Szabadidő

Nem csak egy Lady Diana volt – ők taposták az utat a szívek királynője előtt

Nem egy, nem kettő, hanem három Lady Diana Spencer van a Szívek királynőjének családfáján, és egyikőjüknek majdnem sikerült is háromszáz évvel Diana előtt beteljesítenie a családi álmot, és hozzámenni az angol trónörököshöz.

Bár Diana hercegnét a média előszeretettel mutatta be mint afféle „hétköznapi lányként”, aki óvónőként dolgozott, mielőtt rátalált volt az angol trónörökös képében a szerelem, valójában régi nemesi családból származott, és nagyon is tudta, mibe csöppen bele, amikor igent mondott a walesi herceg leánykérésére.

Lady Dianának négy felmenője volt az elmúlt évszázadokban egy-egy angol király szeretője, de a családfáján akadtak amerikai elnökök, angol miniszterelnökök, tudósok, irodalmárok is. És akkor még nem is beszéltünk arról, milyen erős rokoni–baráti szálak fűzték össze a királyi családot a Spencerekkel a 20. században! Diana hercegné bátyjának, Charles Spencernek a keresztanyja maga Erzsébet királynő, édesapjáé Mária királynő volt, a jelenlegi uralkodó nagymamája, az elmúlt évszázadok alatt pedig a Spencer család több tagja volt az angol királyi családnál udvarhölgy. Ez nem csak afféle üres státusz:az uralkodói udvar aranykalitkájában élő királynők barátnői szinte kizárólag az udvarhölgyek, ezért óriási a befolyásuk. 

A Spencer család az 1500-as évek óta lépked folyamatosan felfelé a ranglétrán, és mire Diana eladósorba került, az egyik legbefolyásosabb, leggazdagabb és leghatalmasabb dinasztiává vált. Ezért is esett rá a királyi család választása, és engedte meg a királynő, hogy 1981-ben összeházasodjon a walesi herceggel, Károllyal. Az idáig vezető út azonban hosszú volt, és nem kevesebb, mint három másik Lady Diana Spencer is taposta a többiek mellett. Rájuk emlékezünk.

Az első Lady Diana Spencer, Bedford hercegnője – a beteges (1710-1735)

Az 1700-as években politikai okokból a külföldi hercegnőket tartották a legjobb feleségnek az angol király mellé, hiszen a háborúk miatt szükség volt az országok szövetségére. Ez lehet az oka annak, hogy az 1710-ben született Lady Diana Spencernek nem sikerült hozzámennie a trónörököshöz – pedig az ország legnagyobb befolyású asszonya találta ki ezt a frigyet, aki nem más volt, mint a saját nagyanyja, a királynő legjobb, gyerekkori barátnője.

Sarah Churchill, Marlborough hercegnője a második leggazdagabb asszony volt az angol birodalomban – csak Anna királynőnek volt nála nagyobb vagyona. Sarah-val ellentétben azonban a királynő nem élvezte a hatalmat. Visszahúzódó, félénk kislányból csöndes, zárkózott uralkodó lett, akit igen megviselt 18 terhessége, melyek közül 15 vetéléssel vagy koraszüléssel végződött. Egyetlen igazi barátnője volt az évek alatt: Sarah, Lady Diana nagymamája, aki pontosan az ellentéte volt a királynőnek. Gyönyörű, bátor, élettel teli és nagyon számító asszony volt, pontosan tudta, mit akar, és hogyan szerezze meg. A kortársak szerint szinte uralkodott a királynőn, aki mindent megtett, amit csak kért tőle. Így lett a Spencer család egyre hatalmasabb és gazdagabb. Egyetlen dolog hiányzott már csak: hogy a saját családja is bekerüljön az uralkodók közé – és itt jött Lady Diana a képbe.

Lady Diana Spencer, Bedford hercegnője (Forrás: Wikipedia)

Szegény kislány korán elárvult (hatéves volt, amikor meghalt az édesanyja, 12 amikor az édesapja), így nevelését a nagymamája vállalta magára. Mivel Lady Diana feltűnően szép, kedves, okos lány volt, ráadásul óriási vagyon örökösnője, rengeteg kérője akadt. Több gróf, báró is megkérte a kezét – a nagymamája azonban mindenkit visszautasított. Ő ugyanis a legjobbat akarta kedvenc kis unokájának: a király fiát.

Ám ekkor bekövetkezett a tragédia: Lady Diana beteg lett, méghozzá egy szörnyű bőrbetegség támadta meg, amely teljesen eltorzította az arcát. Akkoriban görvélykórnak hívták a szörnyű ezt a betegséget, melynek során a nyak megvastagszik, és gennyedző, alma nagyságú gumók nőnek rajta. Manapság kezdeti szakaszban könnyen gyógyítható antibiotikumokkal – ám kétszáz éve az orvosok nem tudtak mit kezdeni vele. Egyedül a műtét jelenthetett megoldást – ám ennek rengeteg kockázata volt. Lady Diana azonban szerencsés volt: a család a kor legjobb sebészét fogadta fel a gyógyítására, és még nagyobb szerencse, hogy a sebek nem fertőződtek el. Felgyógyulása után készen állt hát a házasságra.

II. György király fia, Frigyes volt a kiszemelt vőlegény. A fiatal trónörökös nem volt jó viszonyban az apjával – és viszállyal töltött évei alatt óriási adósságot halmozott fel. Örömmel fogadta a fiatal lány kezét és százezer fontos hozományát, amit a nagymama felajánlott (csak összehasonlításképpen: Jane Austen főhőse, Mr. Darcy a maga évi tízezer fontos bevételével hiper gazdagnak számít), és valószínűleg az is tetszett neki, hogy ezzel borsot törhet a szülei orra alá. Volt némi kockázata a tervnek, mert az angol királyi család tagjai nem házasodhatnak a király engedélye nélkül – ez felségárulásnak minősül, és halál a büntetése –, ám a nyereség mindkét félnek megérte volna a kockázatot, ezért már a helyszínt és a dátumot is kitűzték, és Diana a menyegzői ruhát is kiválasztotta. 

A miniszterelnök, Robert Walpole azonban megneszelte a tervet, és elárulta a királynak, akivel közösen aztán úgy döntöttek, hogy egy politikailag kevésbé hatalmas család tagját kellene inkább beházasítani a királyi családba – így lett végül Frigyes neje Szász-Góthai Auguszta, a német-római birodalom hercegnője. Lady Dianának is más férjet kerestek gyorsan: hozzáadták Lord John Russelhez, akiből nemsokára Bedford hercege lett. Hogy mennyivel kisebb fogásnak számított ez a frigy, azt jól jelzi, hogy az ifjú férj már csak 30 ezer fontos hozományt kapott az ara mellé.

John Russell (Fotó: The Print Collector/Print Collector/Getty Images)

Lady Diana házassága sajnos nem lett boldog. Két év után sikerült csak teherbe esnie, de egy hintóbaleset miatt fia, John Spencer koraszülött lett, és a keresztelője napján meghalt. A második terhességével elvetélt, a harmadik várandóssága alatt pedig különös betegség támadta meg: bár állapota szerint híznia kellett volna, folyamatosan csak fogyott, így derült ki, hogy TBC-s. Még a szülés előtt meghalt, 25 éves sem volt.

Egykori vőlegénye, titkos szerelme, Frigyes herceg sorsa sem lett egyébként boldogabb: 44 évesen tüdőfekély miatt ő is meghalt. Helyette legidősebb fia lett a király III. György néven.

A második Lady Diana Spencer, Bolingbroke vikomtessze – a festőnő (1734-1808)

Az első Lady Diana bátyjának elsőszülött lánya szintén a Diana nevet kapta, valószínűleg a két testvér közti jó viszony jeléül, otthon pedig csak Lady Di volt a beceneve. A gyermek kicsi korától kezdve szenvedélyesen érdeklődött a művészet iránt, és bár a korban a nemes lányok nevelésének a zene és rajztanítás fontos része volt, több is lett, mint egyszerű műkedvelő: könyveket illusztrált, a híres wedgwoodi porcelángyárnak is tervezett mintákat, és híres művészeti szalont vitt, ahol a kor legnevesebb alkotói jelentek meg. Egyik tisztelője, Sir Joshua Reynolds még le is festette őt hódolata jeléül.

Lady Diana Spencer, Bolingbroke vikomtessze, Sir Joshua Reynolds festményén (Forrás: Wikipedia)

Arról azonban természetesen rangja és neveltetése miatt szó sem lehetett, hogy a művészi pályát válassza: Charlotte királynő – ő lett III. György felesége – udvarhölgyeként a fő feladata az volt, hogy megfelelő férjet találjon magának. Bolingbroke vikomtja pedig jó partinak is bizonyult, és két fiúgyermekük is született – hétévnyi házasság után azonban mégis elváltak, miután többször is megcsalták egymást.

Új férjével aztán Lady Di még magasabb rangba került, ugyanis II. Károly ükunokája lett a hitvese, ez a házasság azonban ugyancsak kudarcra volt ítélve. A férfi súlyos ópiumfüggőségben szenvedett, és egyáltalán nem törődött személyes higiéniájával: híres volt arról, hogy évekig nem fürdött, hónapokig nem váltott ruhát, és a tetvek szinte hemzsegtek a fején. Nem kicsit meglepő, de ennek ellenére a párnak négy gyermeke született. Ez pedig meg is ágyazott mind közül a legnagyobb botránynak, Lady Diana első házasságából származó fia ugyanis romantikus viszonyba keveredett az egyik féltestvérével, aki édesanyja második házasságából született – és ebből a vérfertőző viszonyból négy fiuk is született.

A harmadik Lady Diana Spencer – a kisgyermek (1735-1743)

A harmadik Lady Diana Spencerről szinte alig tudunk valamit, csak a születési és a halálozási évét: 1735-1743 áll a sírkövén, vagyis nyolcévesen meghalt, tragikus mementójaként annak, hogy a XVIII. században milyen óriási volt a gyerekhalandóság. Egy információ mindenesetre biztos: az ő bátyja, John Spencer egyik ük-ükunokája lett később az a Diana hercegné, akit már mind ismerünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top