Szabadidő

Megmérik, hogyan terjed a koronavírus a koncerteken

Egy német popsztár koncertjét fogják arra használni a kutatók, hogy tanulmányozzák a koronavírus terjedését tömegrendezvényeken.

Tim Bendzko német popsztár augusztus 22-i koncertjét a lipcsei Arénában arra fogják felhasználni a Hallei Egyetem kutatói, hogy tanulmányozzák a koronavírus terjedését tömegrendezvényeken. Így reményeik szerint azonosítani tudják azokat a módokat, amelyekkel meg lehetne védeni az embereket a fertőzéstől kulturális eseményeken.

A koncerten résztvevőket követőeszközzel látják el, hogy az adatok alapján a kutatók létre tudjanak hoznak egy matematikai modellt a vírusterjedés kockázatának becslésére nagyszabású beltéri rendezvényeken. A koncertlátogatók fluoreszkáló kézfertőtlenítőt is kapnak, hogy a kutatók a rendezvény után azonosíthassák azokat a felületeket, amelyeket megérintettek, azokat a helyeket, ahol a vírus képes terjedni.

Sziget Fesztivál (Fotó: Neményi Márton)

Sziget Fesztivál (Fotó: Neményi Márton)

A Restart-19 (újrakezdés-19) elnevezésű projekt önkénteseket keres részvételre. Eddig 1400-an jelentkeztek, de a kutatók négyezer fő részvételében reménykednek, és most 18-50 közötti egészséges önkénteseknek tettek közzé felhívást.

Három forgatókönyvvel számolnak

Három forgatókönyvvel dolgoznak, hogy megállapítsák, mi a legjobb módja a kockázat csökkentésének.

Első forgatókönyvük szerint négyezer látogató érkezne a koncertre, amelyet oly módon rendeznének meg, mint a járvány előtti tömegrendezvényeket. A második forgatókönyv szerint ugyanennyien érkeznek a koncertre, de biztonsági és egészségvédelmi szabályokat kell betartaniuk. A harmadik forgatókönyv kétezer ember részvételével számol, akik 1,5 méter távolságot tartanának egymástól.

A kutatók azt tervezik, hogy szimulálják a vendégek vonaton érkezését és távozását, hogy a lehető legvalósághűbb legyen tanulmányuk.

Minden résztvevőt tesztelni fognak koronavírusra a rendezvényen való részvétel előtt.

A koronavírus terjedése koncerteken aktuális kérdés: itthon a kormány éppen az előző héten tiltotta meg egész augusztusban 500 főnél nagyobb koncertek szervezését (kivéve az Apostol zenekarét), ami miatt el is marad az összes, még talpon maradó zenei fesztivál. 

Ezt művelte a koronavírus a zeneiparral:

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top