nlc.hu
Szabadidő
Közelebb!

Közelebb!

Igazi nyalánkság, felnõtteknek szóló darab a Közelebb! – ha kicsit hosszabb is a kelleténél, szívbõl ajánlom mindazoknak, akik nem félnek a szerelem néhány fájdalmas, emberi igazságával szembenézni.





Mike Nichols új mozijának középpontjában az emberi kapcsolatok állnak, helyesebben a férfi-nő viszony, mely mint tudjuk, mindig veszedelmes. Most sincs ez másképpen – a filmben két pár összefonódó történetét követhetjük nyomon kisebb időugrásokkal, de hogy aktuálisan kiket is nevezünk egy párnak, az időről-időre változik. Julia Roberts, Natalie Portman, Jude Law és Clive Owen a párkapcsolatok labirintusában téved el és meg: bizony, nehéz a kísértésnek ellenállni, és mint azt Oscar Wilde megmondta volt, nem is nagyon kell.
Persze az angol klasszikussal és amerikai szereplőinkkel nem kötelező egyetértenünk, lándzsát azonban nehéz törni felettük: ha meg is csalják egymást, kíméletlenül elbánnak a másikkal, és hadvezérek módjára taktikáznak is, mindegyikük motivációja érthető.





Nichols filmje kegyetlenül őszinte, roppant vicces, kifejezetten ironikus alkotás. Fő vonzereje elsősorban a szereplők attraktivitásában, a pergő, szellemes párbeszédekben rejlik – a fotóművészt alakító Julia Roberts, az újságírót játszó Jude Law, a sztiptíztáncos Natalie Portman és a doktor, Clive Owen önmagukban is izgalmas, érdekes, roppant erős szexuális kisugárzással bíró karakterek, nem véletlen, hogy amint kapcsolatba kerülnek egymással, forrni kezd körülöttük a levegő.





Robertset ennyire sziporkázóan tehetségesnek és gyönyörűnek régen láttam, és partnereire sem lehet panasz: Owen nyers maszkulinitása remekül ellenpontozza Jude Law törékeny külsejét, lánglelkületét; és Roberts érett nőiességét is pompásan egészíti ki Portman kislányos, ám vagány bája.
A film kamaradarab, és mint ilyen, igazi jutalomjáték a színészeknek – Owent és Portmant Oscarra jelölték az alakításukért, a Golden Globe-díjat pedig már el is nyerték –, akik élnek is azzal a lehetőséggel, hogy megmutassák nekünk, milyen a szex Londonban. Merthogy a veszedelmes viszonyok most éppen ebben az európai nagyvárosban alakulnak, fejlődnek és formálják át kérlelhetetlenül szereplőink gondolkodását, érzelmeit, vagyis az életét, és teszik őket egyre felkészültebbé a csalódásokra és a boldogságra.

Igazi nyalánkság, felnőtteknek szóló darab a Közelebb! – ha kicsit hosszabb is a kelleténél, szívből ajánlom mindazoknak, akik nem félnek a szerelem néhány fájdalmas, emberi igazságával szembenézni.

Rozi étvágya a film alatt:




Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top