nlc.hu
Szépüljünk
Jól jöhet a báli szezon elõtt!

Jól jöhet a báli szezon elõtt!

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen külsõvel várod a báli szezont. A legcsodásabb estélyi sem ér semmit, ha a bõröd nem ragyog kellõképpen. Nem árt megalapozni a látványt!





Kamilla – ezermester a fürdőben is

 


A kamillát a természetesség hívei is előszeretettel használják, de a tudományos kutatások eredményeinek köszönhető krémek, szérumok hatóanyagai mellett is helyet követel magának.


Ha a bőröd száraz, érzékeny, akkor a hidegre, a stresszre piros foltok kialakulásával reagál, ezeket nagyszerűen csillapítják a kamillás kencék.







Yves Rocher Pure Calmille arckrém

Ha a bőröd zsíros, pattanásos, akkor a tisztítása előtt célszerű fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő kamillás gőzzel puhítani, és megnyitni a pórusokat.








Caola kamillás hintőpor
Ha gyakran viszket a fejbőröd, akkor a kamillás samponok és balzsamok megnyugtatják, csökkentik a bőr szárazságát és ezáltal csillapítják a viszketést is. Különösen világos hajúaknak érdemes bevetniük a kamillás öblítést, mert a hajat csillogóvá teszi, és hangsúlyosabbá válnak a szőke tincsek. Ehhez nem elég pusztán leforrázni a kamillavirágokat, hanem legalább 15 percig kell a vízzel együtt forralni. Aztán a hajmosás legvégén kell a hajunkra önteni a langyos, átszűrt kamillás főzetet, és nem szabad kiöblíteni.


Ha a szemed könnyen bepirosodik, ég és viszket – a szabadban a csípős, hideg szél, a szobában pedig a száraz levegő miatt –, akkor igazi gyógyír egy kamillás szemnyugtató borogatás. A legegyszerűbb, ha a filteres kamillateát kevés forró vízbe beáztatod, hűlni hagyod langyosra-hidegre, kinyomkodod, és a lecsukott szemedre helyezed pár percre. A végén a maradék kamillateával mosd le a szemedet, illetve pislogj bele, így még intenzívebben tudja kifejteni a gyógynövény a hatását. Fodrász- és kozmetikai kellékeseknél vehetsz szemöblítő pohárkát. Ezt a kis üvegedényt olyan ügyesen képezték ki, hogy a szemedhez illesztve belepisloghatsz anélkül, hogy a folyadék a nyakadba folyna.







Dr. Hauschka ampullás szemfrissítő borogatás kamillával







A kamilla hivatalos neve, az orvosi székfű is arra utal, hogy már évszázadokkal ezelőtt szerepet játszott a gyógyításban.
Fontos, hogy tudd, a kamillának csak kilenc hónap az eltarthatósága. Ezért ne vásárolj belőle egyszerre túl sokat. Hazaérve a virágot a felhasználásig olyan helyen tárold, ahol nem éri sok fény és nincs nagy meleg, ezek ugyanis csökkentik a hatását.
A virágokat nyáron, száraz időben kell begyűjteni a reggeli órákban, mert ilyenkor a legmagasabb az illóolaj-tartalom a növényben.






Citrom – nem csak szőkéknek 

 


• Ha a hajöblítésnél a vízhez (vagy a kamillához) citromot is adsz, akkor csillogóbb lesz a hajad, a szőke tincsek pedig aranyló fényt kapnak.
• Megbízható segítség a foltok eltávolításában (egyébként a márványon is, de most rólunk van szó), akár szeplőről, akár a száraz, sötétebb bőrfelületekről van szó. Aki erre hajlamos, az gyakran küzd a térdén és a könyökén megjelenő barnásabb foltokkal a száraz területeken. Ha bőrápoló olajhoz (például mandula, olíva) citromot adsz, és ezzel kened be ezt a részt, akkor a kitartó „kezelés” eredménye világosabb, selymesebb bőr lesz.
• A kezedhez makacsul kötődő szagokat (brr! halszag, különösen így karácsony táján) elűzheted, ha citrommal dörzsölöd át.
• Az elszíneződött körmeid is visszanyerik egészséges színüket, ha az ujjaidat belefúrod egy fél citromba, és körkörösen mozgatod.
A balul sikerült önbarnításnál is „életmentő” lehet, hiszen a túl sötét csíkokat elhalványítja. No és a – váratlan telefon miatt – későn lemosott tenyerünk sárgás színét is tompíthatod vele. (Megvan? Akkor te már használtál önbarnítót. És a telefon is szólt.)







Bronnley citromszappan akasztóval






A citromsav károsíthatja a fogzománcot, ezért – nagyanyáink tanácsával ellentétben – ne alkalmazd a fogakon folteltávolítóként.







Méz – aranyló édes „kenőcs”


 


• Legalább annyira állati eredetű, mint növényi, mégis elfogadják még a legelvakultabb biokencehívők is (pedig ott állati eredetű anyag szóba sem jöhet!).
• A méz kiemelkedően magas gyümölcscukor-tartalmának köszönhető, hogy remek vízmegkötő, így hidratálóként is bevethető.
• Nagy mennyiségben tartalmaz C-, B1- és B2-vitamint, ami nem pusztán belsőleg hasznos, hanem külsőleg is bevethetővé teszi.
• Az az enzim, amelyet a méhek az átalakító tevékenységükhöz használnak, baktériumölő hatású, ezért tesz jót a cserepes ajkak mellett még a horzsolásos bőr gyógyításában is.
• Ha száraz bőrrel küzdesz, akkor nem hibázol, ha az otthoni pakolásaidat mézzel dúsítod. Simán túróval kikeverve pillanatok alatt készíthetsz bőrfeszesítőt.







L’Occitane méz és citrom kézkrém






Régen úgy tartották, hogy a kaptárméz tíz orvossal is felér. A méz ugyanis szirupos állagának köszönhetően távol tartja a sérüléstől a kórokozókat, másrészt magas cukortartalma hátráltatja a kórokozók további fejlődését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top