nlc.hu
Szabadidő

Tanna szigete, ahol Istennek tartják Fülöp herceget

Saját vulkánja és bizarr vallása van a csendes-óceáni Tannának, ahol Istennek tartják Fülöp herceget

A Tanna szigetén élő bennszülöttek ma is a rakománykultuszt követik, Fülöp herceget pedig egy helyi istenség fiának tartják.

A Csendes-óceán délnyugati részén található Vanuatu összesen 83 szigetből áll. A hatodik legnagyobb ezek közül Tanna, egy 40 kilométer hosszú és 19 kilométer széles sziget, mintegy 30 ezer lakossal. A helyiek többsége egyszerű, tradicionális körülmények között, a sziget hegyei között él. Nádfedeles kunyhókban laknak és gazdag, vulkanikus talajban termelik meg a mindennapi betevőt.

Tanna szigete

Tanna szigete (Fotó: Mario Tama/Getty Images)

Tanna legnevezetesebb látnivalója a 361 méter magas Yasur vulkán. Különlegessége, hogy 1774 óta – mióta James Cook kapitány felfedezte – szinte folyamatosan aktív: izzik, füstölög és időszakonként kicsi, de annál látványosabb kitöréseket produkál. A vulkán ráadásul viszonylag könnyen megközelíthető, így a szigetre látogató turisták számára gyakorlatilag kötelező program az ide vezető túra. 

A Yasur vulkán

A Yasur vulkán (Fotó: Getty Images)

John Frum és Fülöp herceg

A sziget a John Frum vallási mozgalom központja. A hívők szerint John Frum – aki egy helyi istenség fehér bőrű megtestesülése – az 1930-as években szellemként jelent meg a bennszülött törzsek vezetőinek és azt tanácsolta nekik, hogy forduljanak szembe a katolikus misszióval és térjenek vissza hagyományos életmódjukhoz, vagyis a kastomhoz. Úgy vélték, hogy második világháború idején az Amerikai Légierő katonáit és szállítmányukat – a törzsek számára addig ismeretlen élelmiszerekkel, gyógyszerekkel, használati tárgyakkal – is John Frum küldte hozzájuk. A mai napig is várják a messiásuk második eljövetelét, aki meghozza a várva várt rakományt – ezért is hívják az irányzatot rakománykultusznak

Istenként tisztelik Fülöp herceget

Istenként tisztelik Fülöp herceget (Fotó: Wikipedia)

Részben a John Frum mozgalomhoz kapcsolódik a Fülöp herceg kultusz is. A Yaohnanen törzs legendái szerint egy ősi, hegyi istenség sápadt arcú fia a tengereken át távoli vidékre utazott, ahol feleségül vett egy nagy hatalmú nőt, idővel azonban visszatér majd hozzájuk. A helyiek az 1950-es években megfigyelték, mekkora tisztelettel viseltetnek a gyarmati tisztviselők II. Erzsébet iránt és arra a következtetésre jutottak, hogy minden bizonnyal ő a legendáikban szereplő uralkodónő, ebből következően pedig az istenség tőlük elszármazott fia Fülöp herceg, aki pedig John Frum testvére. A kultusz felerősödött, amikor a brit királyi pár 1974-ben ellátogatott Vanuatura. A törzs néhány tagja akkor még csak távolról láthatta Fülöp herceget. 2007-ben azonban a mozgalom öt követője egy brit valóságshow keretein belül elutazhatott a szigetországba és személyesen is találkozhattak az uralkodó férjével.

Tanna szigete

Az óceánpart (Fotó: Mario Tama/Getty Images)

A herceg közelmúltban bekövetkezett halála után a hívők hivatalos gyászidőszakot hirdettek. Április 12-én ünnepséggel emlékeztek meg Fülöp hercegről, a következő hetekben pedig különféle szertartásokat végeznek majd. Rituális táncokat járnak, körmenetet tartanak és kiállítást rendeznek a herceghez kapcsolódó emléktárgyakból. Úgy tartják, most, hogy a herceg teste megpihent, a lelke visszatér spirituális otthonába, Tannára.

 Még több különleges hely

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top