nlc.hu
Otthon

Hatékony spórolási módszer

Több milliót is spórolhatsz észrevétlenül ezzel a borítékos módszerrel

Ugye mekkora öröm egy régi kabát zsebében vagy egy táska rejtett zugában felejtett pénzre bukkanni? Ez a borítékos módszer is hasonló boldogsággal jár!

Fogadkozni könnyű, félretenni viszont annál nehezebb. Ezt a legtöbben saját tapasztalatból tudjuk, és hiába keressük azt a mindenkinél jól működő spórolós módszert, ami segíthet képezni némi pénzügyi tartalékot

aprópénz egy üvegben

Fotó: Napendra Singh – Unsplash

Így spórolhatsz szinte észrevétlenül

Carl Friedrich Gauss matematikai elméletére alapozva kelt szárnyra a világhálón a 100 Envelope Challenge névre keresztelt módszer, ami azt ígéri, hogy több mint 1 millió forintot tehetsz félre viszonylag rövid idő alatt egy kis következetességgel.

A különös takarékoskodás lényege, hogy 100 darab borítékra felírd a számokat 1-től 100-ig, majd hetente legalább egyszer, de gyümölcsözőbb időszakokban akár kétszer is válassz véletlenszerűen kettőt a borítékok közül. (Természetesen megterhelőbb helyzetekben akár el is halaszthatod a sorsolást!)

A kihívás kiötlői a borítékon szereplő számnak megfelelő eurót tesznek a kihúzott borítékba, majd félreteszik egy spórolásra kijelölt dobozba

Gauss XVIII. században kidolgozott elmélete szerint ha az 1-től 100-ig terjedő számokat két csoportra osztjuk, majd szép sorban egymás mellé tesszük, az összegük mindig 101 lesz: 1+100, 2+99, 3+98 és így tovább egészen 100+1-ig.

A borítékos módszerrel, ha nem is szabályosan haladsz, de mire a végére érsz, neked is sikerül 50×101, azaz 5.050 eurónak megfelelő összeget félretenni, ami akár több millió forintra is rúghat!

A kihívásnak természetesen nagy visszhangja volt a világhálón, főleg annál a posztnál, amelyik azt hirdette, hogy másfél év alatt akár egy lakásvásárláshoz szükséges önerőt is össze lehet rakni, ha egyetlen borítékhúzást sem halasztunk el.

Sokan megjelöltek másokat, arra biztatva őket, hogy vágjanak bele a cseppet sem hétköznapi takarékoskodásba, míg több hozzászóló túlzónak érezte a kihívást: „Oké, biztos működik a dolog, de ahhoz, hogy félre tudjak tenni ennyit, először szükségem lenne felesleges pénzre, amim most nincs!” 

Nyitókép: Getty Images – tolgart, Forrás: Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top