Ezért viselik a szuperhősök kívül az alsójukat

A képregények talpig macsó hőseinek legtöbbje – az élen Batmannel és Supermannel – büszkén feszít hetyke kis fecskéjében, évtizedek óta nem foglalkozva a ténnyel, hogy a halandók azt nem kívül hordják. Akkor ők miért?

Ennek a látszólag egyáltalán nem szuperhősökhöz méltó apróságnak az eredetére több teóriát is kitaláltak már, köztük egészen vicceseket is. Ilyen például, hogy miután gyerekkorukban elveszítették szüleiket, mint például Batman, nem volt, aki megtanította volna az érintetteknek, mi a helyes ruhaviselési mód az alsóneműk esetén, utána pedig már… maximum Joker mert volna beszólni Batmannek a ruhája miatt.

Az efféle vicces fantazmagóriák persze távolról sem fedik a valóságot, ami sokkal egyszerűbb, mint azt gondolnánk.

DC Comics-szuperhősök kosztümjei (Fotó: Albert L. Ortega/Getty Images)

A titkot Julius Schwartz árulta el, aki 1944 és 1986 között volt a DC Comics képregényeinek szerkesztője, így a frontvonalból egyengethette Batman és Superman karrierjét évtizedeken át. (Sőt részben az ő nevéhez fűződik Batgirl karaktere is, aki a fiúkkal ellentétben már a lila kezeslábas alatt viselte bugyiját – de azért gyorsan hozzátesszük, hogy esetében sem egyértelmű a ruhaneműk helyes sorrendje, ugyanis Alicia Silverstone az 1994-es Batman és Robin filmben például olyan kosztümöt kapott, aminél a bőrbody tangában végződött, a nadrág felett.)

A valódi válaszért messzire kell visszautazni az időbe, egészen az első képregényhősök születésének idejéig. Nem Flash Gordon volt a legelső szuperhős, de ő lett az, akit alkotója, Alex Raymond elsőként öltöztetett ebbe a mai szemmel fura maskarába. Mikor megalkotta Flash Gordon karakterét (1934-ben jött ki a képregény első száma), Raymond a megjelenéséhez példaképként a húszas és harmincas évek cirkuszainak légtornászaira és a kor birkózóira, erőembereire tekintett.

Jim Londos görög származású birkózó 1939-ben (Fotó: Underwood Archives/Getty Images)

Miután a szuperhősök esetében alapkövetelmény, hogy valamilyen különleges képességgel rendelkezzenek, és az sem árt, ha az akrobatikus mozgáskultúrának sincsenek híján a látványos bunyók során, adott volt, hogy öltözékükhöz két olyan foglalkozás ruháját vegye alapul, melyeknek alapeleme volt akkoriban (is) a küzdelem és a hajlékonyság. A cirkuszi légtornászok számára a harmincas években sem volt ismeretlen a testhezálló öltözék, de tévedés ne essék, ők sem az alsónadrágjukat hordták kívül, hanem szűk sortokat viseltek a cicanadrág felett, hangsúlyozván a maszkulinitásukat. A birkózóknál is hasonló volt a helyzet, épp úgy mint ma, akkoriban is testhezálló öltözékben küzdöttek egymással szőnyegen.

Cirkuszi akrobaták (Photo by Swim Ink 2, LLC/CORBIS/Corbis via Getty Images)

Flash Gordon után Superman volt a következő, aki hasonló szerelésben került be a képregényekbe, alkotói, Jerry Siegel és Joe Shuster állítólag egyenesen Flash Gordon megjelenését vették alapul, csak épp változtattak az öltözék színén, és megtoldották  a szuperhős szettjét a piros palásttal.

Superman megjelenése egy sor későbbi szuperhős öltözékére is hatással volt. Kisnadrágot kapott a DC-univerzumban az Igazság Ligájának legtöbb tagja, a Marvelnél az eredeti Farkas (Wolverine), Küklopsz (Cyclops), sőt még Vasember páncélja is ily módon lett kialakítva, legutóbb pedig a 2000-es években megszületett Hihetetlen Család (The Incredibles) tagjai is a retro dress code szerint jelentek meg a rajzfilmben.

Flash Gordon- és Superman-képregények borítói

Az ominózus ruhadarab tehát sohasem volt rosszul pozicionált fecske, az bizony egy sort volt eredetileg, ami a széles övvel párosítva valóban rá tudott erősíteni a férfias külsőre. Az idő azonban, úgy tűnik, elszállt felette, az új kor új kosztümöt kívánt, legalábbis ami a filmeket illeti. Batman után Supermanről is lekerült a kisnadrág a 2013-as Az acélember című filmes adaptációban, és egyikük sem húzta vissza a Batman Superman ellen és Az Igazság Ligája mozifilmek kedvéért sem.