban érdemes nézelődni. Vólosz, Préveza, Szaloniki városai nyüzsgést és tengerparti övezetet egyaránt kínálnak, bár ezek nem kifejezetten turistacélpontok, ráadásul pont zsúfoltságuk miatt a part mentén házat találni bonyolultabb, mint a szigeteken, és némileg drágább is. 100 ezer eurótól (38-40 millió forint) indulnak az ingatlanok, de a vége itt is milliós eurós összeg felett áll meg. 

Menni vagy maradni?

Egyértelműen kijelenteni, hogy „kint jobb” nem lehet, bármennyire is csábítóan hangzik. Igen, hozzá lehet jutni jutányos áron ingatlanokhoz, akárcsak itthon. Ugyanakkor számolni kell a távolsággal – míg mondjuk a Balatonnak a legtávolabbi csücske is három óra alatt elérhető –, egy külföldi ingatlanhoz nem lehet csak úgy leruccanni. Fenntartási költsége ugyanúgy van, mint itthon, sőt, az adott ország ingatlanokra vonatkozó jogszabályait sem árt ismerni. Arról nem beszélve, hogy a felsorolt helyszínek a téli hónapokban ugyanúgy hűvösek tudnak lenni, ha valaki csak napozni és fürdeni szeretne, az csalódni fog.

És bár valóban elérhetőek 50+ milliós ingatlanok (főleg, ha valaki nem a szokásos turistaközpontokat keresi), azért jellemzően inkább néhány tíz millióval drágább a kínálat, de fontos hangsúlyozni, hogy a fenti szempontok alapján. Ha hajlandóak vagyunk lejjebb adni az igényeket, akkor lehet találni olcsóbb ingatlanokat is, de nyilván egyéni preferencia kérdése, hogy kinek, milyen elvárásai vannak. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top