nlc.hu
Szabadidő

Netflix Kamuprofil kritika

Mi ez a borzalom? A Netflix megcsinálta a 365 nap és Rosalinda szerelemgyerekét

A Kamuprofil az a Netflix-sorozat, amire nem lehet azt írni, "hogy ha csak egy sorozatot nézel meg a nyáron, akkor ez legyen az". De minek kell ezt erőltetni?

Májusban hatalmas fókusz került a Sarolta királyné sorozatra, közben a Netflix kínálatába ugyanebben az időben felkerült a Kamuprofil című sorozat is, ami maga az iszonyat.

A címből és a sorozat leírásából azonban erre nem lehet következtetni. Az ember azt hinné, hogy egyfajta fikciós sorozatot kap, ami egy, a “Tinder-csaló” doksihoz hasonló történetet tár elénk. Ugyan, dehogy!  Ha röviden kellene összefoglalnom, azt mondanám, hogy a Kamuprofil egy dél-amerikai szappanopera és a 365 nap szerelemgyereke. Mondjuk szerelemről kevésbé lehet beszélni egy olyan sorozat kapcsán, amihez valószínűleg ruhaszponzort sem kellett keresni, annyi benne a pucéran dagadó mellizom (is)… 

Most akkor ez mi?

Főhősünk, Camila Las Vegasban dolgozik és csak arra vágyik, hogy végre megtalálja az igazit. El is készíti profilját egy társkereső appon, ahol feltüntetni, hogy ápolónőként dolgozik. Majd felveszi a nővérkeruhát és bemegy az ajtón. De nem egy kórterembe lép be, hanem egy sztriptízklub színpadára. Mert ki mond magáról igazat a netes ismerkedésben? Senki. Camila viszont menthetetlenül romantikus, biztos azért, mert a Rosalindán nőtt fel, így amikor megismerkedik Fernandoval, a gazdag, független plasztikai sebésszel, azonnal úgy érzi: rátalált az igazira. Az fel sem merül benne, hogy hozzá hasonlóan a férfi is egy kamugép.

Kamuprofil jelenet Netflix

Camila munkában (fotó: Netflix Media Center)

Ebben a “mindenki mindenkivel” történetben 10 epizód alatt kap annyi csavart a néző, mint a Titkok és szerelmek 155 része alatt. A kolumbiai Netflix produkció túlzóan gesztikuláló szereplői láthatóan vért izzadnak, hogy levetkőzzék valahogyan a rájuk ragadt teátrális, szemöldök rángatós színjátszást. Az igazi latinlover feelinghez még többet ad hozzá, ha eredeti nyelven nézzük a művet, aki kevésbé akar szenvedni, az állítsa be a “szinkronizált angolt”, az is kellően mókás.

Wish-ről rendelt Vito Corleone, és medencés légyott

Visszatérve Camilához, amikor már jó ideje nem találkozott az ő Fernandójával, gondol egyet és Kolumbiába utazik, hogy meglepje szíve választottját. Be is libben a kórházba, ahol egy kellően nyálcsorgatós ősz hajú férfi lép elé, mondván, hogy ő Dr. Fernando. Camila akkor szembesül a drámai ténnyel: a Tinderen megismert szerelme hazudott neki. Csak a gond, meg a baj…

A nő természetesen nyomozni kezd, amiben segítségére van egy hirtelen megismert helyi taxis, aki ingyen hozza-viszi a városban, az okát ne kérdezd, minek. Majd ráakadnak egy olyan fullosan védett lakóparkra, ahová még a biztonságra annyira érzékeny Harry és Meghan is beköltözne. Camilát pedig arcon csapja a valóság, ugyanis Fernando házas, gyerekei vannak és totál más a neve. És ez még csak a kezdet.

Kamuprofil Netflix jelenet

Kamu Fernando és Camila (fotó: Netflix Media Center)

Camila közel kerül kamu-Fernando családjához és baráti köréhez. Kibérel egy házat a giccsparádés luxuslakóparkban, hogy aztán magát gyermekpszichológusnak kiadva kiderítse az őt becsapó macsó titkait. Már a harmadik résznél úgy ugrálnak a készítők a múltban és a jelenben, hogy követhetetlenné válik az egész összeesküvés-elmélet. A főgonosz, aki kamu-Fernando apósa, pedig olyan, akár egy wish-ről rendelt Vito Corleone. Nem tudom, mi volt a készítők szándéka, de ha az, hogy elmeséljenek egy történetet, az nagyon nem jött össze. Ha viszont az volt a cél, hogy egy szoftpornó sorozatot csináljanak, ami tízszer fájdalmasabb és bugyutább, mint a 365 nap, akkor gratulálok, sikerült. Két teátrális jelenet között ugyanis a mindenkit elcsábító pincér édeshármasba keveredik a kolumbiai Vitor Corleone fiával, annak vőlegényével, majd 20 perccel később Corleone lányával is. És a párbeszédek, na meg a titkok, melyekkel a drámai hatást kívánták elérni, ezek köré épülnek.

Kamuprofil jelenet

Minden is megtörténik (fotó: Netflix Media Center)

Hogy mennyire szenvedtek a Kamuprofil készítői azzal, hogy eldöntsék, egy dráma sorozatot, vagy 18+-os szériát akarnak bemutatni, azt jól ábrázolja az is, hogy 10 perc leforgása alatt láthatunk egy vad medencés légyottot, egy dél-amerikai szappanoperák színvonalát idéző társalgást, egy mocskos családi titkot, és egy kamasz falcolását bemutató jelenetet. Se füle, se farka. 

Ha már ez történik, lehet jobb színvonalon?

Nem szeretném lelőni senki előtt a nagy csavart, de talán annyit mégis elspoilerezek, hogy Camila, aki annyira csalódott volt a hazugságok miatt, végül szintén titkot kényszerül majd őrizni a végső szerelme előtt.

Szóval a Kamuprofilra még a bűnös élvezet jelző is túlságosan nagy dicséret. Olyan, mintha helykitöltő sorozatnak töltené fel a Netflix, hogy egy Bridgerton, egy Korona és egy Witcher között is legyenek friss tartalmak. Mondjuk nem érdemes őket hibáztatni ezért: csak kielégítik azt, amire igény van. Mert amíg a 365 nap hónapokig az egyik legnépszerűbb film tud lenni, amíg a könyvesboltokban külön részleg van azoknak a könyveknek, amiknek a borítóján mezítelen felsőtesttel pózoló férfiak vannak, addig a Kamuprofil is megtalálja a közönségét. De ha már így kell lennie, lehetne, hogy ezek a szériák ne az Esmeralda szintjén készüljenek?

Kamuprofil Netflix jelenet

A főgonosz (fotó: Netflix Media Center)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top