nlc.hu
Szabadidő

Csin Si Huang-ti császár, aki a halhatatlanság elixírjét kutatta

A halhatatlanság elixírjét kutatta, végül ebbe halt bele Csin Si Huang-ti, az első kínai császár

Kína első császára, Csin Si Huang-ti megszállottja volt az örök életnek. Éppen ez okozta korai vesztét.

Csin Si Huang-ti 13 éves volt, amikor apja elhunyt, ezzel pedig ő lett Csin állam királya. Ekkortól még az édesanyja, illetve a régensként uralkodó Lü Pu-vej látták el az állam irányítását, ám őket néhány évvel később száműzték, a hatalom pedig ténylegesen a fiatal király kezébe került. Főminiszterével, Li Sze-vel megreformálta a gazdaságot, amivel stabil alapokat teremtett egy erős hadsereg létrehozatalához. I. e. 230 és i. e. 221 között hódító hadjáratokat folytatott, majd a megszerzett területeket egységes birodalommá szervezte, melynek élén, immár császárként ő maga állt. Az országot 36 tartományra osztotta, melyeket kormányzók, katonai parancsnokok és császári felügyelők irányított. A meghódított államok befolyásos arisztokratáit a fővárosba, Hszienjangba költöztette, így őket is kontroll alatt tudta tartani. A fegyvereket elkobozták és beolvasztották. Új császári valutát bocsátottak ki, a súlyokat és a mértékeket szabványosították, a kínai írásjeleket egységesítették. A birodalom északi határán a barbár támadások ellen felhúzott erődítmények összekötésével elkezdték kiépíteni a kínai nagy falat.

Csin Si Huang-ti

Csin Si Huang-ti császár (Forrás: Wikipedia)

Kritikusai ellen brutális módon lépett fel: mintegy ötszáz, őt bíráló tudóst kivégeztetett vagy élve eltemettetett, illetve elrendelte a könyvégetést, mely során számos értékes klasszikus mű örökre odaveszett.

A halhatatlanság megszállottja

A hatalmas császár mániákusan rettegett attól, hogy az életére törnek, erre pedig minden alapja meg is volt, ugyanis három alkalommal is merényletet kíséreltek meg ellene. Éppen ezért mindennap máshol aludt, a palotái között titkos folyosókat építtetett, hogy azokon észrevehetetlenül mozoghasson egyik épületből a másikba, ha pedig utazott, mindig több kocsival tette, hogy ne lehessen tudni, melyikben ül. Rendkívül babonás volt és rendszeresen áldozott a szellemeknek. A fejébe vette, hogy halhatatlan lesz, ennek érdekében pedig mágusokkal vette körbe magát, akiknek az volt a feladatuk, hogy az örök élet elixírjét kutassák. Tengeri expedíciókat is indított a Penglaj-szigeteken feltételezett halhatatlanokhoz: főmágusa, Hszü Fu egy ilyen útról végül soha nem tért vissza. Az örök élet reményében gyakorlatilag mindenféle készítményt hajlandó volt elfogyasztani: a többnyire gyógynövényekből készült „varázsszerek” mellett rendszeresen vett magához cinnabaritot (vagyis higany-szulfidot), mely azonban végül éppen az ellentétes hatást váltotta ki, mint amit a császár szeretett volna elérni vele. A méreg ugyanis felhalmozódott a szervezetében és minden bizonnyal ez okozta 49 éves korában bekövetkezett halálát.

Kínai agyaghadsereg

Az agyaghadsereg (Fotó: Wolfgang Kaehler/LightRocket via Getty Images)

A császár ugyanakkor még életében bebiztosította magát arra az esetre is, ha mégiscsak a túlvilágra kerülne. Gigantikus mauzóleumot építtetett magának, ennek része a legendás agyaghadsereg, melyre azonban csak 1974-ben bukkantak rá. A síremlék mélyén 2007-ben egy 30 méter magas épületet mértek be, vélhetőleg ebben nyugszik maga a császár. Az állagmegóvás érdekében azonban a sír feltárásával még legalább 20-30 évet várnak a szakemberek, ugyanis becsléseik szerint addigra állnak majd rendelkezésre a megfelelő technikai eszközök. 

Még több történelem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top