nlc.hu
Életmód

Spórolás 2022-ben

Már most kész anyagi csőd 2022, hogyan tudnánk mégis spórolni egy kis pénzt?

Úgy tűnik, 2022-ben sem vár ránk csodás gazdagság, elnézve az árak alakulását. De azért egy kis tudatosság talán segíthet, hogy ne gatyásodjunk le teljesen.

Nem elég, hogy karácsony után amúgy is leégtünk – a január mindig mostoha hónap a spórolás szempontjából –, még az árak is elkezdtek az egekbe emelkedni. Hiába hirdettek most árstopot bizonyos élelmiszerekre, ez egyáltalán nem akadályozza meg azt, hogy minden más étel egyre drágábban legyen elérhető az áruházakban. Lehet, hogy a csirkemell és a cukor annyiba kerül majd újra, mint tavaly októberben, de ezt az árkülönbséget majd viszontlátjuk mondjuk a rizs vagy a gyerek kedvenc joghurtjának az árában.

A járvány meghozta a kedvet a spóroláshoz

Ahogy most kinéz, ez az év elég horrorisztikus lesz árak szempontjából, előre zokog a pénztárcánk, mert a fizetés nem igazodik az áremelkedésekhez általában, úgyhogy nem marad más, mint okosabban beosztani, ami pénzünk van, hogy jusson is, maradjon is. Mindezt lehetőleg úgy kellene megvalósítani, hogy az életszínvonalunk ne zuhanjon a béka feneke alá. A helyzet egyébként nemcsak a mi kis hazánkban probléma, világszerte kilőttek az árak, míg a fizetések pihengetnek a helyükön, az emberek nagy részének pedig alaposan megcsappantak a pénzügyi tartalékai – ezek jó részéért a járványt okolják a szakemberek. A National Bureau of Economic Research adatai alapján a járvány előtti statisztikákhoz képest az amerikaiak megtakarításai jelentősen visszaestek, a háztartások 30 százaléka teljesen felélte a tartalékait a járvány kezdete óta. A magyaroknak sem volt sokkal jobb a helyzete 2021-ben: „A magyar háztartások közel 60 százalékának rontotta a pénzügyi helyzetét a koronavírus-járvány. A válaszadók 39 százaléka mondta, hogy kisebb, míg 18 százaléka azt, hogy nagyobb mértékben szenvedte meg anyagilag a pandémiát” – olvashatjuk a Pénzcentrum oldalán.

A járvány azonban a spórolási kedvet végül növelte, hiszen nem akarnak az emberek még egyszer abba a helyzetbe kerülni, hogy elvesztik a megélhetésüket egy vírus miatt és nincs megtakarításuk túlélni pár hónapot bevétel nélkül. Az IMAS International felméréséből kiderült, hogy 2019-ben a magyarok 70 százaléka tartotta szükségesnek, hogy pénzt spóroljon, 2020-ban ez az arány 80 százalék, 2021-ben pedig 79 százalék lett. Félre is tudtak rakni többen egy kis pénzt a lezárások alatt – ha megmaradt a munkájuk –, mert szórakozásra, étteremre vagy épp a gyerekek különóráira sem nagyon lehetett költeni a lezárások miatt, sok családban ez szép összeget jelent.

A spórolás az apróságokon múlik

Ha nem vagyunk nagy befektetők, nincs cégbirodalmunk és távol vagyunk a húsos fazéktól is, akkor kicsiben kell gondolkodnunk a spórolásban (is). Kitűzhetjük célnak persze azt, hogy egy év alatt 10 milliót félreteszünk, csak ha ehhez mondjuk 250 ezer nettót keresünk, akkor valószínűleg nem fog sikerülni. A Forbesban megjelent spórolási tippeket adó cikk szerint nekünk, földi halandóknak egy jó cél lehet, hogy háromhavi fizetésünket tegyük el tartaléknak, vagyis gyűjtsünk szorgosan hónapokig kisebb összegeket, míg felhalmozzuk a három hónap túléléséhez szükséges pénzt, ha beütne a ménkű és bevétel nélkül maradnánk. Ezt például a következő egyszerű lépésekkel lehet megtenni.

spórolás megtakarítás pénz spórolt pénz

Képünk illusztráció (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Készíts költségvetést!

A spóroláshoz eléggé elengedhetetlen, hogy kövesd a bevételeket és költéseket. Havi büdzsét kell ehhez létrehozni, amiben vezeted, mennyi az összes bevétel, mennyi a kötelező kiadás rezsire, gyógyszerre, esetleges hiteltörlesztésre. Ezek után jöhetnek az olyan költségek, amikre van hatásod és amiken tudsz spórolni: étel, ruházkodás, szórakozás – a kategóriák teljesen személyre szabottak, az életviteledtől és körülményeidtől függenek. Ahhoz, hogy félre tudj rakni egy kevés pénzt minden hónapban, muszáj, hogy lásd, mire megy el a pénzed, így tudod megfogni, hol folyik el, hol lehetne kicsit visszaszerezni belőle és a megtakarításhoz rakni. A költségvetést lehet egy sima táblázatban kezelni, de már vannak kifejezetten erre remek appok is, amik mindig kéznél vannak a telefonodon, így azonnal fel tudod vezetni a költéseidet.

Főzz otthon!

Az éttermezés és rendelés persze jó dolog, de ha spórolni akarsz, akkor érdemes lehet csökkenteni ezeket és inkább átszokni a saját főzésre. Bár pont most az élelmiszerárak durván elszálltak – vagyis szállnak, a drágulás folyamatos –, de még így is olcsóbban jössz ki, ha magadra főzöl. Főleg, ha az a főzés nem mindig szarvashúsból és kecskesajtból készült ételeket jelent, hanem egyszerűbb és költséghatékonyabb (de azért egészséges) ételekkel zsonglőrködsz. Az internet tele van könnyen, főzéstudás és gyakorlat nélkül is elkészíthető kajákkal – ezt csak azért írom, hogy nehogy most arra költsd a fél fizetésed, hogy bevásárolsz szakácskönyvekből, amiket aztán egy hónap múlva le sem veszel a polcról.

Vizsgáld át az előfizetéseket!

Könnyen felgyűlnek az előfizetések észrevétlen, mert az egyik csak 990, a másik meg alig 1490, ami nem tűnik soknak, ám ha elég sokat összeszedünk, akkor komoly összeg kijöhet havonta belőlük. Nem akarunk lebeszélni róla, hogy jó tartalmakat fogyassz, csupán a pénzed érdekében érdemes megnézni, hogy milyen szolgáltatóknál, appoknál használod az előfizetést és melyik az, amit havonta egyszer ha megnyitsz egyáltalán. Ebben a körben nyugodt szívvel lemondhatod a kábeltévét is, bár ez utóbbitól nem is olyan könnyű megszabadulni, mert gyakran a kábeltévével együtt olcsóbban jön az internet, mint ha külön rendelnénk a netet, úgyhogy ez a lépés egy kis tájékozódást igényel azért.

Legyenek költésmentes napjaid

Mivel a spóroláshoz apróságok adódnak össze, ezért a napi költéseket is vissza kell vágni ott, ahol csak lehet. Ha például mindennap kávézóban veszel 890 forintért kávét, akkor az hó végére komoly összeget jelent. Mivel szokásokról beszélünk, nem is olyan egyszerű a változtatás, de segítséget jelenthet, ha kijelölsz hetente pár napot, amikor egyáltalán nem költesz semmit. Ezeken a napokon nagyon tudatosnak kell lenni, az a legjobb, ha leírod, mire költenél, amikor vissza kell tartanod magad attól, hogy vegyél valamit, így szépen kirajzolódhat hónap végére, hogy hova ment volna el sok 1000 forint.

Limitáld az online vásárlásokat

A home office és az arra való törekvés, hogy elkerüljük a tömegeket, az online vásárlás felé taszigál minket már jó ideje, ami remek lehetőség, csak az a probléma, hogy könnyebben költjük el felesleges holmikra a pénzt, amikor online válogatunk. Ezt leginkább azzal tudjuk megelőzni, ha nem nézegetjük a boltok webshopjait, appjait, turkálva a kínálatban céltalanul vagy csak azért, mert épp akcióznak. Rengeteget spórolhatunk, ha az online vásárlás esetén is bevezetjük azt a szabályt, hogy előre átgondolt lista alapján megyünk végig a virtuális bolton, mint a valóságban a hétvégi nagybevásárláskor. Lehet listát írni a ruhákról, cipőkről, drogériából szükséges termékekről éppúgy, mint a tejről és a tojásról. Ha ez teljesíthetetlen feladatnak tűnik, akkor legalább annyit tegyél meg a pénzed érdekében, hogy az online kosárba pakolás után vársz 24 órát, mielőtt a megrendelés gombra nyomnál. Gyakran kiderül, hogy nincs szükséged az adott holmira, ha alszol a döntés előtt egyet.

Nem lesz egyszerű év pénzügyi szempontból 2022, de ha tudatosan állunk a pénzhez és a költésekhez, akkor azért talán van esélyünk arra, hogy ne csődbe menjünk, hanem egy kevés tartalékot képezzünk a bankszámlánkon. Nem ebből a fajta spórolásból fogunk házat venni és a gyereknek sem lesz elég az egyetemi tanulmányokra, de talán annyit össze tudunk apránként gereblyézni, hogy egy-két hónapig biztonságban legyünk akár bevétel nélkül is.

Itt a járvány, hol az oltás:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top