Shine

Így töri össze Donald Trump az amerikai menyasszonyok álmait

Az esküvői ruhák is a Kína elleni vámháború áldozatául eshetnek.

Donald Trump május végén újabb szigorító intézkedésekre adott utasítást: „az összes fennmaradó, mintegy 300 milliárd dollár értékű kínai importtermék vámtarifájának megemelésére, amelyekre eddig nem vetettek ki büntetővámokat” – olvashattuk a hír24 oldalán. A totális vámháború így már a hétköznapi élet minden területét érinti, ami alól nem kivétel az esküvőszervezés sem.

Amerikai arák tömegei eshetnek mostantól kétségbe, a kínai selyemtől és más textil alapanyagtól függő esküvőiruha-készítők ugyanis komoly gyártási nehézségekben ütköznek az intézkedések miatt, ami vagy rosszabb minőségű álomruhákhoz, vagy az árak emelkedéséhez vezethet már rövid távon is.

A 2 milliárd dolláros ruhaipari szegmenst a 25%-ra emelt vámtarifa olyan súlyosan érintheti, ami több menyasszonyiruha-készítőt is a vállalkozás feladására kényszeríthet, a kilenc százalékos vámemelés ugyanis akkora többletköltséget jelent, amekkorát hosszú távon a gyártók nem tudnak benyelni, így nyilván továbbterhelik a szalonokra és végső soron a vásárlókra. Igaz, ezt nem minden esetben tehetik meg, hiszen a menyasszonyok hosszú hónapokkal az esküvő előtt lefoglalják és kifizetik a ruhákat, így a már megrendelt ruhák esetén a mostani vámemelés költsége egy az egyben a gyártóknál marad. 

Amerikai nő egy esküvői ruha szalonban (Fotó: Kathryn Scott Osler/The Denver Post via Getty Images)

A szigorítás a teljes esküvőiruha-piacot érinti, ugyanis még azok a gyártók is a kínai alapanyagokra szorulnak, amelyek az Államokban tartanak fenn varrodákat, mivel bizonyos textiltípusokat haza gyártóktól nem tudnak beszerezni. A helyzetet nehezíti, hogy a speciálisabb textilek esetén még külföldi beszállítót sem tudnak egykönnyen váltani: selyemhernyók és eperfák nincsenek tömegével sem Bangladesben sem mondjuk a Karib-térségben.

Ellenben jó szemű modellmásolókból annál több akad, így annak is nagy a kockázata, hogy ezentúl már az ázsiai országokban (elsőként is Kínában) legyártják az internetes fotók alapján a ruhák másolatait, majd jóval olcsóbban eladják azokat. Minderre pedig komoly érdeklődés mutatkozhat vásárlói oldalról is: ha a szalonruhát nem tudják majd kifizetni, megszerzik máshonnan a vágyott fazont – kérdés, nem esnek-e majd a netes rendelések áldozatául.

Trump vámszigorításai nyomán szinte biztos, hogy drágább lesz megvalósítani egy igazi álomesküvőt (és még sok minden mást is), de hozzá kell tenni, hogy a trendek szerint az álmok is nagy változásokon mennek át. A házasulandó fiatal korosztály egyre kevésbé hajlandó több száz ezer forintnyi dollárt költeni menyasszonyi ruhára, szívesebben fordítják nászútra vagy más élményszerzésre a pénzt, már ha megtehetik, és nem úsznak az adósságban a diákhitel miatt. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top