Szabadidő

Meghalt az űrhajós, aki a negyedik ember volt a Holdon

Alan Bean alig négy hónappal Neil Armstrong után járt a Holdon az Apollo–12 misszió keretében. Mintegy 31 órát töltött a Holdon, több mint 7 órát pedig a felszínén sétált.

Életének 86. évében Houstonban elhunyt Alan Bean amerikai űrhajós, aki negyedik emberként járt a Holdon 1969-ben az Apollo–12 misszió keretében, s 1973-ban a Skylab űrállomás parancsnoki tisztségét is ellátta – közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

„Alan Bean egykor azt mondta, »Nekem van a világon a legszebb életem«” – hangsúlyozta Jim Bridenstine, a NASA új igazgatója. Hozzátette: „Ez egy vigasztaló emlék, miközben gyászoljuk halálát.”

A család közlése szerint szerettei körében érte a halál, a houstoni metodista kórházban, kéthetes betegséget követően.

Bean negyedik emberként a Holdon a Viharok Óceánjának (Oceanus Procellarum) nevezett térségben hagyta hátra lábnyomait mindössze négy hónappal Neil Armstrong 1969. júliusi, történelmi Apollo–11-es küldetését követően.

Bean a Holdra szálló egység pilótájaként Pete Conrad asztronauta társával összesen mintegy 31 órát töltött a Holdon, ebből több mint hét órát az űreszközön kívül, a holdfelszínen sétálva, miközben Richard Gordon űrhajós a fejük felett keringő parancsnoki modulban a jövőbeli missziókhoz keresett leszállóhelyeket.

1973-ban Bean az első amerikai űrállomásra, a Skylabre induló második misszió parancsnoka volt. Owen Garriott és Jack Lousma űrhajóstársaival 59 napott töltött alacsony Föld körüli pályán.

1981-ben vonult vissza a NASA-tól, hogy festőművészként dolgozhasson.

Alan Beant felesége, Leslie és korábbi házasságából származó két gyermeke gyászolja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top