nlc.hu
Szabadidő
Agyõ, nagy Õ!

Agyõ, nagy Õ!

„10 megdönthetetlen érv, hogy miért ne nõsülj meg hatheti ismeretség után” is lehetett volna a film címe, amely egy természetfilm alaposságával a pasik minden rémálmát valóra váltja. Mi, csajok viszont nevetni fogunk.

Vakszerencse

Húszévesen a férfi nagy ívben elkerüli még a házasság gondolatát is, harmincas éveibe lépve elgondolkodik a lehetőségeken, és ha olyan temperamentumú, mint Eddie (Ben Stiller), akkor addig-addig gondolkodik, amíg negyvenéves lesz, akinek minden barátja megnősült, és csak ő tengeti életét szingliként. Tudatos és sikeres szingli helyett immáron balfék agglegényként. Sőt, amilyen pechje van, meghívást kap exbarátnője esküvőjére, és amilyen lúzer, még él is a lehetőséggel.







Az eset következtében és az esküvői megaláztatások után úgy tűnik, Eddie szerencsecsillaga meredeken felfelé ível. Megismerkedik a csábos szőkeséggel, Lilával (Malin Akerman), csodálatos napokat töltenek együtt, majd hat hét elteltével összeházasodnak. A mézeshetek végét sem kell megvárni, az igen kimondása után azonnal omladozni kezd a tökéletes kapcsolat légvára.







Úgy kell neki!

A mozi előtt ott a kötelező korhatár-figyelmeztetés, ami lehetett volna akár ez is: „A film megtekintése házasság előtt fél évvel nem ajánlott.” Mert a pasik rémálma valóra válik a filmben. Mind, egytől egyig. Az esküvő után a kedves és bájos álomnő jelmezéből előbújik az elviselhetetlen boszorkány, jön a totális anyagi romlás, sőt, megjelenik egy sokkal kedvesebb, közvetlenebb nő is, akire most már nem lehet vadászni. A férfiszolidaritás tiltja, hogy a pasik igazán jókat nevessenek Eddie kálváriáján, de nekünk, nőknek itt a tiszta káröröm, és a legkisebb sajnálatot sem tudjuk magunkból kicsiholni, hogy miután a fickó elszalasztott számtalan rendes, kedves lányt, végül alaposan bevásárol Lilával.






Ben apja, Jerry

Persze a forgatókönyvírók nem csak a kárörömre alapoztak. Jelenetről jelenetre röpködnek a poénok, és a nézők nem úszhatják meg, itt is felbukkan a romantikus vígjátékban ma már kötelező „egy férfi, két nő” ördögi háromszög. Eddie a nászútján találkozik az igazibbal és annak egész családjával. A film ügyeletes mókamestere mégis Eddie apja, akit valóban Ben Stiller apja, Jerry Stiller alakít.

Ben Stiller színészi játékában nem sok újat tud mutatni. Ezer vígjátékban láttuk már, ahol mindig ugyanazt a szerencsétlen fickót hozta, a változás csak annyi, hogy harmincas lúzerek helyett most már negyvenes lúzert játszik. Jerry Stiller viszont igazán üde színfolt, és nemcsak azért, mert az Agyő, nagy Ő!-ben narancssárga hajjal hozza a megkésett világfiak eleganciáját, és szerepe szerint egy megrögzött numeravadász, hanem azért is, mert nagy komédiás.


Néhány jelenet, ami nem maradt ki

A Farrelly fivérek vígjátékában mindig találok néhány jelenetet, amit ki lehetett volna hagyni a filmből, bőven elég lett volna a DVD-extrák közé betenni. Így voltam a Dumb és Dumber liftfelvonóhoz fagyó nyelvével, és az Agyő, nagy Ő!-ben is elég lett volna egyszer eljátszani az orron át távozó ételt. A vígjáték oltári és ordenáré közötti hajszálvékony határon egyensúlyoz, és a film megítélését nagyban befolyásolja, hogy a néző éppen milyen hangulatban vágott neki a mozinak. Én egy-két poénon olyan jóízűen nevettem, hogy végül a moziból is jókedvűen távoztam, de biztos, hogy nem mindenki lesz ilyen szerencsés.












Amikor Peter Farrelly értesült róla, hogy egyik kedvenc filmjének, az 1972-es The Heartbreak Kid forgatókönyvének elkészült a felújított változata, először úgy döntött, hogy kihagyja a lehetőséget. Csak akkor változtatta meg döntését, amikor ismét megnézte az eredeti filmet, és elkezdte továbbgondolni, beleszőni a pajzán humort.
A film eredeti címe:
The Heartbreak Kid

Rendezte: Peter Farrelly és Bobby Farrelly

Főszereplők:
Ben Stiller
Michelle Monaghan
Malin Akerman
Jerry Stiller


Forgalmazza: UIP Duna Film

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top