nlc.hu
Szépüljünk
Szépség bármi áron?

Szépség bármi áron?

A napjainkban oly divatos plasztikai sebészet története több évszázados múltra tekint vissza. Indiában már az ókorban megkísérelték pótolni az elvesztett testrészt. Ám a szépségért végzett esztétikai beavatkozások lehetõsége korunkban vált elérhetõvé.




A helyreállító műtétek mellett egyre többen jelentkeznek esztétikai jellegű beavatkozásokra, bátrabban élnek az orvostudomány adta korszerű lehetőségekkel. Felmerül a finanszírozás problémája – mondja dr. Tamás Róbert osztályvezető főorvos, a Magyar Honvédség Központi Honvédkórháza Budai Részlegének Plasztikai Sebészetén.
– A mellnagyobbítás fizető műtét, de a térfogatpótlás terén vannak kivételek. Ha daganat eltávolítása miatt csonkolt emlő helyreállítását végezzük, a költségeket téríti a társadalombiztosítás. Fejlődési rendellenességek, illetve nagyfokú asszimetria, műtétek, balesetek következtében kialakult elváltozás esetén egyéni elbírálás keretében támogathatja a beavatkozást a társadalombiztosítás. Sok esetben nincs éles határ a rekonstrukció és az esztétikai jellegű operáció között. A jóléti társadalom döntésétől függ, hogy a finanszírozásból mit tud magára vállalni. Indokolt lehet a fül vagy az orr veleszületett torzulásának műtéti megoldása is, mert testi-lelki panaszokat okoz a páciensnek. Kérdés, hogy az orvos esztétikai beavatkozásnak ítéli, vagy például sportolás közben szerzett sérülés helyreállításaként. Ilyenkor a funkció adhat támpontot.

Sokféle elvárással találkoznak a plasztikai sebészek. Van, aki arra vágyik, hogy észrevegyék rajta a változást, a többség viszont azt szeretné, ha csak az eredmény lenne látható, viszont nyoma sem maradna a beavatkozásnak. Bár az orvos képes elrejteni a hegeket, a szakmai előírások betartása mellett úgy elhelyezni a metszést, hogy az a gyógyulás szempontjából a legkedvezőbb legyen, de minden műtét után marad nyom. Plasztikai beavatkozást csak akkor szabad elvégezni, ha a várható kockázatok a minimumra csökkenthetők, hogy a páciens ne kerüljön rosszabb állapotba, mint a műtét előtt. Életkori határ nincs, viszont döntő az egyén egészségi állapota, mindaz, ami az altatást, a sebgyógyulást befolyásolhatja.

(Megismerkedhetnek egy kozmetikai sebészeti centrummal, megtudhatják, hogyan választhatnak plasztikai sebészt, és mennyibe kerülnek az esztétikai műtétek – minderről részletesen olvashatnak a Családi Lap áprilisi számában.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top