nlc.hu
Szabadidő
Város ezer szívvel és híddal

Város ezer szívvel és híddal

<b>Berlin</b/> hatalmas testében ezer szív dobog, és ezernyi élménnyel nyûgözi le az odalátogatót. Olyan város, ahol nem számít, kivel bújsz ágyba, és akkor sem támad különösebb felfordulás, ha Claudia Schiffer vagy Angelina Jolie sétál az utcán.











Top látnivalók Berlinben:

• Brandenburgi kapu
• A Reichstag kupolája
• A berlini dóm
• A tévétorony az Alexanderplatzon
• A Potsdami tér
• A holokauszt-emlékmű

Tipp:  Speciális városnézések Berlinben »
Bárki szembejöhet az utcán

A berliniek nem szeretik, ha fényképezik őket, de cserébe ők sem firtatják, ki vagy, honnan jöttél, kit szeretsz. Berlin a világ egyik legtoleránsabb városa, befogadó és elfogadó, éppen ezért nagyon élhető.
Először, másodjára és harmadjára is nagyon csábító ez a szabadság – a hatalmas terekben és az apró szeparékban mindenki élheti saját életét, nem kell állandóan védekezni és felvérteződni a többiekkel szemben (a sztárok is ezért szeretik), viszont hosszú távon kiábrándító, hogy senki sem nyitja rád az ajtót.


Első találkozás

Berlinben több híd van, mint Velencében, de olyan hatalmas a város, hogy ez fel sem tűnik. Szélesek az utcák, magasak a házak, óriásiak a terek. Minden nagy, mintha egy óriás játékbirodalmába tévedtem volna. Nemcsak a Potsdamer Platz toronyházai, a Spree partjára épült új kancellária (Bundeskanzleramt) vagy az új főpályaudvar monumentális, hanem a XVIII. század végén épült Brandenburgi kapu (Brandenburger Tor) is, amely az egyetlen a korábbi 14 berlini városkapuból, és Németország, valamint Berlin kettészakadásának és újraegyesítésének szimbóluma.







A Brandenburgi kapu a város egyik jelképe


Bár a legtöbb helyen csak macskakövekből kirakott csík mutatja a falak helyét – mert nem egy fal volt, hanem három –, itt-ott még láthatók falrészletek. A berlini fal abszurditásának örök mementója a Potsdamer Platz modern épületei között a falrészlet. A magas épületek között eltörpül a fal, viszont emberi mértékkel átugorhatatlan akadály.





Tipp:  még több fotó Berlinről – nézd meg képgalériáinkat!
• Myreille fotói »
• Fogarasi Judit berlini képei »








Checkpoint Charlie
Ha már Berlinben járunk, akkor legalább egyszer látni kell a Checkpoint Charlie-t, a Reichstagot, a holokauszt-emlékművet változó magasságú oszlopaival és hullámzó járataival, az Alexanderplatzot, Marx és Engels szobrát a park közepén, a berlini dómot, a tévétornyot, de szerencsére ez utóbbit nem kell keresni, mert szinte mindenhonnan látható.


Időutazás

A Spree szigetén létesítették a porosz királyok Európa egyik legnagyobb múzeumegyüttesét, amely napjainkban megint teljes pompájában élvezhető. A Pergamonmuseum egyiptomi és iszlám művészeti gyűjteménye miatt a leglátogatottabb múzeum, a Bodemuseum minap nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, és eddig nem látható műkincsei miatt ugyancsak az érdeklődés középpontjába került. A DDR Museum egy nem oly távoli időszaknak állít emléket, retrorajongóknak szinte kötelező program. Nem véletlen, hogy az itt berendezett lakás nappalijának dohányzóasztalán egy üveg egri bikavér áll, és a konyhában kiállított tárgyak is ismerősek gyerekkoromból, illetve némelyiket nagymamám a mai napig használja.







DDR Múzeum – ugye minden ismerős?


Berlinben sokszor a művészet ott van a utcán, nem kell érte múzeumba menni. A berlini dóm előtt most éppen Fernando Botero duci női illegetik magukat. Az „Am Berlin Museum” környékén pedig a járda egyik oldalát gesztenyefák, a másikat művészettel és művészvilággal kapcsolatos mondatok szegélyezik. Minden lépéshez jár egy-egy jó gondolat, viszont csak németül.





Berlinben nem láttam nagy dugókat, viszont annál több kerékpárt és kerékpárost. Néhány fiatal ötletét továbbfejlesztve különleges biciklibérlési konstrukciót dolgoztak ki: a szolgáltatás neve „call a bike”, és tulajdonképpen egy telefonhívással bérelhetünk biciklit.
Innen csak pár lépésnyire van a Jüdisches Museum, amelynek már az épületegyüttese is meglepő. A barokk kastélyból egy alagúton keresztül jutunk a múzeum modern cikcakképületébe, amely csupa fém, csupa modern forma. Első pillantásra nem több, mint érdekes épület néhány régi tárggyal, de akkor válik igazán szívszorítóvá az élmény, miután eltöltöttünk néhány percet a holokauszttoronyban, és pár teremmel később a művész kérésére ráléptünk a sikító korongfejekre.








Solar – innen az egész várost láthatod

Irány az éjszaka!


Aki ráérzett Berlin sokszínűségére, csak akkor csalódik, ha a városközpontban keresi a pezsgő éjszakai életet. A legjobb helyek felkutatásához kell egy bennfentes, egy kis szerencse, és mindenképpen a városközponton kívülre kell menni. A Solar az a szórakozóhely, ahova az életben egyszer el kell menni. A bejárat nem más, mint egy egyszerű vasajtó, majd a lift halkan suhan a 17. emeletre, ahonnan az egész csillogó város látható, ráadásul jó a zene és finomak a koktélok. Törökös, intim hangulatért és nagy beszélgetésekhez célozd meg a Cocktailbar Clubot, nagy „ereszd el a hajam”-hoz pedig tökéletes a Bangaluu Club.


Isteni szombatok

A berlinieknek megvan az a jó szokásuk, hogy a szombatot kiadós és nyugodt reggelivel kezdik, és ennek meg is adják a módját. A kis kávézók teraszairól a város megint másik arcát mutatja. A szombati reggelihez a legnépszerűbb környék a Kollwitzplatz, ahol piac is működik, és megtalálható minden, ami egy jó és különleges ebéd elkészítéséhez szükséges (Neuer Markt am Kollwitzplatz, Kollwitzplatz, Prenzlauer Berg; nyitva: szombaton 9.00–16.00, metró: Senefelderplatz).







A szombat reggeli piac kötelező program






A Fassbender & Rausch üzletében minden csokiból készült


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Bár Berlin a Currywurstról híres, és a sült csülköt is meg kell kóstolni, az én szívemet mégis a csokoládézók ejtették rabul. A Cacao Sampakában különleges csokoládékat és süteményeket találsz, a Fassbender & Rausch üzletében pedig mindent, amit csokiból ki lehet találni – még egy Titanic- és egy Reichstag- makett is volt, természetes csokiból. A csokivulkánról pedig nem is mesélek…


No meg egy kis shopping!

Berlinbe nem érdemes üres pénztárcával menni, mert a városban sétálva bőven akad egy-egy üzlet, ami becsábít, és mindenhol találni fogsz valamit, amit megvennél. Szóval a városnézés, szórakozás és kulturális élmények mellé nyugodtan betervezheted programnak a vásárlást is.







Berlinben mindent megtalálsz, legyen szó luxuscikkekről, neves divatházak márkáiról, fiatal művészek kreatív és újszerű cuccairól vagy éppen aktuális trendekről, felkapott tervezőkről. Egyedi és tucattermékekből nincs hiány, kedvelt, de itthon nem kapható márkáidat biztos, hogy itt megtalálod, de az utcán akár DDR-relikviákat és friss perecet is vásárolhatsz.






További információk Berlinről »
 


 

Utazástippünk:
A Lufthansa müncheni átszállással visz járatokat Berlinbe. A müncheni repülőtér nemcsak az egyik legbiztonságosabb repülőtér, hanem a legmodernebb is, sőt, itt látható Európa legnagyobb fedett tere is, ahol fesztiválokat és sporteseményeket is rendeznek. Bár nem szeretem a sört, nem tudtam ellenállni a kísértésnek, és megkóstoltam a repülőtér saját sörfőzdéjében készült sört. Persze ez csak amolyan reptéri kirándulás volt, mert az átszálláshoz ki se kell lépni a terminálból.







Sörkert a müncheni reptéren



A Nők Lapja Cafe utazását a DZT – Német Turisztikai Hivatal támogatta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top