Szabadidő
Szponzorált tartalom

Interjú Chajnóczki Balázzsal, a hűséges briganti megformálójával (x)

Miskolcon Gombacsik volt, most Berci… ki tudja? Lehet belőle egyszer még Monori is. Chajnóczki Balázs, a hűséges briganti megformálója a  József Attila Színház legújabb bemutatójában, a Funtek Frigyes rendezte Eldorádóban.

Mikor találkoztál először az Eldorádóval?

C.B.: A filmet szerintem gimnazista korom körül láttam, de teljesen más a kettő. Sok mindenben. Szereplők változtak, és hát a két műfaj is más. Zseniális alakításokat láthattunk a filmben, és reméljük, hogy a mi előadásunkban is. Nekem van még egy csavar a történetben: nyolc évvel ezelőtt a miskolci előadásban játszottam a Gombacsik szerepét.

Nem először találkozol a történettel. Szerinted a fiatalok mit értenek meg a drámából?  

C.B.: Nyilván a mostani 18 éves generáció ezt nem élte meg – Hál Istennek – , ahogy mi sem éltük meg  – a negyven éves generáció  –  ezt a kort. Mi is csak a szüleink, nagyszüleink meséiből hallhattuk, hogy milyen volt, amikor bejöttek az oroszok, elvették az órákat, és pisztolyt fogtak az emberekre. Az én nagypapám falujában is volt olyan, hogy a nagyszüleim ott álltak a katonák előtt, és rájuk szegeződött a fegyver… A játékunkkal meg tudjuk fogni a 18 éves generációt. Érteni fogják, mi történik, még ha nekik ez már történelem is. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy lesznek olyan nézők is, akiknek nem történelem, hanem az életük.

Fontos erről a témáról beszélni?

C.B.: Igen, mert valóban nem tudnak róla. Nem is tudom, mit tanulnak erről a korról az iskolában, mi van a könyvekben. Persze, nem csupán erről van szó. Ez egy nagyon szép és emberi történet. Minden szerep hordoz magában iszonyú tragédiákat.

Megnézem
Összes kép (4)

Mi Berci története?

C.B.: Bercit Sanyi bácsi magához vette, akár gyerekkorában. Neki köszönhet mindent. Ő Sanyi bácsi nélkül nem létezik. Sanyi bácsira Istenként tekint, és mindent, amit tud, azt tőle tanulta, az apja, nagyapja, bármije,  és meg is hal érte. Szavak nélkül is értik egymást. Akárcsak Tulipán, Berci is tudja, mit szeretne Sanyi bácsi a dráma végén, de képtelen megtenni. Számára csak Sanyi bácsi van és aztán a gyerek. „Gyerekünk van”. A mi gyerekünk. Sanyi bácsihoz egy köldökzsinór köti, minden mozdulatát lesi. Ölni is képes, bármit megtesz érte.

Rózsi nénivel is ennyire tiszta a viszonya?

C.B.: Mindenképpen tiszteli, hisz Sanyi bácsi felesége, de Bercinek csak Sanyi bácsi van. Tudjuk, a nőket nem sokra tartották akkoriban. Ugyanakkor mégiscsak Sanyi bácsi felesége, tehát van benne egy nagyon nagy tisztelet az irányában.

Bercivel mássá vált a Te Eldorádód?

C.B.: A Gombacsik nem a Sanyi bácsi kötődése. Arra megy, amerre a szél sodorja: elveri a pénzét a téren, van az anyja… de a Berci, az teljesen szerelem a Sanyi bácsi felé. Gombacsik egy adott ponton letegezi Sanyi bácsit, Berci ilyet nem tenne. Még ha szinte nincs is köztük korkülönbség, a magázás, a bácsizás és nénizés a tisztelet jele. Főleg Rózsi néni irányában, hisz az ő képességétől tartanak is mindannyian. Persze ott van Marika is, aki Sanyi bácsié. Gombacsiknak önmaga létezik, Bercinek csak Sanyi bácsi.

Tudsz úgy szeretni, hogy beleszakad a szíved?

C.B.: Biztos lenne ilyen az életemben. Bereményi Géza, Funtek Frici és én is azt gondoljuk: Bercinek megszakad a szíve Sanyi bácsiért. Az utolsó nagy jelenetben, Monori megkéri, hogy ölje meg őt. Berci először mond nemet. Azt már nem tudja megtenni. Bárkit, de Monorit soha. Akkor inkább magát.

Milyen mottóval ajánlanád az előadást a nézőknek?

Csókolom, Sanyi bácsi…

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top