Szabadidő

Soha nem volt még ilyen meleg hónap a Földön

Legalábbis az 1880 óta vezetett feljegyzések szerint. Utoljára 2016 júliusában volt majdnem ekkora hőség.

A feljegyzések 1880-as kezdete óta az idei július lehet a legmelegebb hónap a Földön, ráadásul már a június is hőmérsékleti rekordokat döntött meg – közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

Fotó: Unsplash

A világszervezet a hónap első 29 napjának adatait elemezve jutott arra a következtetésre, hogy az idei július legalább ugyanolyan meleg lesz, mint az eddigi legmelegebb, 2016 júliusa, vagy kicsivel talán még annál is forróbb. Három éve július hónap globális középhőmérséklete 0,87 Celsius fokkal haladta meg a huszadik század átlagát, 15,8 fokot.
A WMO szerint az idei magas júliusi hőmérséklet azért is figyelemreméltó, mert idén nem jelentkezett a fokozott felmelegedést okozó csendes-óceáni meteorológiai jelenség, az El Nino, amely 2016-ban közrejátszott a hőmérsékleti rekord létrejöttében.

Július hónap átírta a klímatörténetet, új hőmérsékleti rekordok születtek helyi, országos és globális szinten is – mondta Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet főigazgatója. „Mindig is voltak forró nyarak, de ez nem fiatalkorunk nyara, nem nagyapáink nyara” – kommentálta az adatokat Antonio Guterres ENSZ-főtitkár, aki szerint a mostanában megtapasztalt időjárási szélsőségek „csak a jéghegy csúcsát mutatják a jövőben várhatókhoz képest, ha nem teszünk azonnali lépéseket a klímaváltozás ellen”.

Guterres szerint könnyen előfordulhat, hogy a 2015-től 2019-ig terjedő időszak az egymást követő öt legmelegebb év legyen a meteorológiai feljegyzések kezdete óta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top