Szabadidő

6+1 strand, amit látnod kell

Ugyan a nyár már közelebb jár a végéhez, mint az elejéhez, azért még bőven van lehetőség útra kelni, hogy meglátogassuk a földkerekség leggyönyörűbb strandjait. A Nők Lapja Cafe ehhez összeszedte a legimpozánsabb partszakaszokat. A lista természetesen teljesen szubjektív.
1. Sun City – Dél-Afrika

A sivatag közepén felállított Las Vegasból a többség általában csak egyvalamit szokott hiányolni: a tengert. Képzeljük el a kaszinók városát egy festői tengerparton, és akkor már közel járunk ahhoz, hogy milyen hely lehet Sun City. Ugyan Dél-Afrikában a futball-világbajnokság már véget ért, azért az országban így is maradt elég látnivaló. A Pretoriától alig 140 km-re fekvő, vulkanikus hegyekkel körbevett város egy luxusturistákra szakosodott szórakoztató-központ, amely tele van sivatagi oázisokra emlékeztető parkokkal, és a központja a négy szállodával, golfpályákkal, medencékkel és festői tengerparttal rendelkező Lost City, vagyis az Elveszett Város, amely egy mesterségesen létrehozott földi paradicsom, középpontjában a gigászi méretekkel rendelkező Palace of Lost City épületével.
Infó: www.sun-city-south-africa.com »

6 + 1 strand, amit látnod kell
 2. San Alfonso del MarChile

Jobban belegondolva elképesztő pazarlás a világ legnagyobb medencéjét kb. 50 méterrel az óceán partjától megépíteni, de látnivalónak semmiképp sem utolsó a Chilében található San Alfonso del Mar. Gyakorlatilag egy külön partszakasznak felel meg a kb. 80 ezer négyzetméteres gigászi medence, amelyből kimászva máris egy – még ennél is nagyobb – víztömegbe, az óceánba csobbanhatunk. A rekordméretű medence egy luxusszállodasor előtt húzódik, és az már természetes, hogy az épületekből minden szoba ablaka a nagy vizekre néz, és minden hotel saját jachtkikötővel rendelkezik.
Infó: www.sanalfonso.cl »

6 + 1 strand, amit látnod kell


3. Blue Lagoon Geothermal Resort Grindavík, Izland

Oké, azt mi is elismerjük, hogy nyáron az emberek legtöbbjének nem a legkedveltebb utazási célpontja Izland, de biztosan akad pár ínyenc, akinek a Blue Lagoont látva könnybe lábad a szeme. Ugyan nem medence, és nem is klasszikus tengerparti strand, azért a tószerű méretekkel rendelkező Blue Lagoon Geothermal Resort így is impozáns látványt nyújt a gőzölgő vizeivel, melyek 2000 méterrel a föld alól törnek elő, és ugyan odalent még kb. 240 °C-os, a föld ásványrétegein átérve kb. 40 fokosra hűl le a felszínre érve. A Föld legjobb gyógyfürdője nem szorul tisztításra, hiszen kb. 40 óránként cserélődik a vize, és a kutatások szerint a baktériumok egyszerűen képtelenek megélni benne. A gőzölgő víz a kis faszigetekkel és hidakkal elképesztő látványosság, amely éjjel kivilágítva még impozánsabb látványt nyújt.
Infó: www.bluelagoon.com/bath »

6 + 1 strand, amit látnod kell


 4. Goa-partszakasz, VagatorIndia

A festői, a kapitalizmus átkai (hotelek, kaszinók, bevásárlóközpontok…) elől elzárt helyeket a 20. században előszeretettel fedezték fel magunknak a hippik, ám előbb-utóbb minden gyönyörű helyre felfigyelnek a charterjáratos turisták is. Az egykori portugál gyarmat Goa-partszakasza már korántsem az az érintetlen paradicsom, ami valaha volt, de egy-két szakasza máig megőrizte régi báját. Ilyennek számít a két részre osztható Vagator is. Az erőd előtt álló strandszakasz sokkal nagyobb, de kevésbé beépített és népes, de az igazi buliparadicsom a goa trance bulijairól híres Little Vagator a maga fából ácsolt bárjaival és a világ egyik legkultikusabb bulihelyével, a Nine bárral, ahol mindennap hajnalig lehet táncolni a válogatott trance-muzsikákra.
Infó: www.tourismofgoa.com »

6 + 1 strand, amit látnod kell


 5. Palawan-szigetcsoport, Fülöp-szigetek

A 21. században szinte már lehetetlen kívánságnak számít egy olyan érintetlen partszakasz, ahol a strandon fekve pár méterrel arrébb nem turistacsaládok homokoznak, de némi kitartással mégis megkaphatjuk ezt az élményt. A Fülöp-szigetek (amely maga is kb. 7000 kisebb szigetből áll össze) délnyugati részén található Palawan-szigetcsoportot egy kis hajót bérelve fedezhetjük fel magunknak. A fehér homokos partszakaszoknak, a kisebb-nagyobb barlangoknak, a föld alatti folyóknak és a mesés esőerdőknek köszönhetően garantáltan csodás élményekben lesz részünk, és az is biztosra vehető, hogy ebben nem fognak megzavarni bennünket a nagycsaládos turistacsoportok.
Infó: www.palawan.com »

6 + 1 strand, amit látnod kell

 6. Fernando de Noronha-szigetcsoport – Brazília

Egy hely, ahol a tengervíz sosem hűl le 26 °C-os hőmérséklet alá. Egy hely, amelyet elkerültek az ötcsillagosszálloda-építkezések. Egy hely, ahol a víz alatti látótávolság elérheti akár a 30 métert is. Kell ennél több reklám a Brazília északkeleti partvidékén található Fernando de Moronha-szigetcsoportnak? Egy igazi trópusi paradicsom, amelyet sok turista a Jurassic Parkban látott helyszínekhez hasonlít előszeretettel. Az elképesztő élővilágnak (korallcápák, teknősök, barrakudák, ráják…) köszönhetően a hely igazi búvárparadicsom, de aki egyéb kalandokra vágyik, hajóroncsokat, barlangokat, korallzátonyokat és elképesztő sziklaképződményeket is találhat, és a delfinek is gyakori vendégek arrafelé. Szállást egy 1500 fős apró településen találhatunk, amely egy régi portugál erőd romjai alatt található, és szállodák helyett apartmanokban lakhatunk.
Infó: www.noronha.com.br »

6 + 1 strand, amit látnod kell


 +1: Dugi Otok, Saharun strand – Horvátország

Hogy listánk ne csak az átlagon felüli méretű pénztárcák tulajdonosaihoz szóljon, és ne kelljen minden úti célunkért a világ végére menni, megkerestük Horvátország egyik legfigyelemreméltóbb strandját. Dugi Otok az észak dalmáciai Zadarból csupán komppal közelíthető meg, és talán ennek is köszönhető a Horvátországban megszokottól jóval kisebb turistasűrűség. A hely már csak azért is különleges, mert elég kevés helyen láthatók fenyőerdők a tengerparton, ám ennek ellenére mégis kellemes mediterrán hangulat uralja a környéket. Aki azonban nemcsak a fehér homokra és a tengerpart nyugalmára kíváncsi, a Veli Rat falutól (a látványos világítótornyát mindenképp érdemes megnézni) délre elhelyezkedő Saharun strandra menjen, amely a helyi éjszakai élet központja, hajnalig tartó táncos bulikkal. A környéken nem mellékesen több eldugott, gyönyörű partszakaszt is találhatunk, melyeket csak kis bérelt hajókkal tudunk megközelíteni.

6 + 1 strand, amit látnod kell

6 + 1 strand, amit látnod kell

7 különleges étterem, ahol a vacsora mellé kalandot is szervíroznak »

6 + 1 strand, amit látnod kell

10 bizarr, vízparti sziklaképződmény »

6 + 1 strand, amit látnod kell

6+1 lélegzetelállító szökőkút »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top