nlc.hu
Szabadidő
Az arany iránytû

Az arany iránytû

Nincs gyerek és felnõtt, aki ne kapná fel a fejét és ne várná a folytatást, amikor a mesélõ hosszú hatásszünettel, sejtelmesen elkezdi a történetet. A legújabb monumentális mese, Az arany iránytû is így kezdõdik.





Filmek az egész családnak

Divatja van a fantasynak. Hiába, a meséket nem lehet megunni. A legendás Gyűrűk ura és a nagy sikerű Harry Potter feladta a labdát, amelyet most mindenki igyekszik leütni. Az első próbálkozó a Narnia krónikája volt, másodiknak Az arany iránytű jelentkezett be. Philip Pullman Sötét anyag (His Dark Materials) című trilógiájának első része az Északi fény (Northern Lights), de Amerikában Az arany iránytű címmel jelent meg, és a filmváltozat is az utóbbi címet őrizte meg. A második és harmadik rész A titokzatos kés (The Subtle Knife) és A borostyán látcső (The Amber Spyglass) címet viseli, és várhatóan ugyanez lesz a filmek a címe is. Persze csak akkor, ha az első rész sikeres lesz, de ez a hajó elúszni látszik, mert egy héttel az észak-amerikai premier után nemcsak a kritikusok fanyalognak, hanem a nézők is, és a statisztikákat a Katolikus Liga generálta botrány sem erősíti. A vallási vezetők berágtak Az arany iránytűre a film katolikus tanokkal ellentétes állításai miatt, és bojkottra szólították fel a hívőket.


Figyelj, ez még csak a bevezetés

Valószínű, de legalábbis jóindulatúan feltételezem, hogy a harmadik rész után kerekebb lesz a történet. Most, így az első rész végén még túl homályos, elnagyolt és összeszedetlen. A történet szerteágazóan követhetetlen, a film 114 perce csak azért izgalmas, mert a vizuális trükkök és a látvány egészen valóságszerű, még akkor is, ha páncélos, beszélő jegesmedvét, félelmetes vagy éppen cuki állatokat látunk. Igazi-igazi mese, amely beszippant, elvarázsol és rabul ejt.







Sok kérdés a film végére is homályos marad, az viszont biztos, hogy egy miénkhez hasonló párhuzamos világban az emberek lelke állat képében mellettük jár. Ebben a világban mindenféle szerzet él, jó és gonosz egyaránt, valamint egy kislány, akit Lyra Belacquának hívnak, és ő az egyetlen, aki az arany iránytű jeleit értelmezni tudja. Lyra (Dakota Blue Richards) árvaházban nő fel, de egy nap útnak indul, hogy megmentse barátját, és útközben hűséges és segítő társakra lel.


Te ijedsz meg jobban, vagy a gyerek?

A fantasy nem gyerekmese, bár úgy tűnik, a gyerekek egy-egy jelenetnél kevésbé ijednek meg, mint felnőtt kísérőik. Nagyon sok a durva csatajelenet, és lövöldözésből sincs hiány. Keménysége igazán beillik egy akciófilmbe, és akkor még nem is beszéltem a whiskyt vedelő jegesmedvéről, amelynek a karaktere nagyon hasonlatos a kiégett, alkoholista, de igazságharcos exzsarukhoz, akiket általában Bruce Willis szokott alakítani.







A másik rettenet Nicole Kidman ránctalan, mozgásképtelen és hófehér arca. Csak sejtjük, hogy mindkettő mögött néhány botoxinjekció áll. Az arany iránytűt egyetlen arckifejezéssel játssza végig, és ez független attól, hogy karaktere éppen boldog, ideges vagy bánatos. Gondolom, ezért „szerződtettek” mellé egy vörös majmot, hogy legalább néha fogalmunk legyen a benne és körülötte dúló érzelmekről.







Kate Bush 2005-ben jelentkezett utoljára lemezzel, most viszont a Magdalen College kórusával együtt énekli Az arany iránytű főcímdalát, a Lyra című dalt. Lyra a főszereplő kislány, aki az utolsó arany iránytűt őrzi, és a filmtrilógia az ő kalandjait meséli el.
A film eredeti címe:
The Golden Compass

A film hivatalos oldala: www.azaranyiranytu.com

Rendezte: Chris Weitz

Főszereplők:
• Nicole Kidman
• Daniel Craig
• Eva Green
• Sam Elliot
• Dakota Blue Richards

Forgalmazza: InterCom


Tipp: Az Alexandra Kiadónál jelent meg Philip Pullman külföldön igen népszerű könyvének három kötete díszdobozban. A trilógia Az Úr sötét anyagai címet viseli, ezen belül pedig a három kötet: Az arany iránytű – Északi fény, A titokzatos kés és A borostyán látcső.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top